Fra slitent hybelbygg til gatas perle

Gå til hovedinnhold

Fra slitent hybelbygg til gatas perle

Et litt for fristende salgsobjekt ble til et stort og krevende prosjekt for Silje og Glenn Henriksen. Men entusiasmen for gamle hus vant over tanken på måneder med beinhard jobbing.

Prosjektet – et stort og ærverdig hus fra 1918 – var lagt ut på tvangssalg ikke langt fra der Glenn og Silje Henriksen for få år siden hadde ferdigstilt sin nye og moderne bolig. Men dette huset, som ville kunne oppfylle Siljes drøm om et stort og gammelt hus med stor hage, og det å kunne ha god plass til alle de tre guttene i huset, ble rett og slett for fristende. Kort tid etter gikk de i gang med tegninger av huset, i regi av sivilarkitekt Morten Kaada.

Slik ser fasaden ut etter renovering.

Full rehabilitering

Den storslagne villaen som i sin storhetstid lå i en allé i Stavangers flotteste strøk – var nå blitt et 281 kvadratmeter stort hus i elendig forfatning, inndelt i flere små boenheter. Jobben med å sette huset i stand ville kreve full rehabilitering, inkludert bytte av vinduer, riving og flytting av vegger, nye bad, kjøkken, og utgraving av kjeller. Det hele ville kreve sterk involvering av byantikvar og samarbeid under hele prosessen med arkitekt Morten Kaada.
Men byggherrene var ikke i tvil om at det var dette de ville.

– Vi visste at området huset lå i var der vi ville bo, men drømmen om et gammelt hus i tradisjonell stil og mulighetene som lå i dette var nok den viktigste grunnen til at vi gikk i gang med renoveringen, sier Henriksen.

Koselig og storslagent

I det man trer inn i hallen blir det klart at denne byggherren har latt seg inspirere av å la farger og interiør komme til seg, i stedet for å oppsøke det. Kunst, møbler og antikviteter med affeksjonsverdi er plassert strategisk og skaper et personlig og ikke minst spennende hjem.

– Silje hadde et veldig sterkt ønske om å følge hjertet når huset skulle innredes, noe som også innebar at ikke en eneste vegg i huset fikk være hvit, sier Glenn og innrømmer at han egentlig hadde håpet på mange hvite vegger.

Målet har vært å skape et hjem som er lunt og som har god plass til de som bor der, men også at det er god plass til å trekke seg tilbake, og være sammen uten å være i samme rom.

– Her synes vi arkitekt Kaada har gjort en utrolig god jobb. Med de mange vinduene som slipper lyset inn, rominndelingen og dørene mellom, opplever vi at huset ikke bare ser fint ut, men at det fungerer i det daglige, og det er jo tross alt det viktigste, sier Henriksen.

Badene er blitt moderne og smakfulle.

– Jeg er nødvendigvis ikke så opptatt av at et hus må ha en viss størrelse, jeg er desto mer opptatt av kvalitet og gjerne mindre hus, sier Kaada. Med dette prosjektet ble han nødt til å legge en helt ny planløsning for huset med den store grunnflaten, og jobbe med å skape rom som ville føles gode å oppholde seg i, og ikke oppleves som for stort. Det mener eierne at han klarte på en svært god måte.

Kyndig involvering

Vegger er riktignok flyttet på, men følelsen av å være i et gammelt ærverdig hus har eierne klart å bevare. Stuene som en gang lå på rekke og rad i første etasje, er erstattet med kjøkken i den ene enden og et lydisolert rom med dør i den andre enden. Her kan saksofonen til far i huset lage lyd og TV og spill få fritt spillerom. I midten ligger stuen, med utsikt til en frodig og grønn hage.

– Jeg er imponert over iveren og lysten byggherrene hadde for å gå grundig til verks med rehabiliteringen, sa byantikvar Hanne Windsholt til Aftenbladet da byggearbeidet pågikk.

Endringene de ønsket å gjennomføre innebar at de blant annet måtte byggemelde nye vinduer. Og en god del utfordringer hadde de med å tilpasse leiligheten i kjelleren til terrenget.

– Vi ønsket for enhver pris å unngå kjappe og enkle løsninger, til tross for at tiden vi hadde fra vi startet til vi var ferdige var ualminnelig kort, forklarer Henriksen.

Kjøkkentaktikk

Huset har beholdt sin opprinnelige stil utendørs, men blitt moderne og personlig innvendig. Et fasinerende hjem som kan være et referanseprosjekt for rask rehabilitering i tråd med lov om byggevern, og med et vellykket resultat.

Mye tid ble lagt ned i å lage en kjøkkenplan som ville gange familien på best mulig måte. Med tre gutter og et aktivt liv la paret vekt på at kjøkkenet måtte være funksjonelt, koselig og en plass der man faktisk ønsker å sitte. Det klarte de med et godt samarbeid med kjøkkenprodusenten Hamran og interiørkonsulentene Edel Sandberg Stab og Kjersti Hermez.

– Involvering av fagpersoner har vært veldig viktig i denne sammenhengen, både fordi det var knapt med tid, og fordi det har vært viktig for oss å velge riktig første gangen. Det fikk vi smertelig erfare med kjøkkenløsningen som vi hadde valgt fra starten av, forklarer Silje, som etter innskytelser fra konsulentene snudde opp ned på planene.

Hennes ønske om å overdrive interiøret og følge hjertet i jakten på de riktige løsningene har likevel fått utløp. På bad og toaletter kommer parets kreative løsninger særlig til sin rett, i rokokkostil på WC nede, og med håndvask i tre fra Indonesia og gullfliser på badet oppe.