Akvarier er helsebringende

Gå til hovedinnhold

Akvarier er helsebringende

Det er ikke bare på tallerkenen at fisk er bra for helsa. Sprell levende fisk i et akvarium er sunt både for blodtrykk, hjerterytme og humør. Og ADHD.

De færreste får oppleve denne type soverom, men reiser du til Maldivene, finner du dette på Conrad Maldives Hotel. Photo: Matador Network

Det er høst og dagene blir kortere. Et snev av nostalgi etter nok en fin sommer slår oss i ansiktet med den første kuldegraden. Luftige sandaler viker plass for tykke sokker i stive sko, mens Jokke og Valentinerne synger om den «kalde, fine tida», som for øvrig også er mørk, og for noen, tung å mestre.

Går du høsten i møte med tanken om å skaffe deg et akvarium, er det sannsynligvis en god idé. Nå har forskere fra National Marine Aquarium ved Plymouth University og University of Exeter funnet ut at akvarier med fisk fører til senket blodtrykk og hjerterytme, og gjør oss gladere.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Som «medisin» for ADHD

Den 31 år gamle småbarnsmoren Marlen Wollf bor i Bergen, og bruker akvariene som «medisin».

- Jeg har to små barn, et hektisk liv, og en ADHD-diagnose som topper det hele, smiler hun.

Hun oppdaget hva akvarier kunne gjøre med henne ved en tilfeldighet. Hennes eldste datter hadde fattet interesse for fisk, så moren kjøpte et lite 22 liters akvarium som Marlen Wollfs datter er like fascinert av akvarier som sin mor. Foto: Marlen WollfMarlen Wollfs datter er like fascinert av akvarier som sin mor. Foto: Marlen Wollfble plassert på datterens rom. Da hun skulle lese for datteren om kvelden merket hun at hun kunne slappe av, og ble til slutt bare sittende å stirre inn akvariet.

- Det føltes veldig godt å sitte der og se, jeg glemte alt rundt meg, sier hun.

Småbarnsmoren skjønte raskt at hun måtte skaffe seg et eget akvarium. Så ble det fler. Da Wollf og forloveden bygde hus, bestemte hun at hun skulle ha et eget rom til akvariene sine. Der har hun også installert et par gode lenestoler, en av dem med Marlen Wollf har sitt eget fristed. Her har hun akvarier og gode stoler hvor hun kan slappe av. Foto: Marlen WollfMarlen Wollf har sitt eget fristed. Her har hun akvarier og gode stoler hvor hun kan slappe av. Foto: Marlen Wollfmassasjepute. Det er hennes kosekrok og en mestringsstrategi. I dag har hun 25 akvarier fra 10- til 240 liter. Men ikke bare i akvarierommet. Et akvarium i spisestuen har erstattet TV’n.

- Når vi sitter der, er det ofte helt stille, vi sitter bare og spiser mens vi ser på fiskene, forteller hun.

Marlen Wollf fikk svangerskapsdepresjon da hun gikk gravid med den yngste datteren som nå er åtte måneder.

- Det eneste stedet «styggen på ryggen» ble målløs var inne på akvarierommet, sier hun.

Hun lukket døren, og alle bekymringer forsvant. Hun har testet blodtrykket sitt før Marlen Wollfs akvarier er hennes medisin mot ADHD. Foto: Marlen WollfMarlen Wollfs akvarier er hennes medisin mot ADHD. Foto: Marlen Wollfog etter at hun har gått inn dit.

- Reaksjonen er umiddelbar, jeg blir helt avslappet. Jeg har ikke ADHD når jeg ser inn i et akvarium, ler hun.

Hennes eldste datter skal også utredes for ADHD. Sammen koser de seg med å stelle med- eller innrede akvariene. Også hennes yngste datter på åtte måneder er fascinert.

- Jeg kan plassere henne foran et akvarium når jeg trenger toalettpauser, ler hun, og forteller at veslejenta blir sittende helt rolig og stirre.

Seriøs studie

Det 550 000 liter store akvariet i National Marine Aquarium skulle tømmes for å rehabiliteres og var en strålende mulighet for forskerne til å foreta studien gjennomført i 2015. Som den første studien i sin sjanger, kunne forskerne måle blodtrykk og hjerterytme på deltagerne etter hvert som akvariet ble fylt og fiskene Marlen og datteren finner roen med fisk. Foto: Marlen WollfMarlen Wollf og datteren finner roen med fisk. Foto: Marlen Wollfgjenintrodusert i sitt element. Jo mer komplett akvariet ble, desto mer avslappet ble deltagerne.

Sabine Pahl er førsteamanuensis i psykologi ved Plymouth University og har forsket på bruk av naturlige omgivelser i behandling. I en annen studie hun har deltatt i, fant hun at betydningen av vann i omgivelsene hadde like positiv effekt som synet av grønne landskap.

- Når man opplever stress i forbindelse med jobb og folkefylte, støyende bymiljøer, kan akvarier være en slags oase for ro og avslappning, antyder hun som en kommentar til studien på University of Exeters sider.

Dr Mathew White som er samfunnspsykolog ved University of Exeter hevder at funnene er en spennende mulighet for mennesker som ikke har (enkel) adgang til naturlige landskaper, og mener akvarier bringer velvære.

Et stort miljø

Det fineste med akvariemiljøet er at det samler kvinner, menn og barn fra alle samfunnslag og i alle aldre, mener Marlen Wollf. Religion, politisk ståsted, farge, opprinnelse, størrelse og fasong er helt uinteressant, sier hun. Wollf er fascinert.

- Det er som en stor familie, sier hun.

Den våte drømmen

Et relativt lite akvarium til å begynne med er best, råder Zookjeden Buddy på sine nettsider, og anbefaler et 60 liter stort kar. Et startsett vil som regel inneholde filter, lys og varmekolbe. Plantene trenger lys for å vokse og vi trenger lys for å se fiskene. De fleste tropiske fisker trives best når temperaturen ligger på rundt 25 grader noe varmekolben vil sørge for. Med mer enn 28 000 fiskearter i verden er det uendelige valgmuligheter, men skal du ha forskjellige fisk må du vite om de går godt sammen. Derfor er det smart å forhøre seg med forhandleren, og planlegge ut i fra dette. På nettet finner du for eksempel Norsk Akvarieforbund eller Akvaforum, og på sosiale medier som Facebook, er det dessuten mange «akvariegrupper» hvor du finner informasjon fra velvillige likesinnede.

Krever kunnskap

Litt forhåndskunnskap bør man besitte før man går til anskaffelse av et akvarium. Dyrevelferdsloven har som mål å fremme god dyrevelferd og respekt for dyr, på lik linje med Mattilsynet som presiserer at å ha levende dyr i sin varetekt forplikter. Hvis du er av dem som ikke er sikker på om du kan ta ansvaret det vil medføre, så bør du heller avstå fra et akvarium i stuen din.

Uten en dråpe

Men å tenke at du ikke kan ta ansvar for levende dyr, behøver ikke å bety at du må avstå fra å teste ut om fisk har en beroligende effekt på deg. De fleste av oss har tilgang på en skjerm, enten det er en TV eller en PC. Da kan du gå på YouTube, og kose deg med akvariefilmer isteden.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Grille på balkongen? Ikke glem sikkerheten!

Les mer

Slik lykkes du med klematis

Les mer