- Du får et lite sjokk når du får den første regningen for kommunale avgifter!

Gå til hovedinnhold

- Du får et lite sjokk når du får den første regningen for kommunale avgifter!

Det sier boligeier Stian Henriksen (41) fra Stavanger. Han kjøpte et hus fra 1970 i januar i år. Henriksen er enslig og har derfor ingen å dele utgiftene med. I år bruker du mer enn noen sinne av inntektene dine på å bo!

RAMMER HARDT: Stian Henriksen er en vanlig boligeier i Stavanger. Men nå er bokostnadene så høye at det er vanskelig. (Foto: Privat)

Av: Kristin Gyldenskog og Kari G. Dølgaard

-Dette var min fars hus, og jeg var leietaker her. Da min far gikk bort, ble det til at jeg kjøpte ut mine brødre, sier Stian Henriksen.

Henriksen er førstegangskjøper, bor alene og har ingen å dele bokostnadene med.

-Det samlede kostnadsbildet har blitt ganske tøft, sier han.

To ganger i året, faktureres han for 12.000 kroner i kommunale avgifter, til sammen 24.000 kroner årlig.

-Og når det kommer til avdragene på lånet, så går jo store deler av betalingen til banken til renteutgifter, og lite til å nedbetale det faktiske lånet, fortsetter han.

Henriksen har to utleieenheter i underetasjen som han leier ut, og vurderer også om han må leie ut et av soverommene i hovedetasjen hvor han bor.

 

 

Bokostnadene doblet på syv år

I likhet med Stian Henriksen er det mange boligeiere som har det tøft økonomisk. I fjor steg bokostnadene i gjennomsnitt med 25 prosent her til lands. På toppen av det stiger bokostnadene med 12 prosent. Lønnen holder ikke tritt.

Bokostnadene er doblet i løpet av noen få år.

Og verst er det for dem som bor alene. Av 2,6 millioner husholdninger her til lands, utgjør enslige husholdninger nesten 1,1 million ifølge SSB.

Nordmenn bruker stadig mer av inntekten sin på å bo. I 2017 brukte vi i gjennomsnitt 21 prosent av inntekten på å bo. I år vil det være 31 prosent.

 

 

Huseierne snakker din sak!

Kristin Gyldenskog, Linda Ørstavig Öberg og Morten Andreas Meyer har alle representert Huseierne i høringene om statsbudsjettet i år. Vi har fått mange gode spørsmål som tyder på at vi blir lyttet til!

 

Huseierne snakker boligeiernes sak. Hver høst deltar vi i Stortingets høringer om Statsbudsjettet.

Budskapet vårt i høst har vært den kraftige økningen i bokostnader som gjør at mange boligeiere og husholdninger sliter økonomisk. Høy rente og kraftig økning i kommunale gebyrer gjør at bokostnadene kommer til å holde seg høye de neste tre årene.

Vi har støttet tiltak som får ned kostnadene, slik som lavere moms på vann og avløpsavgiftene og bedre informasjon om boliglånsrenter for å få bedre bankkonkurranse.

Men tiltakene er ikke gode nok, så vi har også foreslått enda bedre momsregler, fradrag til energieffektivisering og bedre samordning mellom kommunene for lavere kommunale avgifter.

 

Trygghet og forutsigbarhet

Huseierne arbeider for at flest mulig skal ha mulighet til å ta vare på og eie sitt eget hjem. Vi mener det er viktig å eie egen bolig fordi det gir stabile bomiljøer og trygge rammer rundt livene våre.

Eierlinja og den norske boligmodellen bidrar til mindre ulikhet og er en viktig pilar i velferdssamfunnet.

Tre av fire boligeiere oppgir trygghet og forutsigbarhet som de viktigste grunnene til å eie egen bolig, viser en undersøkelse fra Opinion.

Huseierne legger hvert år frem Bokostnadsindeksen som viser hvor mye det koster å eie og bo i en bolig man eier selv. Dette gjør vi for å bevisstgjøre politikere og andre beslutningstakere om hvor høye kostnader vanlige husholdninger og boligeiere har.

Målet vårt er å bevare eierlinja der 8 av 10 eier sitt eget hjem.