Har du fått med deg kakerlakker hjem fra ferie?

Gå til hovedinnhold

Har du fått med deg kakerlakker hjem fra ferie?

Det skal ikke mer enn én befruktet kakerlakk til før du kan få et kravlende og seiglivet problem i boligen.

Hva er det som krafser og knasler sånn ved oppvaskmaskinen når du kommer inn på kjøkkenet og skrur på lyset om morgenen? Og var det en vanlig bille som løp over kjøkkengulvet i stad, eller var det noe annet?

Det er ikke uvanlig å få med seg blindpassasjerer hjem fra reise i varmere land. Veggedyr liker lukten av skittentøy og kan lett fraktes til boligen med feriebagasjen. Kakerlakker på sin side vil helst være der de har mat og vann, men det er likevel slett ikke uvanlig at de får seg en reise nordover når vi vender hjem fra sydlige strøk.

Bli medlem i Huseierne og få vår leiekontrakt gratis!

- Det er jo ikke mer enn én drektig kakerlakk som trenger å bli med inne blant tingene dine i kofferten før du kan få et problem, sier Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring, som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinsekter.

Han forteller at den vanligste måten tropiske kakerlakker kommer inn i norske hjem på, er nettopp via bagasje. En annen måte er dersom de sniker seg med for eksempel i emballasjen til matvarer eller andre ting som sendes fra varmere strøk. 

- Dersom du skal hjem fra områder med kakerlakker kan det være lurt å pakke ut ute, og riste klærne før du tar dem med inn, råder Stormoen, som stadig får henvendelser fra folk som frykter å ha fått med seg uønskede insekter hjem – selv før de har oppdaget om det stemmer eller ikke.

Å holde bagasjen godt lukket når hotellrommet står tomt, og om natten, kan også være lurt.

Tropiske arter trives inne

I Norge er det bare én kakerlakk-art som lever naturlig, og det er markkakerlakken. Den kan forville seg inn, men vil ikke danne faste bestander der. Tropiske arter vil derimot kunne trives godt og formere seg innendørs. Helst vil de trekke mot varme og fuktige områder i en bolig.

- Normalt vil de ønske å være nær mat- og fuktkilder. Derfor finner vi dem ofte på kjøkken og bad i boliger, sier Stormoen.

Å forsøke å rengjøre så godt at de verken finner vått eller tørt er nærmest umulig.

- Det skal ikke mer til enn noen smuler som har falt ned bak en list eller innunder noe annet før kakerlakkene finner frem til det. Fettflekker og også ting vi ikke anser som mat kan de livnære seg på, sier han.

Men skade på bygningen, det gjør de ikke. Man trenger altså ikke å bekymre seg for om de lager ganger i treverk eller isopor, slik maur kan gjøre. Folkehelseinstituttet opplyser at kakerlakker kan spise på malerier, papir, bøker, herbarier, frimerker og så videre, men trolig skal du ha en rimelig stor og pågående flokk i boligen din før du trenger å bekymre deg for at biblioteket ditt går dukken for insektene.

De tropiske kakerlakkene kan gjøre skade på matvarer ved å spise på dem, og ved å tilgrise dem med avføring og et illeluktende sekret. Kakerlakker drar dessuten med seg virus, bakterier, sopp og parasitter. Det er altså god grunn til å ta tak i problemet og gjøre noe med det, dersom kakerlakker har bodd seg til hos deg.

Forgiftet åte

Du har kanskje hørt den gamle vitsen om hva som hadde skjedd dersom verdens største atombombe falt over England? Om hvem som ville overleve – og kravle frem fra ruinene? Jo: Kakerlakkene, selvfølgelig – og Keith Richards. De tåler alt.

Spøk til side: Kakerlakkene går for å være svært hardføre insekter. Alle som har forsøkt å få has på en kakerlakk som piler bortover gulvet vet at det må mer enn en fluesmekker til for å slå den i hjel. De regnes også som ekstremt tilpasningsdyktige, og de kan leve lenge uten vått eller tørt.

Mange tror dermed at det må voldsomme virkemidler til for å bekjempe insektene - at hele huset må gasses med gift for å bli kvitt en bestand som har slått seg ned. Heldigvis er det i de aller fleste tilfeller langt mindre dramatiske virkemidler som må til for å få has på bestanden.

- Skadedyrbekjemperne bruker forgiftet åte; i de aller fleste tilfeller fungerer det tilfredsstillende. Åten er tilsatt duft og smak som kakerlakkene tiltrekkes av, og som gjør at de skal foretrekke den fremfor annen mat, sier Stormoen.

Å være nøye med rengjøringen akkurat i bekjempelsesperioden, vil likevel være med på å fjerne noen av de konkurrerende matkildene, og kan være med på å gjøre bekjempelsen mer effektiv.

Det er ikke nødvendig å flytte ut av boligen eller slutte å bruke rommet der kakerlakkene bekjempes så lenge man bruker forgiftet åte; åten forurenser ikke innemiljøet på noe vis.

I eneboliger vil bekjempelse ofte være lettere enn i blokker, hvor kakerlakkene kan ha spredt seg til naboleiligheter via vannrør, radiatorrør eller lignende. Har man mistanke om at dette kan ha skjedd bør man få satt ut limfeller i naboleilighetene for å kontrollere.

Det er ikke alle boligforsikringer som dekker bekjempelse av insekter som for eksempel kakerlakker. Sjekk med ditt forsikringsselskap dersom du lurer på om du har dekning eller ikke. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer