Unngå kredittfella etter ferien

Gå til hovedinnhold

Unngå kredittfella etter ferien

Ferien er over, og det kostet mer enn du planla. Ikke fall for fristelsen til å bruke kredittkort eller forbrukslån fordi du har lyst på noe du egentlig ikke trenger!

Forbruksgjeld kan raskt sette deg i en situasjon du ikke klarer å håndtere. Gjeldsveksten har i flere år vært høyere enn inntektsveksten.

Den årlige gjeldsveksten for husholdningene er på 5,2 prosent i juni 2019 viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I Finanstilsynets rapport Finansielt utsyn fra juni 2019 fremgår det i innledningen at gjeldsveksten blant husholdningene i flere år har vært høyere enn inntektsveksten, slik at gjeldsbelastningen, målt ved forholdet mellom gjeld og disponibel inntekt, er høyere enn noen gang. I dag er nordmenns forbruksgjeld på 117 milliarder. Mange husholdninger har meget høy gjeldsbelastning og begrensede finansielle buffere. Samtidig øker omfanget av mislighold og tap. Det er en risiko for at sårbare husholdninger tar opp forbrukslån med høy rente som de senere ikke vil være i stand til å betjene sier rapporten.

Visste du at du som medlem i Huseierne har adgang til gratis økonomisk rådgivning på e-post og mange andre fordeler?

Kostbar fornøyelse

Tilfredsstillelsen av å ha brukt kredittkortet til innkjøp av den duppeditten du egentlig ikke trenger kan innhente deg rimelig raskt dersom du ikke klarer å nedbetale gjelden innen den rentefrie perioden er over, og en drøy måned går fort! De billigste kredittkortene har en effektiv rente på 17 prosent, det dyreste over 50 prosent, derfor kan prisen du til slutt betaler bli det dobbelte av den opprinnelige. Forbrukslån har generelt en lavere rente, men også der kan det variere fra under 6 prosent til over 50 prosent, og jo lenger tid du bruker på å betale tilbake, desto dyrere blir det.

Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret som lanserte tjenestene sine den 26. juni i år gir finansforetakene et nytt verktøy for å oppnå mer nøyaktige kredittvurderinger og oversikt over usikret gjeld. Dette gjør at du som låntaker vil bli registrert med all din usikrede gjeld når alle finansforetakene har innfridd rapporteringsplikten. Bankene hadde frist til 1. juli i år for å rapportere.

- Innen fristen hadde mellom 40 og 50 finansforetak gitt oss sine rapporteringer, forteller daglig leder i Gjeldsregisteret, Egil Årrestad.

I dag har Gjeldsregisteret fått tall fra 150 selskap, og innen kort tid skal rapporter fra ytterligere 15 selskaper være klare. Til sammen har Gjeldsregisteret fått forespeilet rapporter fra rundt 200 til 250 virksomheter, men ikke alle leverer produkter med usikret gjeld.

- Vi har fortsatt ikke fått analysert ferdig tallene våre, forteller Årrestad, som sier at det foreløpig mangler noe grunnlag for å ferdigstille analysene.

Den daglige lederen tror at de vil kunne publiserer de første tallene i løpet av august.

Urørt kreditt regnes som gjeld

Enkelte bedrifter «kaster» kredittkortene etter deg, og det er lett å la seg friste med tilbud om reduserte priser ved kjøp av varer og tjenester med kort. Det er selvsagt fordi kortselskapene tjener gode penger på gjelden din. Har du ubrukte kredittkort blir likevel lånerammen på kortet eller kortene registrert som gjeld, og dersom du har behov for et boliglån, kan også ubrukt kreditt være et hinder for en lånesøknad. Derfor kan det også være lurt å begrense antall kredittkort man har, og som man likevel ikke bruker. Her kan du sjekke din situasjon.

Fører til sårbare husholdninger

- Med høye boligpriser, høy gjeldsbelastning i husholdningene og stigende rente, så trenger vi en trygg og forsvarlig utlånspraksis i bankene. Gjeldsregistrene vil forhåpentligvis sikre en sunn tildeling av lån og bidra til god stabilitet. Den sterke veksten i forbrukslån de siste årene har gjort flere husholdninger mer sårbare, uttalte Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne, da Gjeldsregisteret ble lansert.

Ha en buffer

Det er ingen tvil om at det smarteste du gjør er å spare slik at du får råd til å kjøpe det du har lyst på, eller må ha. Sørger du for å ha en buffer på et par månedslønninger på en separat konto, vil du garantert sove bedre om natten, og også kunne ta uforutsette utgifter med fatning.

Gått i fella?

Har du allerede gått i fella, og har samlet deg opp mer forbruksgjeld enn du egentlig tåler, bør du gjøre noe straks. Har du noe du kan selge? Undersøk om du kan ta opp lån hos din arbeidsgiver, eller be om forskudd på lønn eller feriepenger. Hvis du har studielån, kan du be om betalingsutsettelse for opptil 6 måneder av gangen via en enkel søknad på Lånekassens nettside. Til sammen kan du få utsettelse for 36 regninger, noe som tilsvarer tre år. Selvsagt vil det løpe renter når du får utsettelse, men renten er betydelig lavere enn for forbruksgjelden. Sjekk om det kan lønne seg å bytte forsikringer, få en ny strømavtale eller et nytt mobilabonnement. Ikke minst, forsøk å unngå situasjoner hvor impulskontrollen glipper. Kanskje bør du også rett og slett vurdere en periode med kjøpestopp? kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer