Syv lure sparetips

Gå til hovedinnhold

Syv lure sparetips

Redd for at ferien blir dyr? Du kan spare mye penger på å være smart i din egen bolig, og i noen tilfeller kan du faktisk også tjene penger.

Når du har tid til overs bør du gjøre deg noen tanker om hvordan du kan spare penger. Det finnes mange muligheter dersom du går gjennom husholdningen. Tusenlappene kan bokstavelig talt forsvinne i do om du ikke følger med.

Er du riktig ille ute kan faktisk hele boligen din forsvinne, ikke bare tusenlappene. Les våre gode tips til hvordan du kan spare penger før, under og etter ferien.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Kjøpe ved på sommeren?

Ja, det kan faktisk lønne seg. Mange venter til siste liten med å kjøpe inn ved. Da kan lagrene være nesten tomme, og prisene presses opp. Presseansvarlig Øyvind Stranna Larsen i bransjeorganet Norsk Ved, som organiserer vedselgere over hele landet forteller at de oppfordrer sine medlemmer til å holde en fast pris på ved gjennom hele sesongen, også hvis etterspørselen går opp ved for eksempel høye strømpriser og sprengkulde. Derimot er det mange vedhandlere som ikke er medlem, og disse står fritt til å presse prisene opp når etterspørselen øker.

Sparetips: Kjøp ved nå.

Ikke spyl penger i do

Sildrer toalettet ditt er det to ting du skal være bekymret over. Den første er åpenbart vannbruken. Et sildrende toalett øker de kommunale avgiftene betraktelig, og det vil merkes på lommeboken.

Samtidig vil et sildrende toalett kunne føre til følgeskader.

- Om toalettet står og renner litt hele tiden, kan det bli kondens på rørene inne i veggen. Dette kan igjen gi grobunn for skjulte sopp- og råteproblemer, sier rørleggermester Terje Brodahl i Varme & Bad.

Sparetips: Sørg for at toalettet er i orden.

Lei ut boligen når du er på ferie

Er du litt kvikk kan du leie ut boligen din mens du selv er på ferie. Leieinntekt fra egen bolig kan  være unntatt skatt dersom man i en eller flere perioder ikke oppholder seg i boligen eller ikke benytter minst halvparten av boligen selv. Leieinntekten må i løpet av disse periodene ikke overstige 20 000 kroner i løpet av et år. Det er altså slik at man kan leie ut hele eller en større del av boligen sin for inntil 20 000 kroner brutto i løpet av et år, for eksempel når man er på ferie.

Sparetips: Lei ut mens du er på ferie.

Selg strøm du ikke bruker

Dette tipset krevet investeringer på forhånd, men tenk deg at du tjener penger på overflødig strøm i hjemmet? Investerer du i solceller på taket som produserer strøm kan du lett gå i overskudd når du ikke er hjemme og benytter boligen. Flere og flere får muligheten til å selge overskuddsstrøm tilbake til nettselskapene.

Sparetips: Tjen penger på strømproduksjon.

Shop forsikringer

Som vi skrev om for litt siden går forsikringsbransjen så det suser.  I 2017 gikk bransjen med totalt 16 milliarder kroner i overskudd, ifølge tall fra Finans Norge (FNO). De siste tre årene har premievolumet vært relativt stabilt og fra 2016 til 2017 forteller bransjen at bruttopremien er blitt redusert med 1 prosent.

Derfor bør du gjennom forsikringsavtalene dine, ta kontakt med andre selskaper og se om du kan hente ut bedre betingelser på de forsikringene du trenger.

Sparetips: Forny forsikringsavtalene dine.

Ha kontroll på regningene

Hvis du unnlater å betale eiendomsskatt eller regningen for vann og kloakk, renovasjon eller feiing – og i tillegg overser purringen som kommer i posten – er du ille ute. Da kan kommunen kreve at boligen din selges slik at de kan få pengene sine. Derfor er det svært alvorlig å la være å betale disse regningene.

Sørg derfor alltid for at du ikke har noe utestående hos kommunen.

- Det trenger ikke være mer enn et feiegebyr på 59 kroner som utløser kravet, forteller advokat Inger Johanne Dehli.

Stat og kommune har best pantesikkerhet av alle, de har legalpant i boligen din, men sikkerheten faller vekk etter to år. Derfor må de agere raskt for å få inn pengene de har til gode.

Sparetips: Betal alltid stat og kommune i tide.

Vurder å flytte!

Er økonomien skikkelig trang må man kanskje ty til drastiske virkemidler. Tenk om det fantes et sted hvor gjelden i lånekassen forsvant fortere, hvor strømmen var billigere og hvor man fikk flere støtteordninger gjennom barnetrygd og husbank?

Jo, stedet finnes - og stedet heter "Nordnorge". Det er nemlig slik at det er mange fordeler med å bo nord i landet. For å få folk til å bosette seg i nord har kommunene mange forskjellige incentiver for å lokke innbyggerne til å bli værende eller få nye. På nettstedet flyttnordover.no kan du lese om alle de fortreffelige mulighetne du har i våre nordligste kommuner.

Sparetips: Flytt nordover....

......eller du kan velge å flytte til Svalbard for en periode. Der har de enda bedre ordninger for deg som ønsker å legge deg opp noen kroner. Hva med 16 prosent i skatt, dere?

Svalbard; spar deg rik!

Stor forskjell på dagligvarer

Appen «Peiling» er utviklet av Forbrukerrådet på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet. Tjenestene gjør det mulig å sammenligne pris på handlekurver som inneholder noen av de mest solgte merkevarene i Norge. Begge tjenestene gjør det mulig å sammenligne både pris og kvalitet når man skal legge turen innom butikken.

Sparetips: Velg billigste dagligvarebutikk.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer