Farlige branntepper

Gå til hovedinnhold

Farlige branntepper

Tester utført på oppdrag fra DSB viser at branntepper er en falsk trygghet.

I løpet av de siste årene har DSB fått inn bekymringsmeldinger om at enkelte branntepper som selges på det norske markedet ikke fungerer tilstrekkelig. Det har vært tilfeller der brannen ikke har blitt slokket som forventet, og tilfeller der brannteppet har begynt å brenne.

På oppdrag fra DSB har RISE Fire Research utført tester av branntepper mot brann i frityrgryte. Testene ble gjennomført i henhold til standarden NS-EN 1869, som gjelder branntepper som først og fremst er beregnet for slokking av branner i matolje. Seks ulike branntepper på det norske markedet ble testet, og hvert produkt ble testet tre ganger.

Ingen av de seks brannteppene slokket brannen i alle de tre enkeltforsøkene. Brannen ble slokket i kun fire av til sammen atten tester.

RISE beskriver resultatene som "overraskende" og "langt fra tilfredsstillende".

- Det er alvorlig at de testede brannteppene i så mange tilfeller ikke tilfredsstiller kravene i standarden. Dette er et tydelig bevis på at et brannteppe ikke kan erstatte et brannslokningsapparat eller annet påbudt godkjent slokkemiddel, sier avdelingsdirektør for Næringsliv, produkter og farlige stoffer i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Slipper gjennom røyk

Testen foregikk ved at tre liter matolje ble varmet opp i en 34 cm stor jerngryte til oljen spontanantente. Etter to minutter ble brannteppet lagt på.

En generell trend som ble observert, var at brannteppene i stor grad slapp gjennom mye røyk, og det oppstod i mange forsøk en tykk røyksøyle tvers gjennom teppet. I tolv av de 14 forsøkene som ikke bestod testen, begynte røyksøylen å brenne.

Ved å brette brannteppet i flere lag før det legges på brannen, øker man sannsynligheten for å slokke brannen. Det er imidlertid behov for flere tester før man kan fastslå dette med sikkerhet.

- Bare tre av seks branntepper klarte å slokke en brann i minst ett forsøk. Det indikerer at brannteppene ikke er tette nok. Og for ordens skyld; om det brenner i en kjele med matolje er rådet å legge på et lokk, og fjerne kjelen fra plata, sier Rygh Pedersen.

Ifølge RISE Fire Research betyr ikke det nødvendigvis at disse teppene er særlig mye bedre enn de tre som ikke klarte å slokke brann i noen av tilfellene.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer