Komfyrvakt redder liv

Gå til hovedinnhold

Komfyrvakt redder liv

Årlig starter minst 150 boligbranner på komfyren. Bare seks prosent har montert komfyrvakt, en teknisk innretning som forebygger komfyrbrann.

 

Tallene stammer fra en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og If Skadeforsikring. I alle nye elektriske anlegg skal det være en fast integrert komfyrvakt. Kravet gjelder for alle nye installasjoner og omfattende rehabiliteringer etter 1. juli 2010.

16 prosent av alle boligbranner med kjent brannårsak i femårsperioden 2008-2012 skyldes tørrkoking eller overoppheting, i følge statistikk fra DSB. Dette gjør komfyren til hjemmets desidert største brannkilde.


Kan hindre komfyrbranner

- Som regel har komfyrbrannene helt banale årsaker som at man glemmer at komfyren står på, blir distrahert, eller sovner fra matlagingen. En komfyrvakt kunne ha hindret mange av disse brannene, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

En komfyrvakt er en teknisk innretning som monteres i tilknytning til komfyren. De mest avanserte har sensorer som bryter strømtilførselen til komfyren og gir et varsel, dersom temperaturen over kokeplatene blir for høy. Noen typer komfyrvakter kan man monteres selv, mens andre må monteres av en godkjent installatør.

- Ved å innføre krav til komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg fra 2010, håper vi å redusere antall dødsbranner som skyldes komfyren. Vi oppfordrer også alle til å ettermontere komfyrvakt på eksisterende komfyrer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.


Farlig fett

Et annet faremoment i forbindelse med komfyren er kjøkkenvifta. Den samme undersøkelsen viser at så mange som en av fire ikke har rengjort kjøkkenvifta det siste året.

- Vi anbefaler at man rengjør vifta en gang i måneden. Dersom dryppene fett tar fyr og leder dette opp i viften har man full overtenning i viftekanalen på et øyeblikk. Dette er en skikkelig brannbombe. Dette fettet er like lettantennelig som fettet i en smultgryte, advarer Kalheim.

Gode råd for trygg komfyrbruk

• Hold komfyren under oppsikt mens du koker eller steker.
• Skru av eller demp varmen dersom du blir avbrutt i matlagingen.
• Monter komfyrvakt som bryter strømtilførselen og gir alarm ved for høy varme.
• Rengjør kjøkkenventilatoren jevnlig for brannfarlig fett.
• Pass på at brennbare ting ikke ligger for nær kokeplatene.
• Opplever du at olje eller frityr i gryten tar fyr, legg et passende lokk over og trekk gryten til side. Forsøk aldri å slokke med vann – det gir en eksplosjonsartet brannutvikling.
• Komfyrbruk og alkohol/rus kan være en farlig kombinasjon. Kjøp med mat på vei hjem fra festen, i stedet for å fyre opp komfyren mens du er påvirket av alkohol.