Riktig ventilasjon er viktig

Gå til hovedinnhold

Riktig ventilasjon er viktig

Ser badet lekkert og flott ut, blir vi ofte imponert. Men få tenker på ventileringen av boligen når badet pusses opp.

God ventilasjon er viktig på badet.
God ventilasjon er viktig på badet.

- Det som er virkeligheten, er at svært mange norske bad har altfor dårlig avtrekk og lufting. God ventilasjon kompenserer for mange feil, sier fagsjef Cato Karlsen i Fagrådet For Våtrom.

En klassisk tabbe man gjør er å åpne døren til badet for å få ut luften.

Her kan du lese mer om oppvarming og ENØK >>>>

- Dersom døren til badet ikke er lukket under og etter dusjing vil det komme fukt ut i boligen. Spesielt ille er dette når den varme luften kommer inn i kalde rom, som for eksempel soverom. Den fuktige varme luften kondenserer mot kalde vegger og setter seg som fukt. Dette er årsaken til at man får mugg og sopp i veggene, advarer Karlsen.

Badet har en nøkkelrolle i ventilasjon av boligen. Her skal den gamle luften i hele boligen trekkes ut av huset.

- Derfor er det også viktig at man har stor nok spalte i døren. Her trekkes luften ut av oppholdsrommene og inn i badet hvor avtrekksystemet vifter luften ut av huset. Ideelt sett skal ventilasjonen i boligen være god nok til at halvparten av luften byttes ut hver time.

Her kan du lese mer om bad og våtrom >>>>

Balansert ventilasjon

For å ventilere boligen har man tre muligheter; naturlig avtrekksventilasjon, mekanisk avtrekksventilasjon eller mekanisk balansert ventilasjon.

- Ifølge de nye forskriftene skal man nå kun benytte seg av balansert ventilasjon. Men i de fleste norske boliger finnes kun de tidligere ventilasjonsvariantene. Balansert metode gir deg rett trykk i de forskjellige rommene i boligen. I slike anlegg tilføres frisk luft i et eget kanalsystem til oppholdssonene, og vifte for avtrekk og tilluft sitter i et eget aggregat med varmegjenvinner, forklarer Karlsen.

Hovedfordelene med balansert ventilasjon er at man kan gjenvinne varmen fra avtrekksluften og få kontrollert, forvarmet, trekkfri tillufts-tilførsel. Ulempen er mer omfattende kanalanlegg og høyere investeringskostnader. Totaløkonomien vil imidlertid som regel være god, noe avhengig av virkningsgraden på varmegjenvinneren. I tillegg kan det være fare for støy, men den kan eventuelt reduseres med lydfeller og støysvake ventiler.

- Varmegjenvinning er litt av nøkkelen her. Det er lettere å få det rette trykket i alle rom i boligen, og varmen som føres ut av huset gjenvinnes og brukes til å varme opp boligen, forteller Cato Karlsen.

Her kan du lese mer om oppvarming og ENØK >>>>

Bader i utfordringer

Ikke før ut på 1950 tallet ble badet et eget rom i de fleste boliger, ifølge forsker Jørgen Sandberg som har skrevet boken ”Fra badestamp til daglig dusj”. Boken setter i første omgang søkelys på hygienens historie, men kommer også inn på hvordan vi har forandret våre vaner.

- Tidligere badet man hver lørdag i en badestamp midt på gulvet. Dette har man eksempler på til langt ut på 1900 tallet. Det tok imidlertid lang tid før man begynte med daglig helvask, selv etter at baderommet ble vanlig. Man må ikke glemme at det ikke var før tidlig på 70-tallet at man kunne slutte med opplysningskampanjer om viktigheten av personlig hygiene, forteller Sanberg.

Med økt fokus på hygiene og renslighet som en sosial kodeks ble det også vanlig at man etter hvert skulle dusje hver dag.

- Dagens ungdom har jo i tillegg for vane å løpe inn og ut av dusjen flere ganger om dagen. I tillegg til hyppighet har også lengden på den enkelte dusj økt, sier han.

En direkte følge av dette er økt press på fukten fra badet inn i resten av huset.

- Dette er en stor utfordring og det er ikke annet enn i den nyere byggmassen, som er bygget etter de nye forskriftene, hvor man virkelig klarer å ta av for den økte bruken av badene, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Badet er det viktigste rommet for å ventilere boligen og her møter man også de aller fleste utfordringene. Ettersom byggeforskriftene er såpass nye bor de aller fleste nordmenn i boliger med bad som av forskjellige årsaker er for dårlige.

- Jeg skal ikke skremme noen, men det er vanvittig mye dårlige bad der ute. Ventilasjon er noe man sjelden tenker på. Estetikk er stort sett det viktigste og vi er fornøyde hvis håndverkeren leverer badet til avtalt pris og avtalt tid. Det er mye som skal planlegges når badet pusses opp. Selv ikke det å ha vindu der trenger å være en fordel. Når man ikke kan åpne døren for å lufte, kan man være fristet til åpne vinduet. Dette kan føre til for rask nedkjøling av rommet –  noe som heller ikke er bra. Det beste er om badet kan ventilere seg selv, men altfor ofte ser vi ventilasjonsanlegg som er fulle av skitt og møkk, og ofte også blokkert av gjenstander, sier Nilsen.

 

Enkel oppgradering

Selv om du ikke har muligheten til å legge inn balansert ventilasjon i boligen, er det lite som skal til for å øke kapasiteten på avtrekket. Det er enkelt og det er billig.

- Det man først og fremst bør tenke på, er å være nøye med å ha store luftespalter nederst på baderomsdøren, for å trekke luft inn i rommet, og at man har en ventil øverst i himlingen til å sende den samme luften rett ut. Helst bør disse være så langt unna hverandre som mulig. Ikke blokker ventilen med fliser eller ting som settes foran, og hold den ren for støv og skitt. Da sikrer du god bevegelse i luften. På gamle bad kan man vurdere å sette inn en mekanisk vifte. Kanalene i huset er allerede laget, så man trenger ikke totalrenovere et bad for å få til dette. Å installere en mekanisk vifte koster noen få tusen og er en ukomplisert jobb, sier Nilsen, som samtidig retter en pekefinger mot bransjen.

- Det er ikke lett å være forbruker når man skal høre på en bransje som krangler om forskrifter og ettersyn. Nå må man opp av skytegravene. Man må sette seg sammen og bli enige, og da sikter jeg spesielt til dette med ettersyn av boligventilasjonen. Dette er et meget viktig tema som vi ikke må la koke bort fordi mange parter er uenige.

Her kan du lese mer om oppvarming og ENØK >>>>
Her kan du lese mer om bad og våtrom >>>>

Slik får du fukten ut:

 

Grafikk: Kenneth Lauveng / Mediamania

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer