Slik sikrer du hytta i vinter

Gå til hovedinnhold
VANNSKADER: Før vinteren er du nødt til å stenge vannet på sommerhytta. Foto: Gjensidige
VANNSKADER: Før vinteren er du nødt til å stenge vannet på sommerhytta.

Slik sikrer du hytta i vinter

Hvert år utbetales mellom fem og syv milliarder kroner til norske hytteeiere på grunn av skader. Vannledningsskader er en av hovedårsakene viser tall fra Finans Norge.

- Før hadde ikke nordmenn vann på hytta. Nå er nesten alle nye hytter utstyrt som eneboliger. Likevel tenker vi ikke nok på å unngå vannskade, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder ved Sintef Byggforsk.
Han har sett mange stygge eksempler på ødeleggelser. Skader for opp mot en million kroner er slett ikke uvanlig.  Kombinasjonen av iskalde vintermåneder og stadig mer hyttekomfort er kostbar. Når fritidsboligen inkluderer oppvaskmaskin, dusj og vannklosett, stiger risikoen for at kuldegradene får tusenlapper til forsvinne i sluket. Det er ofte mye mer komplisert å vinterstenge en moderne hytte, enn en gammel en. Mange velger å la varmen stå på hele året, men hva skjer så hvis strømmen går? Hus & Bolig har samlet råd.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Farlig mildvær

Rørleggermester Gunvald Trulssen på Stabbestad hadde mye å gjøre sist vår. Mange hyttekunder i Kragerø-området fikk en kjedelig overraskelse da de låste seg inn første gang etter vinteren, og ringte ham for å få hjelp til å ordne opp.
- Hver eneste vinter ryker det en del dusjbatterier, men i år var det ekstra mange. De koster opptil 3 000 kroner å skifte – i tillegg til selve jobben. Mange glemmer også ventilen som går inn til oppvaskmaskinen. Den koster det 2-3 000 kroner å ordne, forteller han. Så lenge frosten varer, er det ”bare” rør, blandebatterier og annet VVS-utstyr som ryker. Med mildværet kommer også større skader. Vannet fosser ut av sprengte rør – gjerne i flere uker – før hytteeieren oppdager det. Da er både vegger og gulv sterkt preget. Enten må alt vann stenges og tømmes, eller så må det stå på nok varme i hytta, sier Trulssen.
Dessverre er ingen av delene nødvendigvis helt enkelt.  ”Å tømme alt vann” inkluderer nemlig helt spesielle prosedyrer for hvert blandebatteri, og bruksanvisningen må følges nøye. Varmtvannstank og toalett må også tømmes, og hovedkranen stenges.  Mange velger heller å la varmen stå på vinteren igjennom, og holder seg til regelen om at det skal være 10 varmegrader i rom med vann i. Men det er ikke alltid det er nok, opplyser Lars-Erik Fiskum.

Steng alltid vannet

- Du må vite hvilke rom og hvilke vegger det går vann i. Da kan du klare deg med å varme opp disse, eller legge varmekabler der rørene går. Alternativet er å ha varme på i hele hytta. Hvor mange grader du trenger, henger sammen med hvor rørene er plassert i veggen. Er røret midt inne i veggen, det er  – 20 C ute, og + 20 C inne, vil det være rundt 0 C der røret er. Er det – 25 C ute og + 5 C inne, er det trolig minusgrader midt i veggen, der røret ligger, forteller han. Dette er det mange som ikke tenker på. De setter ovnen på noen plussgrader, og regner med at det holder.  - Stenger du av vannet før du reiser fra hytta, unngår du i hvert fall de verste skadene. Dette bør derfor være hovedregel nummer én – selv om du ikke får tømt rørene fullstendig, råder Fiskum.
Helst bør du også få tømt alle rør for vann, og få alt vann ut av blandebatteriene. Avhengig av hvordan hytta er bygd, kan det være utfordrende å tømme rørene helt. Er rørene montert i U-form inne i veggen, vil det alltid ligge noe vann igjen nederst - hvis du ikke får blåst dette ut. Til det trengs spesialutstyr, eller rørlegger.

- Kvinner er flinkest

Fiskum synes det er rart at hytteeiere ikke sikrer seg bedre.
- De fleste forsikrer seg godt med både innbrudds- og brannalarm, men statistikken viser at det er mye større risiko for vannskader. Lekkasjevarslere kan være lurt, men det aller viktigste er å bevisstgjøre hytteeierne. De må være mer aktsomme. Kanskje bør de rett og slett ikke skru av varmen i januar. ENØK-messig kan man nok få kritikk for å la strømmen stå på, men det er tross alt billigere å betale strøm gjennom vinteren, enn å få en stor vannskade.
- Hva er de aller vanligste feilene folk gjør når de reiser fra hytta?
- De glemmer å tømme blandebatteriene – eller får ikke gjort det ordentlig fordi de ikke har bruksanvisningen, forteller rørleggermester Gunvald Trulssen. 
Han mener det er typisk norsk å kaste bruksanvisninger, og leve i den bestemte tro at man klarer alt selv. Når Trulssen går gjennom høst-huskelisten med forskjellige hytteeiere, er det damene som får best skussmål.
- De noterer alt ned, og det er lurt – for det er litt å huske på! Menn synes gjerne ikke at det er nødvendig – og så ender det med at de glemmer noe.

Dette dekker forsikringer

 

- Hytte- og husforsikring generelt dekker plutselig og uforutsett vannskade, for eksempel ved at vann- og avløpsrør går lekk. Også utstyr som blandebatterier dekkes, forteller Oddvar Stensrød, soussjef med ansvar for vann- og fuktskader i Gjensidige.
Frost- og vannskader på grunn av strømbrudd dekkes også av forsikringen. 
Dersom skaden skyldes uaktsomhet, du ikke har hatt på tilstrekkelig varme i hytta, eller ikke stengt av vannet, kan du imidlertid få avkorting i erstatningen – fra 10 prosent og oppover. Ved store vann- og muggskader kan dette utgjøre betydelige summer.
- Vi anbefaler hytteeiere å sette termostatovner på høyeste trinn. Da har man mer å gå på ved sterk kulde, og kan unngå skader. Det er vanskelig å få tømt ut absolutt alt vann, derfor er det alltid lurt å la litt varme stå på. Husk også å skru av vannet når du reiser. Det er det svært mange som glemmer, sier Stensrød.

Slik sikrer du hytta i vinter

Når du skrur av strømmen:

• Steng alltid hovedstoppekranen når du reiser fra hytta. Da begrenser du eventuelle skader.
• Følg denne rekkefølgen når du vinterstenger:
a) Skru av strømmen til varmtvannstanken før du begynner å tappe – ellers brenner du den
b) Tøm varmtvannsberederen. Er det vanskelig å se om den er tom, kan du enten la strømmen stå på – eller få rørlegger til å montere en tappeventil i bunnen.
c) Skru av hovedkranen.
d) Tøm kraner og blandebatterier. Finn frem bruksanvisningene så du er sikker på å få ut alt. På kjøkkenet bør du ta ut silen slik at det blir lettere for vannet å renne tilbake. Husk å tømme alt som har vann i seg, inkludert alle blandebatterier, vannklosetter, dusjer, oppvaskmaskinventiler, kjøleskap med isbitmaskin og lignende.
e) Avslutt med å helle frostvæske i kummer og toaletter

Når strømmen står på – for å sikre mot skader:

• Sørg for tilstrekkelig varme i alle rom med rør. Lukk dører til soverom etc. uten rør i.
• Hvis strøm er din forsikring mot frostskader, bør du også tenke på strømbrudd.
• Noen gjør dette ved å la utelampen stå på, og be naboer si fra hvis den slukker. I så fall må noen inn og sjekke; enten du selv eller andre som har nøkkel.
• Andre installerer utstyr som gjør at de kan ringe og sjekke temperaturen i hytta, og eventuelt justere den.
• Noen jordfeilbrytere går svært lett, og kutter strømmen. Mange kjøper derfor brytere som prøver å starte på nytt, for eksempel tre ganger. Sjekk med elektrikeren din hva som gjelder hos deg.

Huskeliste til våren


Har du stengt av alt vann i vinter, så husk denne rekkefølgen når du åpner hytta igjen til våren:
a) Steng alle kraner du har åpnet
b) Åpne en varmtvannskran – helst på kjøkkenet
c) Åpne hovedkrana. Nå skal det komme luft i varmtvannskranen frem til berederen er full. Det hører du ved at det freser.
d) Når det bare kommer vann, stenger du kranen.
e) Skru på strømmen i varmtvannsberederen