Reptiler i utleiebolig: Vanskelig å forby

Gå til hovedinnhold

Reptiler i utleiebolig: Vanskelig å forby

Vil du som leier ut bolig helst ikke at leietager skal ha med seg slangesamlingen inn i leieboligen? Du kan trolig ikke nekte. Heller ikke borettslag og sameier kan sette foten ned for reptiler.

Kornsnok

Fra 15. august 2017 ble det lov å innføre, omsette og holde 19 reptilarter i Norge. De 19 artene er vanlige hobbyreptiler i Sverige og ellers i Europa. Med lovendringen ble et over førti år gammelt forbud delvis opphevet, og det betyr at naboen din nå på lovlig vis kan ha både slanger, øgler og skilpadder hjemme.

 

Grønn trepytonGrønn trepyton er nå blant de lovlige reptilene. Naboens slange i do?

Men hva med leietakeren din? Ikke alle liker tanken på en kongeboa eller grønn trepyton i leieboligen. Heller ikke alle i borettslag og sameier vil sette pris på å ha snok og gekko som nabo. Selv om ingen av de tillatte artene er farlige for mennesker, vil vel de fleste skvette godt dersom naboens slange rømmer, finner veien gjennom rørene, og dukker opp i toalettet. Men den skrekken må man nok lære seg å leve med, mener advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund. Hun forklarer at når det kommer til dyrehold er det samme regler for utleie, sameier og borettslag: Både utleiere, borettslag og sameier kan ha dyreforbud, men dersom det er gode grunner for dyreholdet, og det ikke er til ulempe for andre, vil ikke forbudet stå seg i en eventuell rettssak.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

 

Innekatt-dommen

Magnussen viser til den såkalte innekatt-dommen fra Høyesterett i 1993. Der gikk styret i et borettslag til rettssak mot en andelseier fordi han hadde skaffet seg innekatt, vel vitende om at borettslaget hadde dyreforbud. Høyesterett kom frem til at det ikke var hjemmel i lovverket til å kalle andelseierens dyrehold for mislighold. Det at han hadde skaffet seg katt gjorde altså ikke at borettslaget fikk rett til å kaste ham ut, eller kreve at han kvittet seg med katten.

PanterkameleonMange vil kanskje heller møte på han her enn en pytonslange, men panterkameleon er ikke på listen over de lovlige reptilene. Det sentrale i innekatt-dommen var at katten ikke var til ulempe for noen, samt at den høynet eierens livskvalitet; eieren hadde altså en god grunn til å ha katten. Dette er siden blitt stående som retningsgivende i lovverket: Finnes det et generelt dyreforbud i husordensreglene, skal den som skaffer seg dyr ha god grunn til å ha dyret. Og: Dyreholdet må ikke være til ulempe for andre.

 

I terrarier

- Nå kan man vel hevde at de sosiale grunnene som kan finnes for å ha hund eller katt ikke i like stor grad vil gjøre seg gjeldende med et reptil. Det er begrenset hvor mye kontakt du får med en slange, sammenlignet med en hund. Men på den annen side er det enda vanskeligere å se at et reptil vil kunne være til vesentlig ulempe for noen, det være seg utleier eller naboer i borettslag eller sameier. De holdes jo i terrariene sine, sier Magnussen.

- Men hva om de rømmer?

TerrariumReptiler bor i terrarier. Men hva om man glemmer å lukke glasset etter å ha luftet slangen?

- Det er vel ikke særlig ofte det skjer, så jeg tror ikke man kan legge den frykten til grunn som en vesentlig ulempe. Nå skal det sies at loven som åpner for reptilhold er såpass ny, at vi ikke har fått prøvd noen saker for domstolene. Men jeg tviler på at et forbud mot reptiler i leiebolig, borettslag eller sameier vil stå seg i en eventuell rettssak, sier Magnussen.

 

Rømte slanger

At slanger kan rømme, er det imidlertid ikke tvil om. På Lillehammer forsvant en giftig slange fra en leilighet der en leieboer drev slangeoppdrett og hadde nærmere tretti spann med ulovlige reptiler tidlig på 2000-tallet. Slangen gjemte seg i veggen på det gamle trehuset, men ble til slutt fanget.

En kvinne i Kristiansand fikk sitt livs sjokk da hun fant en to meter lang pytonslange i doskålen i 2006. I 2012 dukket det opp en fremmed snok på et bad i Sandefjord. I 2013 fant en familie i Oslo en slange i vaskemaskinen, mens en kvinne i Hønefoss samme år fant en rømt slange i vinduskarmen sin.

Vi må imidlertid til utlandet for å få de virkelige skrekkhistoriene. I 2016 tok en pytonslange seg gjennom rørsystemet og bet seg fast i de edlere delene til en mann på toalettbesøk i Thailand. Mannen mistet mye blod og måtte til sykehus for behandling. En familie i USA skvatt da de fant en klapperslange i toalettet i 2017, men de skvatt kanskje enda litt mer da de fant tretten til i kjelleren og enda ti under huset. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer