Her er alt du bør frykte med hytte

Gå til hovedinnhold

Her er alt du bør frykte med hytte

HYTTEIDYLL: Alt ser nydelg ut på fasaden, men har du ikke sysakene i orden kan hytta bli et mareritt. Foto: Dag Erik Kongslie

Å eie hytte er ikke bare en dans på roser. Det er minst like mye arbeid som å eie et hus, og hytta kommer da også gjerne på toppen av det huset du allerede eier. Altså skaffer du deg dobbelt så mye arbeid.
Å kjøpe hytte sammen kan være en god ide, men for å ikke havne i en elendig sameiesituasjon kan det være greit å tenke ut hva det vil si å eie hytte sammen med noen. Det lar seg gjøre og på Herføl på Hvaler eier hele 14 familiemedlemmer et ferieparadis sammen.
Er drømmen heller å bygge hytte på egenhånd skal du være klar over at byggereglene som gjelder i en kommune ikke trenger å være like i nabokommunen. Enkelte kommuner ønsker til og med å regulere hvor mye taket ditt skråner. Derfor må man huske å navigere godt gjennom de ulike kommunene og hyttefeltene. Reglene er like mange som gresstustene på taket.
– Vi ser at det er et stort behov for kommunal egenkontroll i forhold til reguleringsplaner. Det kan være værforhold eller andre lokale forhold som gjør at en byggeform som passer i en kommune, ikke passer i en annen. Dette er en viktig lokalpolitisk selvråderett som vi synes fungerer meget godt, sier forskningsleder Cecilie Flyen Øyen ved Sintef Byggforsk. 

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Har du sikret hytta?

Det er mye du skal tenke på når du eier en hytte. Har du for eksempel gjort klar hytta for vinterene? Hvis ikke kan det være lurt å ta seg en liten høstferie for å få klartgjort hytta til vinteren. Hvert år utbetales mellom fem og syv milliarder kroner til norske hytteiere på grunn av skader. Vannledningsskader er en av hovedårsakene viser tall fra Finans Norge.
Det er fort gjort å glemme ting man burde huske. Vær derfor nøye med å sjekke at hytta di er godt forsikret. I følge Finans Norge er det mange hytter langs sjøen og på fjellet som er betydelig underforsikret. I følge Prognosesenteret pusset vi opp hytter for nesten 10 milliarder kroner i året. På grunn av dette frykter IF-skadeforsikring at det er mange hytter der ute som er underforsikret.
- Den norske hyttekulturen har tradisjonelt vært preget av at man skulle bære vann i bøtter, og hytta skulle ha utedo. I dag ser vi at nordmenn har en høy grad av komfort. Det spiller naturligvis inn på hvordan man forsikrer hyttene. Når man oppgraderer, utvider og fyller hytta med dyre ting og alle fasiliteter må man ikke glemme å tenke forsikring. Da må man sørge for den står i stil til de verdiene, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i IF-skadeforsikring.
For å slippe å bruke forsikringen du tegner kan det være lurt av deg å lese gjennom vår ti punkts sjekkliste for hvordan du sikrer hytteverdiene.

Gode løsninger

Dersom du verken er nevenyttig eller særlig ivrig på å drive vedlikehold og puss og stell på hytta, så finnes det løsninger. Det finnes faktisk flere muligheter for en vedlikeholdsfri tilværelse enten du bygger nytt, eller vil finne en løsning for en eldre hytte.
Tidligere har vi skrevet om familien Eikeland som i drøye ti år har hatt hytte i vannkanten på Holmsbu. Hytta er tilknyttet det som nå er Quality spa- og resorthotell. Det er én ting som skiller seg litt fra en vanlig, norsk hyttesommer for familien: De trenger ikke å bekymre seg for vegger som skal males, vinduer som må skiftes eller terrassebord som må byttes.
- Det er kanskje det jeg liker best med konseptet: En viss andel av leieinntektene går til et vedlikeholdsfond for alle hyttene her, og så sørger hotellet for at alt blir holdt i orden. Det ene året er det kanskje min hytte som trenger å fikses opp, det neste er det naboens. Det er veldig godt å slippe å bruke ferien på slikt, sier Eikeland. Han legger til at det også er en trygghet å vite at hytta blir brukt om vinteren, så han slipper frosne vannrør eller andre skader, forteller Ole Eikeland.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer