Slik velger du varmepumpe

Gå til hovedinnhold

Slik velger du varmepumpe

Skal du velge varmepumpe, er det ikke sikkert at en «best i test» vil være modellen som passer deg og ditt behov.

Skal du velge varmepumpe, er det ikke sikkert at en «best i test» vil være modellen som passer deg og ditt behov.

Tester og guider vil bruke fabrikkdata fra energimerker og vektlegge noen egenskaper mer enn andre, for eksempel effekt, ytelse når det er kaldt eller pris. Forskjellig vekting gjør det vanskelig å sammenligne resultater fra andre guider.

- Det er dessuten lett å oppfatte produsentinformasjon som en test, sier daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Han skjønner godt at det er vanskelig for en vanlig forbruker å orientere seg i markedet. Tester eller guider dekker sjelden alle merker og utvalg, og da er det begrenset hvilken nytte man har av dem. Rolf Iver Mytting Hagemoen, anbefaler alltid å be om tilbud fra flere bedrifter. Foto: NOVAPRolf Iver Mytting Hagemoen, anbefaler alltid å be om tilbud fra flere bedrifter. Foto: NOVAP Men ønsker du likevel å lete frem tester bør du sjekke om toppmodellene til de mest kjente produsentene er med, og at testen er ny. På varmepumpeinfo.no vil du finne en liste over rundt tretti merker i det norske markedet.

- Be alltid om tre til fire tilbud, og sørg for at du får en befaring før du bestemmer deg for et produkt og en forhandler, sier den daglige lederen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Tekniske egenskaper

Hva er viktigst for deg? Avgitt effekt vil fortelle deg hvor mye varmepumpen leverer ved ulike utetemperaturer. Er du nyinnflyttet et sted og vil ha oversikt over hvilke temperaturer som er relevante for ditt område, kan du for eksempel sjekke yr.no og «været som var» for å se temperaturer fra det siste året

Hvor stor varmeeffekt du har behov for, avhenger av hvor godt isolert boligen din er, hvor du bor og hvor store arealer varmepumpen skal varme opp. Har du et stort, gammelt hus med flere etasjer vil det ofte være nødvendig med flere varmepumper. Det finnes også varmepumper der du kan få flere innedeler på én utedel.

Årsvarmefaktor (SCOP) er en teoretisk verdi beregnet fra fabrikkdata, som viser hvor mye mer varme du får fra varmepumpen enn hva den bruker i strøm i året sammenlignet med annen elektrisk Energimerket vil gi deg verdifull informasjon om varmepumpens ytelse og støynivå.Energimerket vil gi deg verdifull informasjon om varmepumpens ytelse og støynivå. oppvarming, men i praksis er den teoretiske verdien vanskelig å oppnå. Derfor er det viktig å merke  seg at dobbelt så høy årsvarmefaktor ikke betyr dobbel så høy energigevinst. For eksempel vil en årsvarmefaktor på 3 gi 67 prosent energisparing, mens en årsvarmefaktor på 6 ville gitt 83 prosent energisparing. 

For årsvarmefaktoren er det obligatorisk å oppgi energiklasse for middels klima på varmepumpen, mens det i Norge som oftest vil være kald klimasone som er relevant. Derfor bør den også være energimerket for nordisk klima. Når markedsføringen skryter av en årsvarmefaktor over 5, gjelder dette for middels klima. Det er bare hvis du bor i en del av landet hvor det sjeldent er veldig kaldt at dataene for middels klimasone kan passe ditt behov.

Når det gjelder lyd er det viktig å merke seg at markedsføring ofte tar utgangspunkt i støy fra varmepumpen når den går i stillemodus, derfor bør du sjekke hvor mye den støyer når den går for fullt. Dersom forhandleren ikke tilbyr deg å få se alle dataene, bør du kreve det. Å få vite hvor mye varmepumpen støyer vil være relevant for deg hele døgnet på de kaldeste dagene, og gjelder både inne- og utedelen.

Vær en krevende kunde

Hagemoen understreker hvor viktig det er at installatøren gir opplæring i hvordan varmepumpen fungerer og hvordan den best skal brukes. Be også om innføring i hvordan fjernkontrollen skal Be alltid om innføring i hvordan pumpen skal styres. Foto: NOVAPBe alltid om innføring i hvordan pumpen skal styres. Foto: NOVAPbetjenes. Du skal også få vite hvordan varmepumpen skal vedlikeholdes og rengjøres. Sammen med installatøren blir dere enige om hvilken temperatur termostaten skal stå på. Da vil du unngå å måtte skru av og på varmepumpen, og dermed forhindre unødvendig slitasje på pumpen.

- Vær en krevende kunde, råder Hagemoen.

Toppmodeller i alle merker

- Toppmodellenes egenskaper for luft-til-luft-varmepumper fra kjente produsenter er bra, mener Hagemoen.

Kanskje bør du i tillegg stille spørsmål om pumpen finnes både som vegg- og gulvmodell, om den har et luftfilter for ekstra godt inneklima eller har innebygget WiFi slik at den kan styres fra en smarttelefon. Har innedelen et design du liker og er den enkel å bruke?

Derimot ville han stilt seg skeptisk til et ukjent merke uten utfyllende teknisk informasjon om hva Tenk over om pumpen skal være en gulvmodell eller vegghengt. Foto: DAIKINTenk over om pumpen skal være en gulvmodell eller vegghengt. Foto: DAIKIN maskinen leverer under krevende norske forhold.

- Det finnes mange ukjente merker som slutter å varme hvis det blir kaldere enn minus 15 grader ute, sier han.

Spesielt råder han til å være oppmerksom på «klipp&lim»-annonsering fra nettselgere. En god forhandler skal komme på befaring og gi deg råd slik at du velger produktet som passer for ditt behov. En slik assistanse kan du ikke håpe på fra en nettannonsør.

- Varmepumpeforeningen har laget en 5-punkts liste for å finne en god installatør, forteller han. 

Forskjellige hus, forskjellig installasjon

Hus er ulike og har forskjellige romløsninger, derfor er installasjonen minst like viktig som valg av produkt, og en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Det vil en kyndig installatør kunne hjelpe deg med. Sørg for å få bekreftelse på at installatøren har erfaring, at han jobber for en F-gass godkjent bedrift, og er F-gass sertifisert installatør.

- Installatøren skal kunne fremvise et personlig F-gass sertifikat, forteller Hagemoen. Mange merker tilbyr både vegg- og gulvmodeller. Foto: ToshibaMange merker tilbyr både vegg- og gulvmodeller. Foto: Toshiba

Kontrakt

Han understreker også at det er viktig å være til stede både ved befaring og under monteringen. Han anbefaler også å bruke en kjøpskontrakt.

- NOVAP har i tillegg lansert en installasjonsavtale som skal omfatte viktige detaljer rundt valgene av løsning og spesifikasjoner til installasjonen og som vil fungere som et vedlegg til kjøpskontrakten, forteller han.

Denne installasjonsavtalen skal inneholde alle avtaler rundt installasjonen og skal signeres av både installatør og kunde.

- Dette vil bidra til å sikre kvalitet i leveringen, avslutter den daglige lederen i NOVAP. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer