Airbnb: Slik gjør du det

Gå til hovedinnhold

Airbnb: Slik gjør du det

Er du en av dem som synes det høres fristende ut å få noen leieinntekter på boligen din, men ikke vet hvordan du skal gå frem? Slik gjør du det.

Mange får litt ekstra inntekter ved å leie ut via Airbnb. Vi forteller deg punktvis hvordan du går frem.

Airbnb er en forkortelse for «Air bed and breakfast» – altså luftmadrass og frokost. Tjenesten oppsto i San Fransisco i 2008 da to studievenner tilbød tilreisende å sove på luftmadrasser hjemme hos dem når hotellene var fullbooket.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

I dag har Airbnb et enormt nettverk der folk som har ledig plass til gjester i boligen sin kobles sammen med folk som ser etter husrom for korttidsleie. Airbnb er basert på at alle brukerne har tydelige og ofte utfyllende profiler. Gjennom disse profilene blir både husverter og leiere vurdert av hverandre i et karaktersystem (rating).  Jeg som leier ut, blir altså bedømt i ettertid av de som har leid hos meg - og omvendt kan jeg bedømme dem som leide. Slik danner andres vurderinger et slags sikkerhetsnett for både gjester og husverter: Styr unna de som har ingen, eller en negativ omtale, og sjekk gjerne om gjestens kontoer på sosiale medier ser ekte ut eller er nyopprettet.  

mye kan du tjene, og dette vil du måtte skatte av.

For å gjøre det så enkelt som mulig tar vi deg gjennom prosessen punkt for punkt.

Opprett en konto

* Søk på nettet på adressen Airbnb.no for å opprette en konto.

* Fortell hvem du er. Bruker du en e-postadresse, en Facebook-konto, en Google-konto eller en Amex-konto vil noe informasjon allerede være tilgjengelig.

* Oppgi fullt navn, e-postadresse, og telefonnummer.

* Fortell om deg selv. Dette kan være en typisk beskrivelse: Hei! Jeg heter Anne. Jeg er 35 år gammel og synes at Airbnb er et fint alternativ til hotell. Jeg er sosial og liker friluftsliv.

* Godta husreglene

* Legg inn betalingsinformasjon

* Legg inn et profilbilde 

Nå er kontoen din opprettet, og du kan gå videre med registreringen for å bli husvert.

Nå kan du bli vert

* Gå til fanen «Bli vert»

* Beskriv hva du leier ut.

* Fortell om det du leier ut er reservert for gjester eller om du har dine personlige eiendeler der.

* Fortell hvor mange gjester du kan ta imot.

* Fortell hvor mange senger du har til disposisjon. En sovesofa kan også telles med.

* Fortell om du har ett eller flere bad.

* Oppgi fullstendig adresse

* Sjekk om kartet som kommer opp er riktig.

* Fortell hvilke fasiliteter du tilbyr. En basisliste ligger der, jo flere du krysser av for, desto bedre er det. Du kan føye til andre ting dersom det er aktuelt.

* Om gjestene kan benytte et uteområde eller ha tilgang til for eksempel en vaskemaskin, bør dette presiseres.

* Ta gode bilder av boligen, delen eller rommet du leier ut og last dem opp til applikasjonen slik gjestene får et godt inntrykk av utleieobjektet. 

* Gå til bestillingsinnstillingene dine, kalenderen som presiserer periodene du vil leie ut, og prissettingen.

* Alt etter beliggenhet, størrelse og fasiliteter vil Airbnb foreslå en leiepris for din bolig, noe som kan gjøre det enklere for deg.

* Legg til rette for at gjestene betaler et depositum, slik at du enkelt kan holde tilbake penger dersom noe skulle gå i stykker.

* Sjekk også med forsikringsselskapet ditt, og fortell at du vil leie ut via Airbnb, slik at du får vite hvilke vilkår som gjelder.

* Lag egne husordensregler. Her bør det i det minste fremgå bestemmelser om støy, matlaging, om det er lov å ha gjester, om gjestene skal vaske selv, om det er lov å røyke, og om det er enkelte rom som gjestene ikke har adgang til. 

Airbnb i praksis

Som husvert på Airbnb kan man velge, eller bli enige med de som skal leie, om man skal være hjemme når gjestene kommer eller ikke. Men vil du leie ut når du selv er bortreist, kan det være fint å alliere seg med venner eller familie dersom noe skulle oppstå.  Det finnes også firmaer som tilbyr vaktmestertjenester for å ta imot gjester, utlevere nøkler, vask eller tømming av søppel osv. 24 timer etter innsjekk, får du overført utleiesummen fra Airbnb til kontoen din.

Sørg for å gjøre det så enkelt som mulig for deg selv å leie ut. Det du ikke vil at gjestene skal ha tilgang til bør du låse inn. Bor du i et sameie eller et borettslag, husk å sjekke reglene som gjelder, og ikke glem at utleie via Airbnb er begrenset til 90 dager i året. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer