Airbnb: Lite å frykte, mye å tjene

Gå til hovedinnhold

Airbnb: Lite å frykte, mye å tjene

Konseptet Airbnb har for alvor satt seg, og vi kan med sikkerhet si at det fungerer. Tar du sjansen på å slippe fremmede inn, kan du tjene gode penger på boligen din.

For mange er det blitt den eneste måten å innlosjere seg på. I mange tilfeller er Airbnb et billig alternativ til hoteller, og mange synes de får et mer autentisk opphold når de kan bo slik de fastboende bor. Men hvordan gjør man dette på den god og riktig måte?

– Dette er i bunn og grunn en glimrende måte for vanlige mennesker å åpne hjemme sine på og tjene litt penger, enten man har rom til overs eller man ikke har tenkt å bruke boligen sin over en viss periode, sier kommunikasjonsrådgiver Björn Dahlgren for Airbnb.

Å leie ut en leilighet eller et rom kan gi deg en hyggelig ekstra inntekt. Fra 2018 kom det nye skatteregler for korttidsutleie av bolig. Leieinntekter inntil 10 000 kroner er skattefrie så lenge du ikke leier ut mer enn 30 dager.

– Går leien utover 30 dager regnes leieforholdet som vanlig leieforhold, og ikke lenger korttidsutleie, sier forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne.

Bli medlem! Bli medlem i Huseierne og spar tusenlapper!

Stort i Norge

Du er ikke alene om å tenke at Airbnb kan være en fin ekstrainntekt. En gjennomsnittlig norsk utleier hos Airbnb tjente 20 710 kroner og leide ut i 26 døgn i 2017. Ifølge tall som er hentet fra rapporten Reiselivsnæringens verdi, som Menon Economics har utarbeidet på oppdrag for NHO Reiseliv, var det i snitt 27 500 ledige rom hver dag på Airbnb i 2017. Ca. 5 000 av disse var i hovedstaden, og omtrent 1 500 var i Bergen. Tallet for 2018 var omtrent 38 500. Dette utgjør nesten halvparten av den totale hotellkapasiteten i Norge. Det ble tilbragt i overkant av fire millioner gjestedøgn ved Airbnb-enheter i Norge i 2017. 76 prosent av gjestene kom fra utlandet, mot 30 prosent hos hotellene. Oslo hadde flest gjestedøgn, med drøyt 1,6 millioner.

Ansvar

Når du leier ut din egen bolig følger det alltid en viss risiko. Du kan ikke være helt sikker på at leier behandler boligen slik du selv ønsker. Kulturforskjeller kan for eksempel spille inn i hvordan man bruker en bolig. Ulik bruk og ulike forventninger til bruk kan være med på å gi konflikter rundt leien.

– Airbnb beskytter deg med en såkalt vertsgaranti. Det betyr at du er forsikret mot skader på eiendommen og inventar. Det er dog noen forbehold, som for eksempel at vi ikke erstatter kontakter og verdipapirer og liknende. Det er slike grunnleggende ting man forventer at man tenker på, og som også står i våre vilkår, sier Dahlgren.

Ifølge Airbnb er det trygt å leie ut boligen, men det er aldri noen garanti for at det ikke vil oppstå konflikter. Dahlgren sier at sammenliknet med antall overnattingsdøgn har de lite konflikter knyttet til dårlig bruk av utleieobjekter.

Regulerer seg selv

Ifølge Dahlgren liker gjester å vite at de kan forvente et konsekvent kvalitetsnivå, uansett hvor de bestiller. På slutten av hvert opphold vil gjestene vurdere sine erfaringer hos verten. Samlet vurdering er dine gjennomsnittlige vurderingspoeng fra alle gjestene du har vært vert for. Som vert har du mulighet til å rangere gjester. De kan vurderes på renhold, høflighet og kommunikasjon. Gjester som er konsekvent flagget av verter, kan bli gjenstand for sanksjoner.

– Airbnb fungerer ved at man kan skrive anmeldelser både av leiere og av utleiere. Det betyr at markedet regulerer seg selv ved at de som er dårligere leiere eller utleiere vil få tilbakemelding på det, og man kan gi karakter. Får man dårlige omtaler vil færre være interessert i å leie ut til deg eller leie hos deg. Alle er tjent med å legge godt til rette for hverandre og å oppføre seg bra. Dette fungerer meget godt, og det er blitt vanlig blant slike type tjenester som likner på dette i mange bransjer, forteller Dahlgren.

Hva kan du tjene?

Dersom du ønsker å leie ut for mer enn 10 000 kroner i året må du huske på at du får skattepliktig inntekt. Du er også nødt til å være klar over at du kan bli regnet som å drive næring. Det betyr ikke at dette er galt, men du er nødt til å ha det i bakhodet på grunn av skatteregler.

– For inntekter over 10 000-kronersgrensen vil 85 prosent bli regnet som skattepliktig inntekt, sier Carsten Pihl.

Pihl eksemplifiserer med et regnestykke: Dersom leieinntekter fra AirBnB i 2019 er på 20 000 kroner, kan man trekke fra det skattefrie fribeløpet på 10 000 kroner. Da står du igjen med 10.000 kroner. 85 prosent av dette er skattbar inntekt. Det betyr at du skal skatte av 8 500 kroner. Ettersom skattesatsen for 2019 er 22 prosent blir samlet skatt i Pihls eksempel på 1 870 kroner. Det gir deg altså 16.630 kroner i ren fortjeneste på å leie ut boligen etter skatt.

– Reglene for korttidsutleie i sekundærbolig er uendret fra tidligere år. Korttidsutleie i sekundærbolig gjennom Airbnb eller lignende skattlegges som vanlig utleie i separat utleieleilighet. For skatteåret 2018 var det 23 prosent skatt på leieinntektene. For skatteåret 2019 er det 22 prosent skatt på denne utleien, sier Carsten Pihl.

Huseiernes hjemmesider finner du en oversikt over hvordan dette skal føres i selvangivelsen når den kommer til neste år.

Dette forventes

Først og fremst er det fire grunnleggende krav som stilles til deg som utleier. Det er punkter om å være til stede for at systemet skal fungere. Du må være flink til å svare på henvendelser, det vil si at du bør svare raskt når noen tar kontakt, og du må godta forespørsler dersom kalenderen din tillater overnattinger. Videre må du unngå kanselleringer ettersom dette fører til store implikasjoner for gjestene. Og så må du sørge for å få gode anmeldelser.

For å få gode anmeldelser har gjestene oppgitt frem punkter som er ekstra viktig. Airbnb lister opp at verter som får gode anmeldelser pleier å fokusere på renhold, basisartikler og nøyaktige detaljer om utleiested.

– Vi anbefaler at alle vertene gir de basisartikler som gjør at gjestene har det de trenger for å være komfortable og ha en god natts søvn. Det som må være på plass er toalettpapir, såpe, sengetøy og laken, minst ett håndkle per bestilte gjest og minst en pute per bestilte gjest, sier kommunikasjonsrådgiver Björn Dahlgren.

Med andre ord skal det ikke så mye til for å få bli en god utleier som er attraktiv for reisende fra hele verden.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer