Sølvkre - uønsket husdyr

Gå til hovedinnhold

Sølvkre - uønsket husdyr

Ser du et sølvfarget insekt som piler bortover listene på badet, eller som forsvinner under kjøkkenbenken, har du sannsynligvis fått besøk av sølvkre.

 

De ufarlige og lyssky dyrene er allikevel ikke de hyggeligste husdyr man kan tenke seg. Kroppsformen er flattrykt, langstrakt og avsmalnende, det er dekket av små, blanke skjell og bakerst har dyret tre lange haletråder. De livnærer seg på alle slags stivelses- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel, gryn eller tapetklister. De spiser også gjerne døde insekter og fordøyer til og med papir.

 

Indikasjon på fukt

Sølvkre trenger fuktighet for å overleve, derfor kan det være lurt å sjekke om fuktigheten skyldes andre ting enn litt vannsøl på badegulvet. Hvis du også har sølvkre på kjøkkenet, kan det være en indikasjon på at oppvaskmaskinen lekker eller at avløpet under kjøkkenbenken ikke er tett.

 

Få dem vekk

Den beste måten å bekjempe disse utrivelige gjestene på er å tørke ut rommet de befinner seg i. Det kan være med utluftning eller ved oppvarming. Hvis du har varmekabler på badet kan disse med hell hjelpe deg til å bli kvitt plageåndene. Det kan en liten vifteovn plassert på gulvet også gjøre. Sølvkre er helt uskadelige dyr, derfor anbefales det ikke å bruke kjemikalier, da andre husdyr eller barn kan komme i berøring med dem. Når fuktigheten er forsvunnet, bør det støvsuges, for vasking tilfører fuktighet igjen. Det er viktig å brenne eller fryse støvsugerposen etterpå, siden sølvkre nettopp trives i støv og skitt.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer