Sikre deg mot høststormene

Gå til hovedinnhold

Sikre deg mot høststormene

Den siste tiden har vært hard for våre hus og eiendeler. Nå kommer høsten, og prognosene kan tyde på at den kan bli ganske tøff.

Så langt i år har erstatningene til private hus, hytter og innbo skutt i været med nesten 25 prosent siden i fjor. Det er voldsomme tall for hele bransjen. Allerede før høststormene setter inn har norske forsikringsselskap fått inn mer enn 170 000 skademeldinger og utbetalt 4,4 milliarder kroner i erstatninger, ifølge tall fra Finans Norge. Gjennomsnittsskaden i første halvår var på 25.000 kroner.

Særlig på Vestlandet er det fryktet at vinden kan føre til store problemer og materielle skader.

­– Forsikringsselskapene følger godt med og er forberedt på at det varslede uværet, med kraftig vind og regn, kan føre til betydelige materielle skader, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

De som er blitt berørt av vindens herjinger bør ta kontakt med forsikringsselskapet sitt så snart det lar seg gjøre for å få hjelp.

Allerede mye skader

- Vi passerte 80 skademeldinger midt på dagen torsdag, og har allerede fått skademeldinger på Helgeland, sier skadesjef på bygning, Yngve Amundsen Høvig i Frende Forsikring.

- Det er tak, bygninger og noen biler som har fått merke værets herjinger mest. Mange av skadene er små, men en tredel av skadene er såpass store at det er sendt ut takstmann for å vurdere skadeomfanget, sier Høvig.

I tillegg var nær 20.000 uten strøm natt til torsdag, og flere har dermed fått innholdet i fryseren ødelagt.

- Her på Vestlandet venter vi flere båtskader etter arbeidstid og i morgen. Mange har ikke fått sett til båtene sine enda, sier Høvig.

Slik unngår du store skader

Gjennomsnittskaden etter storm er vanligvis 62.000 kroner. Erstatningene til private hus, hytter og innbo har skutt i været med nesten 25 prosent hittil siden i fjor.

- Ved å ta tidlig grep kan mange av skadene unngås, for det kommer høst- og vinterstormer også etter den siste, sier skadesjefen i Frende. En analyse forsikringsselskapet har utført viser at 80 prosent av stormskadene inntreffer om vinteren.

- Hva kan vi selv gjøre når stormvarselet kommer?

- Rens takrenner, sluk og rister så vannet får fritt leide vekk, og ikke inn. Rydd uteområdet og sikre løse gjenstander. Sjekk at trær på eiendommen kan tåle sterke vindkast. Sjekk fortøyningen på båten dersom du fortsatt har den liggende på vann, sier Yngve Amundsen Høvig i Frende.

Sjekkliste før høsten kommer

Hold sluk, rister og avløp åpne
Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før høsten kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren. Sjekk at takrennene er hele og at regnvann får renne fritt bort nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade bygningen.

Rydd uteområdet
Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute gjennom fine sommerdager. Sjekk at gjerder er solid festet, rydd bort løse leker og pakk ned eller sikre trampolinen.

Tett sprekker og hull fra utsiden
Når gradestokken kryper nedover søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.

Sjekk trær eiendommen din
Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast. Kutt vekk greiner som kan skade huset.

Sjekk taket etter fjoråret
Ligger huset eller hytta di i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjoråret? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipa. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer