Slik flyttet de en hytte

Gå til hovedinnhold

Slik flyttet de en hytte

Hytta hadde seget, dørene kunne ikke lenger lukkes. De flyttet den hel over på ny såle.

Dårlig grunn

Anne Marie Platous hytte i Vang i Hedmark sto på tre murte langsgående vanger. For over 20 år siden begynte betongfundamentet til peisen midt i stua å stikke opp fra gulvet, litt etter litt. Etter hvert begynte også det ene hjørnet å helle utover og hytta ble gradvis skjevere. De siste årene hadde det ikke vært mulig å lukke to av dørene helt. I tillegg ble det vanskelig å lukke ytterdøra.

Hytta som verken har strøm eller innlagt vann, har som eneste ankomstmulighet en 3,5 km lang traktorvei som ikke tåler stor belastning.

- Sommeren 2015 fikk vi med oss en som lafter hytter for å besikte den. Han fant råte i flere av de nederste stokkene, forteller hun.

Anne Marie og samboeren Glenn Klungland fikk flere alternativer. De kunne jekke opp hytta og støpe ny grunnmur, rette opp vangene, flytte hytta til ny ringmur eller eventuelt støpe hel såle, demontere hytta og sette den opp på nytt, eller om mulig flytte den.

 Anne Marie Platou og Glenn Klungland flyttet hytten ved egen hjelpAnne Marie Platou og Glenn Klungland flyttet hytten ved egen hjelp

- Grunnen som vangene sto på var dårlig, så konklusjonen ble å flytte den hel, forteller Anne Marie.

Hvis valget hadde vært å demontere den, ville de hatt en utfordring med å sette den sammen igjen fordi den var håndlaftet.

- Vi valgte å gå for løsningen med ny støpt såle i den lett skrånende bakken halvannen meter bak hytta, jekke den opp og flytte den hel, fortsetter hun.

Så startet det administrative arbeidet. De tegnet hytta, søkte etater, sendte nabovarsel og ventet på godkjenninger. I mai målte de hytta og fant ut hvor den nye sålen skulle være. 10.juni dro de inn med en 1,3 tonns liten gravemaskin og gravde ut tomta, samlet massen i midten og fikk tilkjørt tre traktorlass med henholdsvis pukk, grus og sand.

- Pukken spadde vi opp i trillebår og trillet ned på tomta til grunnmuren, med ei leid hoppetusse planerte vi, og vatret nivået med en lånt laser, sier hun.

Pipa ble revet, og gulv ble løsnet fra tømmerkassen. Ved hjelp av venner og familie støpte de den nye sålen selv. Da den hadde tørket kunne de begynne arbeidet med å flytte hytten.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Jekker med hjul

Ståldragere ble tredd under hytta etter å ha jekket den opp. Den ble først støttet under med klosser, senere med 50 europaller. Metoden for å heve hytta var enkel, men tok litt tid. Pall etter pall ble stablet under ståldragerne. Da hytta hadde fått ønsket høyde ble det lagt to nye ståldragere kant i kant med de første over den nye sålen. Med nok en runde med jekk, plasserte de biljekker med hjul på toppen av drageren og under stokkene på hytta. Så stroppet de hytta sammen, og festet stroppene til kjettinger og en bil med hengerfeste for sikkerhets skyld, før den ble trukket over på den nye sålen ved hjelp av biljekkene. Selve flytteoperasjonen tok 45 minutter.

Slik dro de hytta med jekker over ståldragereSlik dro de hytta med jekker over ståldragere

Hytte på ny såle

De fire nederste stokkene måtte byttes ut rundt hele hytta, og nye stokker var bestilt.

- Men da jeg dro til saga hvor bestillingen på stokker lå den 26. august, ble jeg fortalt at trærne fortsatt sto i skogen, og at de hadde en utfordring med å finne lange nok stokker da de lengste måtte være 11 meter, forteller Anne Marie.

Derfor måtte en ny løsning finnes fort. Anne Marie kom til å tenke på produksjon av trestolper, lette på internett og fant det eneste firmaet i Norge som produserer slike stolper. Bedriften holdt til i «nabolaget», i Ilseng.

I første omgang hentet de ved egen hjelp 14 uhøvlede stokker i flere vendinger, men måtte gi opp å høvle selv. Anne Marie tok på ny kontakt med firmaet, som kunne ordne med nye, høvlede stokker, frakte dem opp, og ta med de uhøvlede stokkene tilbake. Lafteren kom og fikk satt inn nye stokker, nye gulv ble lagt, og hytta kunne tas i bruk igjen.

Selvgjort og velgjort

Anne Marie og Glenn valgte å prøve å gjøre alt selv. Det greide de. Hele sommeren gikk med. Det ble mange tunge tak og god styrketrening. Glenn som i tillegg til å være rørlegger, også er veldig praktisk, har sett løsninger der andre har sett problemer. Han kan også håndtere gravemaskin. De har hatt noen søvnløse netter hvor de har tenkt ut videre skritt i prosessen. De har svettet, vært støle, hatt kvelder med småregn og så mye knott at de har holdt på å bli fullstendig gale, små og kummerlige boforhold, men også mye kos med grilling og kald drikke, og har syntes at det har vært moro, spennende og lærerikt. De har hatt venner og familie innom for å ta i noen tak, men har stort sett jobbet i tosomhet. Og begge har fått et helt spesielt forhold til hytta.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer