Tetningslister passer ikke alltid

Gå til hovedinnhold

Tetningslister passer ikke alltid

Tetningslister rundt dører og vinduer anbefales som et rimelig og effektivt energitiltak i de fleste boliger. Men det passer langt fra alle.

Tetningslister rundt dører og vinduer kan være et effektivt tiltak for å redusere trekk, eller på fagspråket: For å redusere ventilasjon på grunn av vind og termisk oppdrift. Jo mer kald luft som blåser inn gjennom sprekker mellom vindu og karm, eller dør og karm, jo mer effektivt virker tetningslistene. Men det er et spørsmål mange glemmer å stille seg når de monterer listene, og det er: Har jeg for mye ventilasjon?

- Hvis svaret er ja, er det bare å gå i gang med listene. Hvis svaret er nei, du bor i et gammelt hus, veggene er ganske tette og du har ingen mekanisk ventilasjon og er usikker på om du har nok luftutskiftning inne – da bør du stoppe opp og tenke seg om, sier seniorforsker Sverre B. Holøs ved Sintef Byggforsk.

 

Huset må puste

Huset må nemlig puste: Luften må skiftes ut slik at du blir kvitt fukt og forurensninger innenfra. Med tetningslister risikerer du at det blir for tett, noe som kan gi grobunn for fukt og dårlig inneklima. Trekk er altså i mange tilfeller nødvendig ventilasjon.

I andre tilfeller er det vi opplever som trekk slett ikke kald luft som blåser inn gjennom sprekker. Det er bare luft som kjøles ned mot vindusflaten.

- Det kan være potte tett mellom vindu og karm, likevel oppleves det som at det trekker på kalde vinterdager. Det er fordi gamle vinduer i eldre hus har kald vindusflate. Når varm inneluft kjøles ned mot kalde vindusflater, synker den, og vi får det som kalles kaldras. Dette vil i mange tilfeller kjennes som kald trekk, uten at det er det, sier Holøs.

 

Nye vinduer

Dessverre for lommeboka anbefaler han i slike tilfeller å sette inn nye vinduer, der selve vindusflaten er langt bedre isolert.

- Da får du høyere komfort, men igjen det samme problemet med at du tetter der det før var lufting. En løsning på problemet kan være å sette inn en lufteventil et sted der det ikke vil forårsake trekk på husets beboere. Dermed vil du fortsatt få ventilert. Ulempen er selvsagt at nye vinduer koster mer og er langt mer omfattende å få montert enn noen enkle tetningslister, sier Holøs.

For huseiere som har, eller skal oppgradere til balansert ventilasjon med varmegjenvinning, er situasjonen annerledes. Disse er som regel sikret nok luft gjennom ventilasjonsanlegget, og hver luftlekkasje de klarer å tette gir bedre komfort og hyggeligere oppvarmingsregnskap. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer