Tapet kan dempe støy

Gå til hovedinnhold

Tapet kan dempe støy

Er det mye bråk i stua? Lyddempende tapet kan gi familien en mer behagelig hverdag.

GOD LYD: Mye tekstiler og mange potteplanter demper romklangen. Men den kan også dempes av spesialtapet og spesialplater på veggene. Foto: IFI.
GOD LYD: Mye tekstiler og mange potteplanter demper romklangen. Men den kan også dempes av spesialtapet og spesialplater på veggene. Foto: IFI.

I årevis var et hjem uten gardiner det samme som et fattigslig krypinn. Så kom 2000-tallets minimalistiske interiør, og vi rensket ut det vi kunne av tunge gardiner, polstrede lenestoler og duvende vegg-til-veggtepper. Arkitekturen ble stram og åpen og preget av glass, metall og betong. Stor takhøyde ble også vanlig i mange nye hjem. Resultatet ble – i tillegg til en markant stilendring – fantastiske kår for romklangen.

 

Minimalisme gir mye romklang. Foto: IFISlitne i hodet

Akustikk handler om hvor lang tid lyden bruker på å dø ut i et rom. Høye tak, harde flater og mangel på tekstiler gjør levetiden til lydene lang. I en bolig vil dårlig akustikk merkes blant annet ved at barnelek oppfattes som støy.

– Det er ingen tvil om at folk er lei romklang hjemme. Rom som ikke har tekstiler eller andre gode lydfangere blir støymaskiner. Det er ikke rart at folk er slitne i hodet, sier Gro Welle-Watne hos Tapethuset.

 

Tapetet som demper

Det siste året har hun opplevd en voldsom etterspørsel etter akustikkdempende og lyddempende tapet. Tapetet folk spør etter heter Leco Isodemp. Det er et tapet som har de samme egenskapene som gips. Det virker også lyddempende fra ett rom til et annet. Hele poenget med tapetet er å dempe akustikken i rommet.

– Vi selger svært mye av dette tapetet. Det er ferdig grunnet og kan overmales eller overtapetseres slik at du kan få ditt eget uttrykk på veggen. Tapetet i seg selv er helt hvitt og ser ut som en slett fiberduk. Det har et syntetisk filt på baksiden som fanger opp lyd, forklarer Welle-Watne.

Les også: Slik lydisolerer du huset

Dempende plater

Det finnes også andre produkter på markedet som kan ta knekken på sjenerende romklang. Firmaet Stillhet AS leverer støydempende materialer og produkter til både privatkunder og andre, og har særlig to produkter som de anbefaler til boligeiere som sliter med dårlig akustikk.

- Det ene er det danske Dæmpit Komfort, som er plater som enkelt kan skrus opp på veggene og som reduserer mye støy. En annen – og noe mer dekorativ variant, heter Ecohush, forteller Henrik Steffens, eier i Stillhet AS.

Ecohush profile er en serie dekorative lydabsorbent- plater av spesiell flammehindrende polyester og med eksepsjonelle støyabsorbering over et bredt frekvensområde. De kan festes i veggen eller i taket.

 Ecohush. Foto: Stillhet AS

Dempende tekstiler

Dersom du ikke vil gjøre noe med veggene, men likevel komme dårlig akustikk til livs, kommer du langt med enkle interiørmessige grep. Se på rommet og tenk på hvordan bestemor ville hatt det: Hun ville antagelig hatt gardiner, tepper, myke polstrede møbler og godt med puter og pledd, i tillegg til en god porsjon potteplanter og kanskje noen vevde klokkestrenger eller broderte bilder på veggene. Stilen kan du si hva du vil om – men at romklangen blir mer behagelig, er det liten tvil om.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler