Kjæledyr i senga?

Gå til hovedinnhold

Kjæledyr i senga?

Nordmenn er glad i kjæledyrene sine, og mange velger også å la de pelskledde krype opp i senga. Det er det både fordeler og ulemper med.

VARMT OG GODT: Lisa Lang trives godt med å ha begge hundene sine i senga. Foto: Privat

Noen peker på at det kan virke beroligende og trygt å sove med Fido eller Felix i senga, og er du nøye med hygienen og rengjør senga ofte er det ikke sikkert det vil gi deg noen plager.

Lisa Lang har hundene Kiwi og Saga, og trives i dag godt med å ha begge to i senga, selv om hun i utgangspunktet absolutt ikke ville at det skulle være slik. Men da hun fikk Saga ble den lille chihuahuaen raskt som en del av familien, og noe endret seg sakte men sikkert.

- Etter hvert innså jeg at jeg synes det er koselig og godt jeg også. I tillegg syntes jeg det var grusomt å sette henne i et bur, eller å stenge døra, sier hun.

KOSER SEG: Her har en liten klart å snike seg opp i senga og under dyna. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard.KOSER SEG: Her har en liten klart å snike seg opp i senga og under dyna. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard.

- Føles trygt

Staale Pallesen er søvnforsker ved Universitet i Bergen. Han tror det kan ha både fordeler og ulemper å ha kjæledyrene sine i senga med tanke på søvnkvalitet.

- Det kommer an på både eieren og dyret. Har du en hund eller katt som beveger seg mye eller som du må stå opp for å slippe inn eller ut av rommet kan det være forstyrrende. På den andre siden kan det virke søvnfremmende for dem som opplever at dyrene har en beroliggende og angstdempende, sier han.

Pallesen trekker frem en stor australsk studie med 10 000 respondender hvor omtrent 10 prosent oppga at de hadde kjæledyr som de sov sammen med. De som sov sammen med dyrene ble oftere vekket av støy fra dyrene enn de som ikke gjorde det. De hadde også lengre innsovingstid.

- I en annen studie fokuserte forskerne på 150 pasienter ved en søvnklinikk i Arizona. 56 prosent av de som hadde dyr lot dem sove i sengen. 20 prosent av dyreeierne sa at dyrets tilstedeværelse på soverommet forstyrret søvnen deres, mens 41 prosent sa at ikke forstyrret eller til og med var gunstig for søvnen, forteller Pallesen.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Sover bedre

For Lisa Lang er nettopp det at hun føler seg roligere og tryggere, en viktig faktor.

- Jeg sover mye bedre med dem i senga. Hadde noen kommet gjennom vinduet mitt hadde jo «alarmen» gått med en gang. Jeg synes det er viktig at hundene føler seg trygge også, spesielt når de er små, sier hun.

Reaksjonene fra venner og familie har vært blandede, men de fleste synes det virker koselig å ha hundene i senga, forteller Lang.

- Noen av innvendingene går på at det er uhygenisk, eller at jeg da lar hundene ble sjef over senga. Men slik er det ikke. Det kommer an på hvordan du oppdrar hundene dine. Jeg er fortsatt sjefen, slår hun fast.

Parasitter og allergierAnna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund.Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund.

Anna Bistrup er helsefaglig rådgiver i Norges asta- og allergiforbund (NAAF). Også hun peker på at hund i senga kan være med på å dempe angst og uro. Hun forteller likevel at etter hennes mening, overskygger ulempene fordelene. Hun trekker frem både allergener fra dyrene og utfordringer med å sørge for en god nok hygiene.

- Jeg tror ikke folk tenker over hvor mye en hund eller en katt kan tråkke i gjennom dagen. De kan ha avføring og andre ting du ikke ønsker i senga på potene sine, og det er ikke alltid det er tilstrekkelig å tørke lett over. Dyr som oppholder seg mye ute kan trekke med seg e.coli og parasitter, sier hun.

Bistrup peker også på at dyrene kan trekke med seg lopper, lus og midd inn. Senga er i utgangspunktet utsatt for midd, noe som potensielt kan bli verre hvis du velger å la dyrene sove der.

- Middallergi er veldig underdiagnostisert. Mange våkner opp uopplagte og tette i hodet uten å forstå hvorfor. Som regel blir det bedre utover dagen, men neste morgen er det like ille, forklarer hun.

Hvis du ønsker å ha hunden eller katten din i senga er rådet altså å være ekstra nøye med hygienen. Dyr og poter bør vaskes godt før de får komme opp i senga, og sengetøyet bør skiftes ofte. Har du imidlertid problemer med enten allergier eller astma er rådet klart:

- Ikke ha dyr på soverommet i det hele tatt. Jeg sier ikke at du nødvendigvis bør unngå å ha dyr, men de bør virkelig ikke være i senga hvis noen i familien har allergier.

Mye renhold

Lisa Lang har ingen allergier, og har ikke fått noen plager av å sove sammen med de to hundene Saga og Kiwi. Når det gjelder hygiene og renhold forteller hun at det krever en del vask, men at det for henne har blitt rutine og ikke er noe problem.

- Hundene mine bader regelmessig og får mye stell. Jeg slipper dem aldri inn på soverommet hvis de ikke er rene, og på dagtid har jeg alltid teppe over senga slik at de ikke kommer i kontakt med sengetøyet, sier hun.

Pelsen må sjekkes regelmessig, og spesielt etter skogturer må hun se etter flått og andre dyr. Senga skiftes på en gang i uka.

- Jeg er nøye på å holde hundene rene, det er en selvfølge for meg, sier hun. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer