9 insekter som varsler om fukt

Gå til hovedinnhold

9 insekter som varsler om fukt

- Vi lever best av nybygg, sier biolog og daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jenssen.

Tenk på disse insektene som reddende engler. Finner du slike i boligen din, vil det kunne være en indikasjon på fukt.

Nybygg har dessverre generelt for mye fukt når de lukkes, mener Kolbjørn Mohn Jenssen. Med tette hus vil fukten bruke mye lenger tid på å komme ut, og i verste fall stenges inne i vegger og gulv.

Fuktskadene vil da oppstå langsomt.

- Den langsomme, skjulte fuktbelastningen oppstår ofte på grunn av konstruksjonsløsninger, forteller fagsjef og biolog Johan Mattsson i Mycoteam.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Byggebransjen er blitt flinkere til ikke å la byggematerialer ligge ute og bli offer for været før de brukes i konstruksjonen, men slike problemer oppstår fremdeles. Moderne byggeprosesser fører imidlertid til at det kan oppstå kritiske fuktnivåer i normale, lukkede konstruksjoner. Det kan derfor gå lang tid før man oppdager skadene, og muggsopp er da ofte godt etablert.

- I verste fall vil man også finne råtesoppskader, sier Mattsson.

Slik er det heldigvis ikke for alle.

Skjeggkre? Har du skjeggkre går det an å få fjernet disse. Les mer her!

Insekter kan være reddende engler

Det er normalt med forekomst av fukt i et hus, både av bygningsfysiske grunner, bruksforhold og klimabelastning. Med et tørt inneklima og et moderat fuktnivå på rundt 60 til 75 prosent relativ fuktighet (RF), er det ingen fare for muggsoppskader eller råtesoppangrep.

- Hvilke typer insekter vi har i hus, kan gi huseiere indikasjon på hvor fuktig det er i boligen, forteller Mattsson.

Klannere (biller), møll, veps og lignende er uavhengig av fuktbelastning forteller fagsjefen. Derimot vil maur, husbukk og råteborebille ha en fordel av fuktige forhold uten å være avhengig av høy fuktighet.

- Vær derimot oppmerksom på forekomster av sølvkre, skjeggkre, perlekre samt stripet borebille, sier Mattsson.

Disse insektene er avhengig av en stabil og høy relativ luftfuktighet, selv om de kan overleve korte perioder (dager eller uker) i tørre miljøer.

- Det samme gjelder for støvlus, skrukketroll og saksedyr som må ha et stabilt fuktig miljø for å overleve forteller Mattsson.

Følg insektene!

- Har du konstatert fuktelskende småkryp på ett eller flere steder i boligen din, vær nysgjerrig og forsøk å følge etter dem for å finne ut hvor de holder til, sier Mattsson, og legger til at det ikke er uvanlig at det i disse områdene kan vokse muggsopp.

Det er ikke de største eksemplarene av insekter og småkryp som kanskje havner under stuebordet som er interessante. De er muligens bare på jakt etter noe å spise, langt fra selve arnestedet. Det er de yngre, bittesmå individene som forteller deg hvor fuktproblemet er. Har du for eksempel forekomst av slike kryp i kjelleren, og for å sikre tørrere forhold, kan det ofte være nok å sørge for å unngå at pappesker og kasser står direkte på et fuktig kjellergulv.

- Er du litt nysgjerrig og oppmerksom på mønsteret til insektene, vil du kanskje selv finne årsaken til dette nærværet i din bolig, og til og med kunne gjøre noe med fukten på egenhånd, sier han.

Dersom du ikke finner noe mønster, eller ikke finner ut hvor insektene har valgt å bosette seg, kan det bli vanskelig å finne ut av ting selv.

Søk hjelp

- Skjønner man ikke hvor kilden til problemet befinner seg, kan det nok være lurt å spørre en fagkyndig, tror Mattsson.

En vanlig misforståelse er at insekter som liker fukt befinner seg på badet.

- Det kan nok være riktig for et gammelt bad, men de nye badene er jo veldig tørre takket være gulvvarme og god utlufting, så der har du vanligvis ikke slike insekter, avslutter fagsjefen. kgd@huseierne.no

Fakta: Soppskader og insekter

Muggsopp har behov for en minimumsgrense på 75 prosent relativ fuktighet. Muggsoppen vil utvikle seg i løpet av bare noen dager eller uker, og tåler uttørking.

Råtesopp har minimumsgrense på 90 prosent relativ fuktighet. Råtesoppen vil utvikle seg i løpet av måneder eller år. Trenger stabile fuktforhold, men tåler uttørking.

Fuktkrevende insekter har en minimumsgrense på 55 prosent relativ fuktighet. Insektene trenger en stabil fuktighet og temperatur. Tåler uttørking fra noen timer til opptil flere uker.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer