Maur elsker isopor

Gå til hovedinnhold

Maur elsker isopor

Maur elsker ekspandert polystyren, eller isopor som det også kalles.

 

- Maur er et økende problem i bolighus, hevder skadedyrbekjemper Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll. Og han mener økt bruk av ekspandert polystyren er årsaken. Både stokkmaur, sauemaur og svart jordmaur (sukkermaur) bygger reder i dette relativt myke materialet, hvor det er lett å lage ganger og hulrom. De tiltrekkes verken av lukt eller smak, men materialet er ofte brukt sammen med varmeelementer i kjellere og underetasjer. Dette gir gunstige leveforhold for dyrene. Mauren går også i ekstrudert polystyren, kalt styrofoam, og polyuretanskum, som blant annet finnes i isoblokk eller multielementer, men dette isolasjonsmaterialet er mindre vanlig.

Maurene tiltrekkes ikke bare av isolasjonsmaterialer som er fuktige. Maurene finner også tørr isopor attraktiv. Men maur er trolig mer tiltrukket av ekspandert polystyren når den er fuktig, fordi også treverket rundt kan være fukt- og råteskadet. Maur søker materialer som er svekket, da det er lettere å lage ganger og bygge reirbolig der.

Oppdager du maur i boligen din i den kalde årstiden, har du sannsynligvis et angrep. Varmekilder innendørs, som varmekabler eller vannbåren varme, fører til at maurene våkner fra dvale tidligere enn normalt. Dette skjer oftest fra januar og utover. Når maurene ligger i dvale bruker de meget lite energi, men når de våkner starter forbrenningen og dyrene må ha næring. De vil prøve å gå ut, men da det er for kaldt på denne årstiden vil næringssøket starte inne i boligen. Det er derfor vi ofte ser dem på kjøkkenet og badet der det er mest tilgang på næring, forklarer Kenneth Ervik. 

Vanskelig å lokalisere 

Å finne frem til redet eller redene i ekspandert polystyren kan være svært vanskelig, forteller Ervik. Bekjempelse kan derfor bli både tidkrevende og kostbart. Maur er vekselvarme. Derfor kan man for eksempel ikke lokalisere dem med varmesøkende instrumenter. Det har også vært gjort forsøk på sporing av maur med radioaktivt jod, men dette er kun på forskningstadiet. Hva med søk av hund, spør noen? Det finnes pr. i dag ingen metoder som kan lokalisere maur 100 prosent. Flere ting kan gi indikasjoner, men viktigst er kunnskap om maurenes adferd og biologi, samt erfaring, mener den autoriserte skadedyrbekjemperen. 

- Det er også en myte at man blir kvitt maurproblemet bare man finner dronningen, sier Ervik. I norske stokkmaursamfunn kan det være fra en til fem dronninger. Vil du bli kvitt dyrene, bør du leie inn profesjonell hjelp.

Det ble vanlig å bruke isopor som isolasjonsmateriale i gulv på slutten av 70-tallet. Folk ville ha varmekabler. Utover på 80- og 90-tallet ble det alminnelig å bruke ekspandert polystyren i vegger. I dag brukes det også i takkonstruksjoner. 

Forebygg 

Det går an å minimalisere risikoen for angrep av maur uten overdreven bruk av insektmidler, trøster Kenneth Ervik. Hvis man fjerner tilgangen på næring, blir det mindre lukrativt for mauren å sette bo. Næring vil i de fleste tilfeller finnes rett på utsiden av boligen. Maurene samler inn hva de til enhver tid kan klare. Det kan være forskjellige insekter, sukkerrike plantesafter og frø. Honningdugg, som er avføring fra bladlus, er den mest vanlige næringskilden. Det inneholder stort sett sukker og vann.

- Fjern vegetasjon som gror på, inntil eller over boligen, råder han. Maur får ledelinjer og plasser å gjemme seg. Vegetasjonen kan også være broer over sperrebelter med insektmidler om dette blir brukt. En fin regel er å holde et felt på 0,4 meter rundt grunnmuren fri for vegetasjon. Unngå også lagring av ved mot husvegg. Undersøkelser fra Canada viser at to prosent av alle maurangrep skyldes vedstabler plassert for nær bolig. Fjerner man veden, reduserer man risikoen for angrep.

Det tredje rådet Ervik vil gi er regelmessig vedlikehold av boligen.

- Utbedring av fukt og råteskader er det viktigste man kan gjøre hvis man vil unngå maur. Maur tiltrekkes av materialer som blir svekket. Godt vedlikehold minimaliserer risikoen for angrep. Fjern også trær med soppskader og gamle stubber i nærheten av huset. Ikke glem materialene som ligger og slenger under verandaen eller inntil grunnmuren, tilføyer Kenneth Ervik. Flere gode råd om forebyggende tiltak, hvilke forsikringsordninger som finnes, kjøp og salg av bolig med maur og bekjempelsesmetoder finnes i boken Effektiv bekjempelse av maur, som han har skrevet.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer