Du kan bli dømt for matbrann i fylla

Gå til hovedinnhold

Du kan bli dømt for matbrann i fylla

Å sovne fra mat i ovnen kan koste deg dyrt. En kvinne i 20 årene fra Bergen risikerer 6,8 millioner i erstatningskrav for å sovne fra maten i fylla.

Tenker du deg ut på byen i helgen eller på fest skal du tenke deg om to ganger før du setter i gang med matlaging når du kommer hjem. Nattmat er farlig når man har høy promille.

En tidligere undersøkelse fra If Skadeforsikring viste at unge er mest utsatt.

- I aldersgruppen 18-22 år svarte nesten halvparten at de regner matlaging etter fest som en brannfare, betydelig flere gutter enn jenter, svarte daværende skadesjef Annar Krogstad i If.

- Menn og gutter er fortsatt mindre vant enn kvinner til å lage mat og har også en tendens til å drikke mer på fest. Når du da i tillegg er trøtt, begynner det hele å bli ganske brannfarlig.

Risikerer kjempebot

I Bergen tingrett er en kvinne i 20-årene tiltalt for å ha sovnet fra matlaging i beruset tilstand. I saken som ble avsluttet i Bergen tingrett på onsdag nektet kvinnen straffeskyld. Hun var kraftig beruset, men stilte seg uforstående til at det er hun som er skyld i brannen.

– Det oppleves ekstra byrdefullt for henne. Hun og familien har fortsatt traumer etter hendelsen, og så må hun oppleve at påtalemyndigheten legger skylden på henne, sier kvinnens advokat.

Ressurskrevende

- Forsikringsselskapet har ansvaret for alle som befinner seg i bolighuset. Dersom man kan bevise hvem som forårsaket brannen kan forsikringsselskapet snu seg mot skadevolder for å få tilbake pengene de har måttet betale ut i erstatning som følge av brannen, sier advokatfullmektig Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund i en generell kommentar.

For forsikringsselskapene er det ressurskrevende med slike saker ettersom det er vanskelig å bevise hvem som har skylden. Skadevolder må som regel ha opptrådt grovt uaktsomt for å kunne holdes ansvarlig.

- Det er relativt sjelden vi får saker hvor forsikringsselskaper prøver å kreve tilbake penger fra den personen som er skyld i skaden.

Dømt for kjøkkenbrann

I 2004 ble en 38 år gammel kvinne i Bergen tingrent dømt til å betale en bot på 6 000 kroner for brudd på brannvernloven. Kvinnen glemte å skru av komfyren og utløste brann på kjøkkenet.

Det var tredje juledag 2003 at det gikk galt i kvinnens leilighet. Hun skrudde på både kokeplate og komfyr før hun sovnet.

Det tok fyr på kjøkkenet, og fem personer måtte evakueres fra gården hvor hun bodde. Leiligheten fikk røyk- og sotskader.

Les mer: Kebab redder liv

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer