Slik blir du kvitt innpåsliten veps

Gå til hovedinnhold

Slik blir du kvitt innpåsliten veps

På denne tiden av året er vepsen innpåsliten, og koselige middager i hagen og på terrassen kan bli en prøvelse. Vi har samlet noen tips om hvordan du kan få vepsen til å holde seg unna.

KAFFETRIKSET: Tenn på tørr, ubrukt filterkaffe. Røyken vil holde vepsen på avstand.

Et av tipsene som har gått sin seiersgang i sosiale medier og andre steder den siste tiden, er et helt enkelt knep med vanlig kaffe, fyrstikker og aluminiumsfolie. Tipset ble opprinnelig delt på Facebook av svenske Sara Haak fra Norrtälje for et par år siden. Siden har det gått sin seiersgang i både Sverige og Norge.

Tipset er enkelt, billig og krever ikke annet utstyr enn det du antagelig har på kjøkkenet fra før: Dekk en skål eller dyp asjett med aluminiumsfolie, hell i litt vanlig filterkaffe, og tenn på den tørre kaffen til det gløder og ryker av den. Du må kanskje bruke litt tid, men kaffen begynner snart å avgi røyk. (Den begynner ikke å brenne.)

243 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

La skålen med denne røykavgivende kaffen stå på bordet og «røyke» ut vepsen – så holder den seg unna mat og mennesker i nærheten. Hvis det blåser bør du bruke en skål med kanter som skjermer for vinden, slik at varmen ikke forsvinner.

Les også: Veps trives med svertesopp >>

Plastposer med vann

Det skal visstnok også være mulig å skremme bort vepsen ved å henge helt gjennomsiktige plastposer med vann rundt omkring uteområdet der du ikke ønsker den iltre stikkeren velkommen. Posene må være av den helt blanke typen, ikke de med «frostet» overflate. CD-plater skal også gjøre samme nytten.

Flaskefelle

Et annet, mer klassisk triks, er å dele en tom halvannen liters brusflaske i to på midten, helle noe svært søtt, for eksempel ublandet saft i bunnen på den nederste halvdelen av flasken, og sette den øverste delen opp-ned oppi, slik at den danner en trakt. Vepsen vil da, i hvert fall om åten nede i flasken er attraktiv nok, ledes ned i flasken gjennom «trakten», men vanskelig finne ut igjen gjennom den lille åpningen. Andre tips til hva man kan fylle flasken med er hvitvin og sukker eller lettøl og sukker. Bruker du sukker, vann og gjær, skal den visstnok også fungere bra som myggfelle. En slik felle må naturligvis settes et lite stykke unna der man oppholder seg.

Vepseår 

Det sies at annet hvert år er det «vepseår» og det inntreffer i partallsår. Særlig hvis forsommeren er varm, har vepsen hatt gode vilkår. Grunnen til at vepsen blir ekstra innpåsliten på denne tiden av året, er at vepsesamfunnene går i oppløsning på sensommeren, og veps som tidligere hadde oppgaver som for eksempel å fø på larver, blir uten arbeid og surrer rundt litt uten mål og mening. Da trekkes de mot søt mat og drikke, blir daffe og aggressive – og altså ekstremt irriterende å være i nærheten av.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer