Rydd godt - forebygg ulykker

Gå til hovedinnhold

Rydd godt - forebygg ulykker

Det er en klisjé at de fleste ulykker skjer i hjemmet – men den er ikke desto mindre sann. Har du tenkt over at en opprydning i medisinskapet, ved husets rømningsveier og i hagen kan være viktig for liv og helse?

FOREBYGG ULYKKER: En skikkelig opprydding betyr mer enn at du får det finere hjemme. Det kan forebygge alvorlige ulykker.
FOREBYGG ULYKKER: En skikkelig opprydding betyr mer enn at du får det finere hjemme. Det kan forebygge alvorlige ulykker.

 

Når ryddet du sist i medisinskapet – hvis du i det hele tatt har et? Og har du tenkt over at leker i trappen og gangen faktisk kan forårsake brukne bein eller armer hvis noen snubler i dem? Hva med plantene i hagen – er det noen som bør fjernes, tatt i betraktning at barnebarna ofte er på besøk, eller at minstemann er av det nysgjerrige slaget?

Skadeforebyggende forum, som er et nettverk bestående av private og offentlige virksomheter med skadeforebygging som formål, oppfordrer nå oss alle til å ta en skikkelig vårdugnad – for å hindre ulykker og uhell. Kampanjen har fått navnet Risikorydding.

- Hvert år søker 550 000 nordmenn legehjelp etter ulykker av alle slag. En stor andel av disse er helt hverdagslige ting som skjer i hjemmet – som for eksempel at man skader hånden nedi verktøykassen fordi man ikke ryddet verktøyet ordentlig nedi sist. Vi mener at med litt skikkelig opprydning i hjemmene og nærområdene kan vi få ned de høye tallene, sier Eva Jakobson Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum.

 

Medisinskap. Foto: Rikke ÅserudMedisiner, batterier og snus

Husets medisinbeholdning er ett av områdene vi alle burde gå igjennom, mener hun.

– Giftinformasjonen får i gjennomsnitt ti henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. Mye av grunnen til dette skyldes at de færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengene på badet, mens medisiner som er flere år for gamle ligger i kjøkkenskuffen, sier direktør ved Legemiddelverket, Audun Hågå.

I følge en undersøkelse utført av Opinion leverer kun halvparten av oss tilbake medisiner vi ikke har fått bruk for til apoteket, og hele 40 prosent rydder sjeldent eller aldri opp i medisinskapet. 

Det meldes også stadig oftere om barn som svelger knappcellebatterier og porsjonssnus. Ofte ligger det fremme i hjemmet fordi vi glemmer å rydde det bort eller ikke har faste plasser for tingene. Mens snus sjelden er farlig, bare ekstremt ubehagelig og forårsaker brekninger og oppkast, kan batterier forårsake innvendige etseskader.

 

Rømningsveier

Å holde rømningsveier åpne er også en del av den viktige ryddejobben man bør ta nå i vår, oppfordrer Skadeforebyggende forum. Særlig i sameier og borettslag har skrot og hensatte møbler en tendens til å stenge for rømningsveier – men også inne i boenheten kan alle ta en sjekk og renske trapp og gangveier for leker og annet som stenger, eller kan forårsake snubling og fall om man må raskt ut på natten, i stummende mørke.

 

Hagen og uteplassen

Det er lett å glemme at også hagen og uterommet bør ryddes jevnlig. Mange veldig vanlige  hageplanter er giftige – som for eksempel barlind, gullregn, liljekonvall, revebjelle, lupin og en rekke andre. Er plantene godt nok sikret for nysgjerrige barnefingre – eller burde de vært byttet ut med ufarlige ting som roser, prestekrager, syriner, ringblomst? En vårdugnad i hagen bør inneholde disse vurderingene.

Har du trampoline eller basseng har du også ekstra ansvar for at disse brukes forsvarlig og etter gjeldende regelverk i forhold til henholdsvis tildekking og sikkerhetsnett.

Ønsker du flere ryddetips for en tryggere hverdag, finner du det på www.risikorydding.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer