Disse skadedyrene plaget oss mest i 2018

Gå til hovedinnhold

Disse skadedyrene plaget oss mest i 2018

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke skadeinsekter som oftest måtte bekjempes i 2018. Her kan du lese om de som plaget oss mest i fjor.

I antall bekjempelser er det svart jordmaur som topper statistikken, men tallene er på vei tilbake. Skjeggkre øker ikke overraskende mest på listen over skadedyr som plager nordmenn, mens svart jordmaur ligger på toppen av listen. Veggedyr går noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadedyrene, fordi vi får de med oss hjem fra ferie.

– Mens antall bekjempelser av jordmaur har sunket fra rundt 4500 i 2016 til omlag 4000 i 2018, har bekjempelser av skjeggkre økt fra rundt 500 i 2016 til omlag 3500 i 2018. Det vil si at antallet skjeggkrebekjempelser har gått opp med 700 prosent på to år, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Ikke uventet stigning

Det er flere grunner til at skjeggkre har gått til værs. Den aller største grunnen er ifølge Stormoen økt bevissthet.

Les her: Skjeggkre - derfor blir de så mange

– For det første har det blitt langt flere av dem i løpet av de senere årene. Dessuten har mediene skrevet side opp og ned om disse insektene, så folk har blitt bevisste på at de finnes. I tillegg er de såpass store at folk synes det er ubehagelig når de kryper og kravler rundt i huset. Det bør nevnes at de ikke er farlige og ikke gjør noen skade i boligene våre, sier han.

I tillegg oppleves det som er stort problem at skjeggkre er vanskelige å bekjempe. Forsøk på å bekjempe skjeggkre har vist seg å være vanskeligere enn tenkt. Til tross for flere utprøvde bekjempelsesmetoder har ingen klart å gjøre det helt slutt på plageåndene.

– Til sammenlikning har man fått bedre kontroll på for eksempel veggedyr, og antallet har stabilisert seg i senere år. Folk har blitt flinkere til å gjøre preventive tiltak, som å sørge for at ikke insektene smitter fra en bolig til en annen, sier Stormoen.

Trenden er derfor at veggedyr går noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadedyrene. I 2018 ble det meldt om mellom 2500 og 3000 bekjempelsesoppdrag.

– Andre skadedyr folk plages av så godt som året rundt, er tysk kakerlakk. Flere maurtyper og veps er mer sesongbetont, og er på sitt verste om våren og sommeren, sier Stormoen.

Folkehelseinstituttet lager rapporten på grunnlag av antall bekjempelser norske skadedyrfirmaer utfører hvert år. Det kan forekomme mørketall.

Sammen om bekjemping

Sammen med Folkehelseinstituttet og bekjempelsesfirmaene Anticimex, Rentokil, Nokas Skadedyrkontroll og Pelias går forsikringsselskapet til krig mot de plagsomme skadedyrene. Målet er å finne en metode som kan redusere, og i beste fall utslette, de små krypene.

– Første del av prosjektet er allerede gjennomført og konkluderte med at bruk av forgiftet åte gir best resultat. Nå skal vi se hvordan vi kan få maksimalt utbytte av åten og hvilke strategier som er mest effektive for å bekjempe skjeggkre, sier Magerøy.

Samarbeidet mellom bekjempelsesfirmaene, Norsk Hussopp Forsikring og Folkehelseinstituttet gir unike muligheter til å kombinere teori og praksis.

– Vi kan dra nytte av hverandres erfaringer samtidig som vi samarbeider om en langsiktig plan. Istedenfor at alle sitter på hver sin tue og gjør litt, kan vi nå trekke i samme retning og finne metoden som fungerer best, sier fagsjefen.

Det er Norsk Hussopp Forsikring som har initiert prosjektet og som står for finansieringen. Folkehelseinstituttet har ansvaret for alt det praktiske arbeidet og sammenstilling av resultatene.

Vanlige sommerplager

Når sommeren nærmer seg, øker også antallet oppdrag som gjelder maur og veps.

– Tidligere var det vanlig å hamle opp med maur og veps selv, men nå betaler folk for å bli kvitt dem. For folk med allergi kan det være helt nødvendig å få profesjonelle til å ta seg av jobben, sier han.

Statistikken viser at det er stor forskjell på type maur. Mens det i fjor ble innrapportert om rundt 1600 bekjempelser av stokkmaur, og rundt 70 av faraomaur, var det nærmere 4000 bekjempelser av svart jordmaur.

Les mer: Alt du må vite om maur

Fordi svart jordmaur både er vanligere og samtidig oppholder seg nærmere huset vårt, er den mer plagsom. Den er mer spredt i mange små kolonier og holder gjerne til under steiner, blomsterpotter og terrassebord og kommer inn i boligen på matjakt. I tillegg vil den helst ha det varmt og forekommer derfor ofte innendørs.

Bekjempelse av stikkveps går opp hver sommer. Antallet steg noe i 2014, men har ellers ser det ut til å være et større antall veps hvert andre år.

Les mer: Slik blir du kvitt plagsom veps

– I fjor var det en økning i forhold til året før, så følger man trenden kan vi forvente et roligere år i år, sier skadesjefen.

Topp fem-liste over skadedyrbekjempelser i 2018:

1. Svart jordmaur
2. Skjeggkre
3. Veggedyr
4. Stikkveps
5. Stokkmaur

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer