Beise eller male denne våren?

Gå til hovedinnhold

Beise eller male denne våren?

Kribler du etter å komme i gang med årets vedlikeholdsoppgaver? Her får du 10 råd og tips som er gode å ta med på veien hvis du planlegger å male eller beise huset denne våren.

1) Tenk husfarge nå.

Skal du skifte farge på huset i sommer? Start planleggingen mens det fortsatt er vinter og grått. Når våren kommer og huset skal males, står naturen på det friskeste. Da er det lett å glemme at vi har flest måneder med hvit, vissen eller grå natur, og at fargen på huset skal se pen ut hele året og kle alle årstidene. Fargene på hus er også en viktig del av et steds identitet og karakter. Det er trist når slike trekk viskes ut og forsvinner til fordel for trendfarger.  Vær bevisst på helheten og finn ut hva som er tradisjon i regionen og lokalmiljøet.

2) Vask først

Vask og klargjøre flatene før du begynner: Skrap vekk løstsittende maling og løse trefibre, fjern eventuelle stifter og slå inn spikere som stikker ut. Rengjør veggen godt med et såpefritt rengjøringsmiddel. La midlet virke noen minutter før du koster over igjen og mekanisk fjerner skitt og smuss. Skyll godt med rent vann.

3) Utetemperatur

Underlaget må være helt tørt før du begynner. Vanntynnbare produkter kan brukes hvis det er over fem grader. Blir malingen eller beisen stående lenge uten å tørke, kan den i verste fall begynne å sige. Oljebaserte produkter kan brukes ned mot minusgrader, men vær obs: Du kan risikere duggmatting hvis luften er for fuktig.

Foto: Thor Jorgen Udvang / ScanstockphotoFoto: Thor Jorgen Udvang / Scanstockphoto

4) Beregn hvor mye du trenger

Det er kjedelig å oppdage at du har for lite maling når du er midt i malejobben. For mye er heller ikke lurt. Halvtomme malingbokser må ofte kastes. Mål lengden på alle veggene, og legg sammen. Mål deretter høyden under taket. Multipliser så den totale bredden med høyden. Beregn så arealet på dører og vinduer, og trekk dette fra.

5) Unngå søl

Foto: Nina Granlund Sæther.Foto: Nina Granlund Sæther.Malerens beste venn heter malerfilt. Du får den på rull. Legg filten på bakken der du skal male, så slipper du søl på terassegulv, heller og planter. Oversiden absorberer malingen og undersiden er plastbelagt slik at ikke malingen trekker igjennom. Bruk en boksåpner når du åpner spannet. Fest en litt kraftig strikk vertikalt rundt boksen. Da får du en kant som du kan tørke av penselen på, og du slipper å tørke penselen rett på spannet.

6) Godt verktøy er halve jobben

Start med pensel rundt vinduer og der det er vanskelig å komme til. Bruk så rull og forlenger. En utendørsrull har lang luv, slik at den kommer til også inne i profilsporene mellom panelbordene. Stryk ut rullemønsteret med pensel. Vær ekstra nøye på kanter og endeved. Foto: Syda Productions / Scanstockphoto

7) Mal etter solen

Vent til solen har passert veggen der du skal male, og til overflaten har fått avkjølt seg litt. Er det for varmt eller for mye sol, vil malingen kunne skinntørre, før den er tørket helt gjennom, og det kan føre til blæring.

8) Ta kampen mot flekkene

Ha en fuktig fille og en bøtte vann i nærheten når du maler. Er du flink til å følge med, får du tatt sølet før det tørker. Har du fått maling på vindusglasset, må du frem med skrape. Har du sølt maling på steinheller, kan du bruke malingsfjerner.

9) La første strøk tørke godt

Ustabilt vær kan være en utfordring, og man blir lett utålmodig. Vent med strøk to til etter at malingen er overmalbar ifølge emballasjen. Husk at kjølig og fuktig vær gjør at tørketidene forlenges. Det som skjer når strøk to kommer på for tidlig er at restfukten fra første strøk presser på og vil ut. Da kommer det lett bobler.

10)  Del opp jobben

Ta for deg én vegg av gangen, og gjør deg ferdig fra prepareringen til andre toppstrøk, før du flytter stige og stillas videre.  For at malingen skal holde så lenge som leverandøren sier er mulig, må den påføres i tykke nok sjikt.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer