Pass deg for hjemmeulykker i julestria

Gå til hovedinnhold

Pass deg for hjemmeulykker i julestria

De fleste ulykker skjer i hjemmet. Her er tingene du bør være ekstra oppmerksom på i den travleste julestria.

Pass opp for hjemmeulykker i julestria.

Det er ikke bare en myte: De fleste ulykker skjer i hjemmet, og fallulykker ligger på toppen over årsak til personskader her i Norge.

Eva Jakobson VaaglandEva Jakobson Vaagland- De fleste skader – og dødsulykker, faktisk – skjer hjemme eller i umiddelbar nærhet til hjemmet, så det burde vært mye mer fokus på det! Folk er redde for å fly, men statistisk sett er det mye større sjanse for at noe skjer i boligen din, sier daglig leder Eva Jakobson Vaagland i Skadeforebyggende forum, en uavhengig medlemsorganisasjon for aktører som er opptatt av å redusere antall ulykker i Norge.

Noen oversikt over ulykker i desember har hun ikke, men når man vet at aktivitet og stressnivå er ekstra høyt i innspurten til jul, er det god grunn til å advare:

- Vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktig i julestria. Det er mye som skal gjøres på denne tiden som man kanskje ikke gjør ellers på året, og en hel haug med ting man «bare skal» ordne, helst i høyt tempo. Svært mange ulykker skjer når man «bare» skal noe, sier Vaagland.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Fallulykker

Fallskader er rangert som den sjette viktigste bidragsfaktoren til helsetap i Norge, større enn helsetapet forbundet med hjerte- og karsykdommer, ifølge Folkehelseinstituttet. Når vi stresser til jul er det mange anledninger som øker risikoen for fall. Vaagland ramser opp en rekke svært typiske tilfeller som gang på gang sender folk til legevakten:

- Fall i kjellertrappa fordi den er bratt og mørk og du bærer for mange ting på én gang, er typisk. Også adventsstjerner som skal opp i vinduet og oppheng av julegardiner gir balanseøvelser som igjen forårsaker fallskader hos mange. For ikke å snakke om finporselenet som må hentes ned fra de øverste hyllene i skapet, sier Vaagland, som oppfordrer alle til å tenke spesielt på de eldre i familien og tilby hjelp til akkurat slike ting. Jo eldre man er, jo større er som oftest konsekvensene av fall.

 

Fatale konsekvenser

Men man trenger ikke å være spesielt gammel for at fallulykker skal få uønskede konsekvenser. Informasjonssjef Sigmund Clementz i If påpeker at for eksempel fall fra en gardintrapp kan være fatalt, og er man uheldig kan det ende i delvis uførhet.

- Vi ser at svært mange ulykker i hjemmet er hendelige uhell – men de kan ha store konsekvenser, som for eksempel uførhet, sier Clementz.

Hans beste forebyggende råd er å roe ned tempoet.

- Ikke forsøk å henge opp girlandere, julestjerner eller hva det måtte være når du er skikkelig stressa. Forsøk heller å rydde tid til å gjøre de tingene du må, og husk også å ta deg tid til de små, men viktige sikkerhetstiltakene, sier han.

Å rydde seg tid til å gjøre sikkerhetstiltak handler for eksempel om å ha et lokk for hånden når du står med smultgryten, slik at du fort og effektivt kan slukke dersom uhellet skulle være ute, påpeker Clementz, og minner om at branntepper ikke lenger anbefales.

 

Barn og varme

Skal du koke med smult gjelder det også å holde de minste unna. Det gjelder for så vidt alt varmt kjøkkenarbeid: Smultgryten, den varme sukkermassen til pepperkakehuset, stekeplater og stekeovn.

Gløgg.Pass på den varme gløggen dersom du feirer med barn. Foto: Pixabay.- Husk at barn er nysgjerrige og ikke har den voksnes konsekvenstenkning, sier Vaagland, som også anbefaler barnebeskyttelse rundt peisovner med varme overflater.

Har man små barn i huset, eller på besøk, må man også passe på ved måltidene. Å dekke et lavt stuebord med en fristende, fargerik juleduk, for så å sette varm kaffe, gløgg og en lysoppsats oppå, er ikke å anbefale. Små, nysgjerrige barn vil da kunne være bare et lite napp i duken unna forbrenningsskader på huden.

- Små barn har tynn og følsom hud. Selv væske som ikke kjennes spesielt varm ut for oss voksne kan gi skader i barnehud, sier Vaagland.

 

Branntilløp

I Norge er det branntilløp ca. hvert 20. minutt, og desember er den måneden hvor det brenner mest.

- Brannårsakene er mange: Mye skyldes overbelastning av gammelt elektrisk utstyr, men en god del starter også på kjøkkenet. Det er tørrkoking av nattmat etter fuktige kvelder på julebord eller andre sosiale sammenkomster, men også branntilløp ved matlaging fordi man forsøker å gjøre mange ting på én gang, sier Clementz i If. 

Komfyrvakt, og kebab på byen før du drar hjem fra julebordet, er to viktige forebyggende tiltak. Det samme er røykvarslere som fungerer (husk også å sjekke de på hytta, dersom du skal feire der!), samt forsiktig omgang med levende lys.

- Lysmansjetter: Ikke bruk dem! Med mindre de er av glass eller metall, lyder oppfordringen fra Vaagland.

 

Overraskende skøytbane

Skal du reise bort i jula? Mange feirer på hytta eller hos familie langt unna, og lar huset stå tomt i høytiden.

- Hvert år er det mellom 50 og 100 vannskader som skjer i tiden mellom lille julaften og nyttårsaften. De aller fleste av dem skyldes frostsprengte vannrør, og skjer når boligene står tomme, sier Clementz i If. Han har flere ganger vært i kontakt med fortvilte familier som har vært bortreist i jula, og så har kommet hjem til en utilsiktet skøytebane i kjellerstua.

- Mange vil spare strøm og skrur av all varmen i huset. Vi anbefaler at du forsøker å holde en 10-12 grader innendørs selv når du ikke er i boligen. Og dersom du skal være borte over flere dager, så skru igjen hovedkrana, da er du trygg, sier Clementz. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer