Slik tiner du frosne vannrør

Gå til hovedinnhold

Slik tiner du frosne vannrør

Er du så uheldig at vannrørene fryser i vinter kan en ordinær hårføner være redningen. Tines ikke isen, er det på tide å tilkalle profesjonell hjelp.

- Har det kommet så langt at rørene dine har frosset kan du i første omgang prøve deg med å varme opp rørene med en hårføner eller noe annet. Det som er viktig å understreke er at du for all del må holde deg unna åpen ild, sier Anders Wang i rørleggerkjeden Varme & Bad. Det betyr at skibrennere og primuser er bannlyst, selv om det er aldri så fristende å ta dem i bruk.

Går du selv løs på tinejobben er det også viktig å huske på at når vann fryser til is, øker volumet med rundt ti prosent. I verste fall kan det føre til brist på vannledningen og lekkasje når vannet igjen strømmer fritt i rørene. Derfor anbefaler Sintef-Byggforsk alle som forsøker seg på rørtining å stenge hovedtappekrana før de går i gang med jobben. Når jobben er gjort åpnes krana forsiktig opp, mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

 

Kraftigere skyts hos rørlegger

- Dessverre er det ofte fånyttes å forsøke seg med hårføner. Er rørene skikkelig frosset må det mer kraft til, forteller Wang.

Rørleggere har to måter å tine frosne rør på. Enten brukes en tinetransformator der man setter strøm mellom to punkter, eller så bruker man varm damp som sendes gjennom vannrøret. Hvilken metode som brukes er avhengig om man har metall eller plastrør, og i vinter har begge løsningen blitt flittig brukt.

 - Det har vært et utrolig kjør hos oss når det gjelder henvendelser om frosne vannrør både før og etter jul. Jeg er ikke sikker på hvor mange saker vi har håndtert totalt, men det har vært uvanlig mye pågang, forteller Øystein Kjellsen, daglig leder i Varme & Bad.

 

Forebygg frost

Det beste du kan gjøre er å stoppe problemet før det oppstår, og ifølge Wang er det tre enkle operasjoner du kan gjøre for å forebygge frosne vannrør. Det første er å skalke alle luker. Kald trekk på et vannrør kan gjøre at det fryser til selv om rommet ellers er varmt. Tips nummer to er å holde jevn og god temperatur i rommet. Isolerer du i tillegg ekstra på spesielt utsatte steder, kan du trolig gå resten av vinteren trygt i møte. Vil du være helt sikker, har Wang også et fjerde punkt.

- Er det veldig kaldt, kan en nødløsning også være å la en kran stå og smådryppe litt for å få sirkulasjon i rørene. Det hindrer frost, sier Wang.