Nå er det lurt å leie ut hytta

Gå til hovedinnhold

Nå er det lurt å leie ut hytta

Aldri før har det vært mer populært å leie ut hytta. For mange er dette en effektiv måte å tjene noen ekstra kroner, eller å finansiere en kostbar investering. Nå roper Finn etter hytter til utleie.

Fra 2015 til 2018 opplevde FINN reise en vekst på 43 prosent i trafikk og brukere på kategorien «feriehus- og hytter til leie». Så langt i 2019 har det vært en vekst i bestillinger på nesten 40 prosent i samme kategori. De fleste bestillingene er i fellesferiene, men det er gode muligheten for å leie ut helger utenfor ferier ifølge Finn.no.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Vil ha hytta di på markedet

Terje Berge i FINN reise mener at etterspørselen etter leieobjekter har vært såpass stor de siste årene at privatpersoner som eier hytte i de populære fjellstrøkene kan tjene gode penger på å leie ut. Det er særlig i ferietidene juleferie, vinterferie og påskeferie man kan hente inn gode penger.

- Våre tall viser at det egentlig ikke er nok hytter tilgjengelig for å dekke den enorme etterspørselen FINN nå opplever på leie av hytter på fjellet i Norge. Pågangen er såpass stor, sier han.

Berge ønsker seg flere utleiehytter på markedet, og minner om at det kan være gode penger å tjene på å leie ut en hytte på gunstige tider. Tidligere har Hus & Bolig skrevet om at det ikke er noen egne skatteregler ved såkalt korttidsutleie av fritidseiendom. Korttidsutleie er underlagt de samme skattereglene som mer tradisjonell langtidsutleie. Dersom du selv bruker hytta eller fritidseiendommen jevnlig, vil utleieinntekter inntil 10 000 kroner årlig være skattefrie. Leier du ut for en større sum, vil 85 prosent av det overskytende regnes som skattepliktig inntekt.

- De som har egen hytte i fjellstrøkene, og ikke har tenkt å bruke den i for eksempel påsken, har altså stor mulighet for å få leid den ut til en god sum. Å leie ut hytta i ferier og helger innimellom kan også være med på å finansiere kjøpet av en fjellhytte for mange, sier han.

Økte hyttepriser øker leieviljen

Ifølge tall fra Eiendom Norge har prisene for fritidsboliger på fjellet steget med 4,4 prosent det siste året. Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster nå 1.875.000 kroner. Fjellhytter beliggende ved langrennsdestinasjoner steg med 3,9 prosent det siste året, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,5 prosent.

- Den sterke prisutviklingen i markedet for fjellhytter forsetter for fjerde år på rad etter de noe svakere årene i 2013 og 2014. Hyttemeglerne har meldt om stor aktivitet gjennom året, og det inntrykket bekreftes av statistikken, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

- For sesongen 2018/19 er det rekord i antall omsetninger, og vi ser foreløpig ingen tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytte vil dempes. Mange husholdninger går med planer om å realisere hyttedrømmen og gjør det, noe både våre tall og tallene for bygging av nye hytter viser.

Terje Berge tror det er flere grunner til at hytteleie har blitt mer attraktivt blant nordmenn, og hovedårsaken er at nok at prisene på fjellhytter har økt betraktelig de siste årene.

- Når etterspørselen etter fjellhytter er stor og prisene øker, kan det fort bli for dyrt for mange å investere i egen hytte, noe som igjen fører til økt etterspørsel etter leiehytter, sier Berge i FINN reise.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer