Hyttekos på Hedmarksvidda

Gå til hovedinnhold

Hyttekos på Hedmarksvidda

Med himmelsk utsikt over det vakre Hedmarkslandskapet ligger den koselige hytta på Søndre St. Olav hyttefelt i Vang.

Hyttedrømmen gikk i oppfyllelse for paret som bruker hytta titt og ofte og nyter hyttelivet både innen- og utendørs.

Allerede i 2006 hadde Toril Omsted Kirkeby og Dag Olssøn planlagt å kjøpe seg en liten hytte ikke langt fra hjembyen Hamar. Tilfeldigvis kom de over hyttefeltet i Vang Almenning, og begynte å lete etter en passende hyttetomt. Etter en stund kjøpte de, men tomta ble av ulike årsaker liggende uten at de satt i gang med hyttebygging. Paret var rett og slett ikke sikre på at de hadde funnet det rette stedet og solgte igjen etter tre år.

I påsken 2014 kom de ved en tilfeldighet over en tomt med ferdig murt såle og et til salgs-skilt utenfor. Begge følte straks at dette stedet var riktig, og dro sporenstreks hjem til Hamar og fant annonsen på Finn.no. Ut fra tegningene følte de at både størrelsen og planløsningen var i tråd med det de hadde forestilt seg på forhånd. De la inn bud, fikk tilslag og dermed var de blitt hytteeiere.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Endringer av planløsning og interiør

Hytta er bygd av den lokale snekkeren Thomas Heimdal som også har satt opp noen få andre hytter.

- Vi samarbeidet veldig godt med Thomas, og er veldig fornøyd med arbeidet han utførte, sier Dag Olssøn. – Det er kvalitetsarbeid fra ende til annen, en fryd for øyet uansett hvor vi snur oss. 

I og med at paret kom så tidlig inn i byggeprosessen fikk de være med og bestemme deler av planløsningen og innredningen i hytta. De foretok en del endringer og tilvalg som de følte passet bedre for dem. De bestemte seg blant annet for å ha gulvvarme i stua og kjøkkenet som oppvarmingskilde. I tillegg til peisovnen fra Jøtul er gulvvarmen tilstrekkelig til å holde hytta varm.

Paret ønsket ikke å ha den planlagte veggen mellom gangen og stua. Ved å droppe den fikk de lysere og åpnere rom med gjennomlys. På gulvene valgte de Allock laminat i gråbeiset eik i stedet for det opprinnelig planlagte gulvet i furu.

De valgte også å endre farge på kjøkkeninnredningen som opprinnelig var bomullsfarget. Badet ble oppgradert med mer eksklusive fliser og badeskap i forhold til den opprinnelige planen, og i stedet for et enkelt dusjkabinett valgte de en eksklusiv glassvegg. De fikk også murt opp en flott skiferpipe som ikke var med på de opprinnelige tegningene.

De innvendige panelveggene er ferdigbeiset i fargekode “lys skumring” og alle himlingene er hvitmalte. Hytta stod ferdig i oktober 2014.

Vakker beliggenhet

Hytta ligger naturskjønt til på en høyde i terrenget, med vakker utsikt. Den flotte, brunbeisede hytta føyer seg fint inn i terrenget uten å virke ruvende. Tomten er på ca. ett mål. Hytta har et bruttoareal på 71 kvadratmeter, og består av inngangsparti, stue, kjøkken, bad, og to soverom i tillegg til en hyggelig hems som benyttes som et tredje soverom. 

Hytta har innlagt strøm, og det er bilvei helt frem som brøytes inn til trappa hele vinteren.  Det er ikke innlagt vann, men med den innvendige sisternen på 150 liter har hytta i praksis vann inne.  Hytta har innlagt vannklosett og avløp til tett grå / sortvannstank som tømmes et par ganger pr år. Det er også bygd en utvendig bod / teknisk rom med dør inn ved siden av inngangsdøra.

Interiørinteressert

Toril Omsted Kirkeby er glad i å holde på med interiør. Ettersom paret hadde planlagt hyttekjøp lenge, hadde de også tenkt mye på hvordan de ville innrede, og det var de opprinnelige planene de satt ut i live da hyttekjøpet ble en realitet.

Toril Omsted Kirkeby er glad i interiør og visste hva hun ville haToril Omsted Kirkeby er glad i interiør og visste hva hun ville ha

Hytta har en lun og koselig atmosfære og er møblert med omtanke. Fargeskalaen går i lune nyanser av brunt, rødt og beige. Sengene med nattbord og skapet i gangen er tegnet etter parets ønsker og bestilt på mål fra Os Trekultur i fargen Hellerud-rød.

- Vi ble veldig inspirert etter å ha besøkt en visningshytte på Hellerudsletta hvor Os Trekultur hadde mye av interiøret, forteller Toril. – Når det gjelder møbler så handler jeg aldri på impuls, jeg liker å tenke gjennom ulike løsninger, og kjøper først ting når jeg er helt sikker på at det er riktig, sier hun.

Mye av innredningen ga seg selv på grunn av rommenes form og størrelse.

- Vi ønsket ikke å fylle opp rommene med for mange møbler og ting, men at rommene skulle fremstå luftige til tross for at de ikke er veldig store. Vi ville ha det hyggelig, oversiktlig og funksjonelt for vi ønsker ikke å bruke den verdifulle tiden vi tilbringer her på å rydde vekk ting hele tiden. Her skal vi bare kose oss, og nyte naturen og samværet med hverandre og gode venner. 

Tureldorado

- Det er flotte turmuligheter her oppe, til fots eller på sykkel om sommeren og høsten, og på ski vinterstid, forteller Toril. – Det blir preparert et fantastisk løypenett her oppe så det er flotte forhold og et vell av muligheter. Om sommeren fisker vi og går turer til fots, og om høsten plukker vi massevis av blåbær, multer og sopp. I fjor høst fylte vi opp fryseren med blåbær vi plukket rett utenfor hytteveggen, og det sier jo litt om hvilke mengder bær det finnes her.

Paret har fått det nøyaktig slik de ønsket seg. De bruker naturen om dagen, og om kvelden koser de seg med god mat og vin, tenner lys, fyrer i peisen og bare nyter stillheten og utsikten over det vakre landskapet.

- Vi benytter hytta både på ettermiddager og i helger året rundt. Det som er ekstra hyggelig er at også barna våre er blitt veldig glad i stedet, og tilbringer mye tid her, både sammen med oss og med egne venner de tar med seg opp hit. Vi har virkelig fått oppfylt ønsket om selve drømmehytta her på Hedmarksvidda. Det eneste som mangler nå er å sette opp et anneks slik at vi har bedre overnattingsmuligheter når vi har mange på besøk, avslutter Toril.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer