Slik legger du fototapet

Gå til hovedinnhold

Slik legger du fototapet

Når du legger fototapet har du bare ett forsøk for hvert panel du legger. Derfor er det viktig å være ekstremt nøyaktig.

Fototapet skiller seg fra annen tapet ved at hvert panel er unikt.

- Mens du med vanlig tapet har muligheten til å krølle det til litt, fordi mønsteret er erstattelig, må en fototapet sitte på første forsøk. Det gjør at man må være litt ekstra forsiktig når man legger fototapet, sier Adam Antowiak, maler i Malermestrene AS.

På den gode siden er fototapet gjerne svært formstabil. Den tåler altså at du skyver og drar litt i den før limet tørker.

Bli medlem i Huseierne og få vår leiekontrakt gratis. 

Godt grunnlag

Hus & Bolig har fått være med når Antowiak og malermester Ewelina Sekiw skal legge fototapet i kontorlokalene til Håndverksgruppen – en kjede for mesterbedrifter over hele Norge.

Veggen må være ren og tørr før du begynner. Å støvsuge den kan være smart. Tørk så over med mikrofiberklut og eventuelt et vaskemiddel som løser opp og fjerner fett.

De to proffene forklarer at som ellers her i livet bør du ha et godt grunnlag.

- Her er dessverre veggen hvit. Det passer ikke særlig godt med fargene i fototapetet. Da synes selv den minste glippe, sukker Sekiw, som i 2018 vant gull i nordisk mesterskap for malere.

Dersom tapetet har en dominerende farge, bør du helst male veggen under i den fargen. (Der røk altså drømmen om å tapetsere for å slippe å male!) Dersom motivet for eksempel er en grønn skog, vil det, ved den minste unøyaktighet skinne i hvite tynne striper mellom panelene dersom veggen under er hvit. Er veggen under derimot grønn, må du kanskje helt tett innpå før du ser at tapetet er en millimeter eller to ute av posisjon.

Veggen må også være flekk- og fettfri, for at limet skal feste – du må altså vaske den godt med en fettløselig vask før du går i gang. Den må også være jevn: Huller og andre ujevnheter må sparkles, for tapetet er ikke en magisk duk som får slikt til å forsvinne.

Forberedelser

Gode forberedelser er også viktig. Antowiak og Sekiw passer på å dekke gulvet godt med tykt papir, for det blir alltid litt søl med limet. Deretter finner de et stort bord inne på et møterom som de dekker tilsvarende.

Tapetlimet er litt tykkere enn maling, men påføres på samme måte. Bruk liten pensel og liten rull i hjørnene, og stor rull på flatene. Vær verken for raus eller for gjerrig med limet. Påfør limet i samme bredde som ett panel + et par centimeter om gangen.

- Når du skal gjøre dette hjemme, kan du bruke spisebordet. Det er veldig hendig å ha et sted hvor du kan rulle ut tapetet og klippe til lengdene, sier Sekiw. Når bordet er dekket til, åpner hun den første tapetrullen og klipper til de første lengdene. Hun sjekker at de passer sammen ved å legge to og to ved siden av hverandre. Deretter ruller hun dem sammen og legger dem i rekkefølge på en stol godt unna der hun skal jobbe, slik at de ikke kommer til skade.

Til slutt finner de to frem resten av utstyret de trenger og pakker opp det som er plastet inn: Lim, svamp, papir og våtservietter, rull til limet, målebånd, vater, blyant, børste, tapetkniv og ekstra knivblader.

Mål

- De fleste vegger er ikke rette. Denne er faktisk det, sier Antowiak, som akkurat har sjekket med et vater.

Han forklarer at dersom veggen ikke er rett, må man passe på at tapetet er det. Da legger du det første panelet med en margin inn mot veggen, som du deretter må skjære skrått av. Da unngår du at skjevheter forplanter seg bortover veggen.

Fest panelene fra øverst til nederst. I denne prosessen er det best å være to, for her kan det lett krølle seg.

Fototapet bestilles alltid etter mål, og skal leveres med noe slingringsmonn både oppe, nede og på sidene nettopp for at man skal kunne tilpasse ved eventuelle skjevheter. Du bør ha ca. 10 cm å gå på på alle sider.

- Det kan være lurt å gjøre en ekstra måling før man setter i gang, og sjekke at man har fått det man skal ha. Jeg har vært med på å legge fototapet en gang det viste seg å være bestilt for lite. Kunden forsøkte å etterbestille det som manglet, men endte opp med paneler som ikke passet sammen. Hele jobben måtte gjøres på nytt, forteller Sekiw.

Lim i passelig tykkelse

Tapetlim er litt tjukkere og seigere enn maling. Det skal verken kladdes på, eller smøres altfor gjerrig utover. Ewelina Sekiw påfører limet med vante hender. I hjørnene bruker hun pensel og liten rull, på flatene stor rull. Hun påfører limet i én og én lengde.

- Her er hvert panel 45 cm bredt. Jeg limer litt beredere, ca. 47 cm, slik at jeg ikke må gå helt inntil når neste panel skal limes, forklarer Sekiw.

Når tapetet skal limes på begynner de to malerne øverst i hjørnet. De lar det være ca. 1 cm. i slingringsmonn på toppen, for å ha noe å gå på dersom det viser seg å være en høydeforskjell fra den ene til den andre enden av veggen.

Pass på luftbobler

Limet fester godt, så panelet bør sitte fra første forsøk.

- Når du har fått klistret det første panelet på, så gå over og sjekk godt etter luftlommer. Disse børster, klemmer og gnir du vekk. Får du ikke gjort det med en gang, blir de værende der! Se gjerne over panelet fra ulike vinkler, slik at du får lyset fra forskjellige kanter. Å oppdage luftlommer kan være vanskelig, særlig hvis mønsteret på tapetet er svært urolig eller fargerikt, sier Sekiw, mens hun stryker ut luftlommer og kikker på tapetet fra alle mulige vinkler.

Når panelet er festet, skjær av kantene oppe og nede. Bruk en skarp kniv, så du unngår rifter og sår i kantene.

Deretter skjærer hun nøyaktig av tapetet, først oppe og så nede med en skarp tapetkniv, før hun går i gang med å påføre lim til neste lengde. Det limet som ligger utenfor det påsatte panelet er fortsatt vått. På grunn av denne måten å lime og legge panelene bortover på, bør helst hele jobben gjøres i én økt.

Det siste panelet vil, dersom alt stemmer, måtte skjæres til på tre sider: mot veggen i hjørnet, mot taket og mot gulvlisten.

- Akkurat hvilken rekkefølge og hvordan man bør gjøre tilskjæringen har jeg ingen god oppskrift på. Gjør det som du best kan så endene blir pene, sier Sekiw, som med vante hender skjærer feilfrie kanter på tapetet.

For å få dekket denne veggen ble det brukt åtte tapetpaneler à 45 cm bredde. To profesjonelle håndverkere jobbet i ca. fire timer.

- Hvis det er mulig vil jeg anbefale brede paneler til store vegger. Det vil ta kortere tid, for det krever mindre tilpasninger, sier Antkowiak. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer