Demper frykten for ekstreme strømpriser

Gå til hovedinnhold

Demper frykten for ekstreme strømpriser

Eksperter har spådd at strømprisen for familien Nordmann vil kunne bli over 1,5 kr per kWh. Nå ser situasjonen ut til å kunne bli hyggeligere for lommeboka til Ola og Kari.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at strømprisen frem til sluttbruker har økt med 37 prosent på avtaler knyttet til el-spotprisen det siste året. Bare de siste tre månedene har samme type avtale økt med 3,3 prosent. Å ha en avtale hvor man betaler spotpris er den avtalen de fleste nordmenn sverger til.


- Så vidt jeg vet er dette første gang i historien vi ser slike priser, og prisene vil være høyere enn det vi er vant med nær sagt uansett hva slags vær vi skulle få i høst, sier analysesjef i Wattsight, Tor Reier Lilleholt.


SSB har også tall som viser at 69 prosent av norske husholdninger sverger til denne type avtale, som av forbrukernettstedet Elskling.no omtales som avtalen som passer for deg som har økonomi til å følge de naturlige svingningene i kraftmarkedet. Dette er også avtaleformen de fleste eksperter anbefaler nordmenn å inngå. Statistikken viser videre at 29 prosent hadde avtale med variabel pris og kun to prosent hadde fastprisavtale på ett, to eller tre år. Ettårsavtaler var mest populært blant kunder som hadde fastpris.

Kaldt vann i hett marked


De seneste tallene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at vannmagasinene nå faktisk begynner å fylle seg opp. Målinger gjort av NVE viser at grunnvannstanden nå er på et normalnivå. Det betyr at all nedbør som faller fra nå vil være med på å fylle vannmagasinene.


- Jeg vet man håper på en kald og snørik vinter hvert år, men skal man se det rent økonomiske i det, så bør nordmenn håpe på en fortsatt lang og mild høst. Da vil ikke nedbøren i fjellet bli liggende som snø og is, men fortsatt gi et godt tilsig til vannmagasinene slik at strømprisene ikke stiger voldsomt, sier rådgiver Martin Andreas Vik i NVE.


Vik har allikevel gode nyheter til dem som har fryktet det verste.


- Vi ser for oss en litt hyggeligere utvikling i kraftprisene enn det som er blitt spådd på det verste den siste tiden. Det handler rett og slett om at vi har fått bra med nedbør, jorden er blitt mettet og grunnvannet er fylt opp. Det som faller av nedbør fremover er overskuddsvann som direkte vil gå inn og fyll opp vannmagasinene, sier han.


Tenkt alternativt


Er du fortsatt nervøs for hvordan strømprisene kommer til å utvikle seg i vinter er det ingen dum ide å tenke på alternativ fyring. Kommunikasjonsrådgiver i Enova SF, Espen Sletvold, mener nordmenn bør ha alternative oppvarmingskilder i hus for å være mindre sårbare mot svingninger i strømprisen.
 

– Ved er klimavennlig og et godt oppvarmingsalternativ til strøm. I tillegg til å være en sikkerhet ved strømbrudd, gjør en rentbrennende vedovn deg mindre sårbar mot svingninger i strømprisene. Strømprisen er som oftest høyest om vinteren, og da kan det være lurt med en vedovn, sier Espen Sletvold.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer