Trang økonomi? Flytt nordover

Gå til hovedinnhold

Trang økonomi? Flytt nordover

Oljesektoren i Norge har gått rett i veggen. Flere tusen arbeidsplasser er forsvunnet. Er du ikke fastlåst kan en periode i Nord-Norge være plaster på et plaster på en blødende lommebok.

Nord-Norge byr på økonomisk muligheter for tilflyttere.
Ved å flytte til Nord-Norge kan du få en økonomisk oppvekker. FOTO: Dagny Margrethe Øren/ nordnorge.com

Du har kanskje hørt at de finnes, men vet du om hvilke fordeler det er å bo i Nord-Norge? Flyttnordover.no er en nettside som kun handler om mulighetene du kan stå overfor ved å pakke snippesken og sette snuten mot de høyere breddegrader. Kommunene i Vest-Finnmark driver nettstedet sammen og målet er å reklamere godt nok for våre nordligste områder slik at det skal være attraktivt å flytte dit.

Mange fordeler

Det følger med flere fordeler ved å bosette seg i Norges nordligste fylke. Flytter du kan du nyte godt av følgende incentiver:


Nedskriving av studielån: Alle som bor og arbeider i Finnmark og Nord-Troms kan få en årlig skattefri nedskriving av studielånet på inntil 10 % av det opprinnelige lånebeløpet- maksimalt kr 25.000,- per år. Kravene til Statens lånekasse må være innfridd.

Mindre skatt: Alle som er bosatt i Finnmark og Nord-Troms som betaler skatt får automatisk et inntekstfradrag i alminnelig inntekt på kr 15.000,- (skatteklasse I) / kr 30.000,- (skatteklasse II). Fellesskatten til Skattefordelingsfondet beregnet av en sats som er 3,5 % lavere enn for landet for øvrig. Tjener du mellom kr 340.700 og kr 872.000 betaler du 9,5 % toppskatt i Finnmark og Nord-Troms, mens du i resten av landet betaler 13,5% i toppskatt.Mer om skatt finner du her.

Mer barnetrygd: Barnefamilier mottar ekstra barnetrygd på kr 3.840,- per barn per år.

Fritak for el-avgift på forbruk: Fritaket utgjør 9,5 øre/kWh, og kommer i tillegg til at hele Nord-Norge er fritatt for merverdiavgift på elektrisk kraft.

Bedre betingelser i Husbanken: Husbanklån kan økes med inntil kr 100.000,- pr. bolig utover de satsene som ellers gjelder. I tillegg kan husstander i Finnmark og Nord-Troms få lån til utbedring og vedlikehold uten behovsprøving når boligen er minst 10 år.

På jakt etter bolig i regionen? Her finner du boligannonsene som ligger ute nå.

Billigere å drive bedrift

Ikke nok med at kostnadene for å bo i nord er lavere, men kommunene ønsker også  å legge ekstra til rette for at bedrifter skal etablere seg. For deg som ønsker å drive bedrift i Finnmark kan du glede deg over følgende hjelpmidler:

Interessert i jobb? Her finner du stillingsannonser i regionen.

Ingen arbeidsgiveravgift: Det er fritak for arbeidsgiveravgift for de fleste virksomheter som er lokalisert til en kommune i Finnmark eller Nord-Troms.

Fritak for el-avgift på forbruk: Industribedrifter i Finnmark og Nord-Troms er fritatt fra å betale forbruksavgiften på 9,3 øre/kWh.

Bedre betingelser hos Innovasjon Norge: Innovasjon Norge gir mer tilskudd til bedriftsutvikling og fysiske investeeringer i Finnmark og Nord-Troms enn i resten av landet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler