Farer og feller på kjøkkenet

Gå til hovedinnhold

Farer og feller på kjøkkenet

Med vann, varme og mange elektriske dupeditter er kjøkkenet et potensielt ulykkesområde. Heldigvis kan enkle forholdsregler gjøre hverdagen trygg.

Kjøleskap med vanndispenser:

Problem: Det har, siden de kom på det norske markedet, vært mange ulykker tilknyttet kjøleskap med vanndispenser og/eller isbitmaskin. Noe av problemet har vært at kjøleskapene har vært tilpasset USA og europeiske land med langt lavere vanntrykk enn vi har i Norge. Dermed har innretningene i Norge vært spesielt utsatt for vannlekkasjer, enten i tilkoblingspunkter eller ved skader på vannslangen.

Løsning: Automatisk vannstopper. En vannstopper er en innretning som sørger for at vanntilførselen stopper dersom det oppstår lekkasje. Automatisk vannstopper er også løsningen på eventuelle lekkasjeproblemer fra andre innretninger med direkte vanntilknytning, som for eksempel oppvaskmaskin og vaskemaskin.  Ved nye installasjoner er automatisk vannstopper i dag et krav.

Vaskemaskin/oppvaskmaskin:

Problem: I tillegg til å være mulige kilder for vannlekkasje (se over) kan både oppvaskmaskin og vaskemaskin være brannkilder. De kan for eksempel ved uoppdaget feilproduksjon inneholde komponenter som kan bli overopphetet ved bruk.

Løsning: Slå alltid av maskinene når du forlater boligen. La aldri maskinene gå mens du sover.

Komfyr:

Problem: Hver tiende dødsbrann starter på komfyren fordi folk glemmer eller sovner fra matlagingen. Ikke bare eldre er utsatt: Unge folk som kommer sultne hjem fra en fuktig bytur har lett for å sovne fra pizzaen i ovnen. Det kan også være et problem at små barn kommer til og skrur på kokeplatene uten at de voksne merker det. Varmeutviklingen kan bli fatal.

Løsning: Komfyrvakt. En komfyrvakt er en teknisk innretning som enkelt fortalt fungerer slik: En sensor er plassert i viften over komfyren, eller på veggen under viften. Dersom det blir så varmt på komfyren at det er fare for brann, signaliserer sensoren til komfyren at strømmen skal kuttes. Noen komfyrvakter kan også slokke brann. En komfyrvakt kan enkelt ettermonteres på eksisterende komfyrer. I alle nye elektriske anlegg skal det være en fast integrert komfyrvakt.
En tilleggsløsning kan være å laste ned Nattmat-appen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Appen viser vei til nærmeste nattåpne spisested i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Fredrikstad, Drammen, Skien, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg, Ålesund, Haugesund, Sandefjord, Moss, Bodø, Arendal, Hamar, Larvik, Halden og Lillehammer. Dermed kan den forhindre matlagning hjemme i sene nattetimer.

Kaffetrakter / strykejern:

Problem: I en travel hverdag er det ikke alltid lett å huske på å slå av kaffetrakteren og trekke ut kontakten på strykejernet. Dette er apparater som lett kan bli for varme og utgjøre brannfare.

Løsning: Et enkelt nedtellingsur eller sikkerhetsur kan kobles i stikkontakten du bruker til kaffetrakteren/strykejernet. Uret sørger for at strømmen kuttes etter en viss tid, for eksempel en halvtime.

Vannlåsen under kjøkkenvasken:

Problem: Vannlåsen under kjøkkenvasken er laget av plast. Plasten utsettes for store temperatursvingninger, siden vannet vi bruker på kjøkkenet kan ha alt fra tre-fire varmegrader til rundt hundre. Temperatursvingningene fører til bevegelse i materialet, som igjen gjør vannlåsen svakere og utsatt for drypplekkasjer.

Løsning: Sjekk vannlåsen jevnlig. Er det fukt eller vanndråper på utsiden? Hvordan ser gulvet under ut? Det kan også lønne seg å rense vannlåsen med jevne mellomrom, så vannet kan strømme fritt igjennom.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Skadedyr:

Problem: Tysk kakerlakk har etter hvert blitt en stadig vanligere gjest i norske hjem. Den trives spesielt godt på kjøkkenet i områder der det er varmt og fuktig, som for eksempel i og rundt oppvaskmaskinen. Kakerlakken er sky og trives best i mørket. Det vil si at dersom du oppdager én i dagslys, kan du være nesten sikker på at den har en god gjeng medsammensvorne i ryggen.

Løsning: God rengjøring kan begrense problemet, men sjelden eliminere bestanden helt. Den vanligste måten å bekjempe kakerlakker på er ved å legge ut forgiftet åte. Dette håndteres av skadedyreksperter.

raa@huseierne.no  

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer