Slik blir veggedyrene med hjem

Gå til hovedinnhold

Slik blir veggedyrene med hjem

Skittentøy i åpen koffert på hotellrommet er en ren invitasjon.

Det er høstferie, og mange er ute og reiser. Utstrakt reising får skylden for at veggedyr, som i flere tiår var så godt som utryddet i Norge, nå er tilbake for full musikk. Stadig flere trenger profesjonell hjelp for å bekjempe de små blodsugerne.

 

Åpen koffert

Vil du ha med deg veggedyr hjem fra ferie, bør du la kofferten stå åpen på gulvet på hotellrommet og fylle den opp med skittentøy. Det viser seg nemlig at veggedyr i langt større grad tiltrekkes av klær vi har svettet i og sølt på, enn rent tøy. Det skriver forskning.no, som viser til en ny britisk studie av veggedyr.

 

Skittentøy

I studien ble det satt poser med skittentøy og poser med rent tøy på et rom på størrelse med et hotellrom. Langt flere veggedyr kom ut av gjemmestedene sine for å base rundt i skittentøyet enn i det rene tøyet. Veggedyr kan skjelne over hundre ulike lukter fra mennesket, og trolig sitter en del av disse igjen i skittentøyet. Derfor virket de skitne klærne svært tiltrekkende på veggedyrene.

 

Mennesker og dyr

Studien viser i tillegg at blodsugerne var mer villige til å komme ut dersom CO2-nivået i rommet var hevet, skriver forskning.no. Det er fordi et høyere CO2-nivå indikerer tilstedeværelse av dyr eller mennesker veggedyrene håpet de kunne suge blod fra. Så et godt tips vil kanskje være å ikke oppholde seg for lenge på hotellrommet om gangen, og å sørge for god lufting når du sover.

 

I badekaret

Dersom du – i likhet med de fleste av oss – ikke vil ha med blodsugerne hjem, så lukk kofferten godt og sett den i badekaret. Ikke la tøy ligge og slenge på gulvet på hotellrommet. Oppdager du stikk og bitt som har kommet i løpet av natten på armer og ben, kan det være en god idé å få kofferten nedfryst før du tar den med hjem og pakker ut. Dette vil et skadedyrfirma kunne hjelpe til med. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer