Nå kan du gå meglerens prissetting i sømmene

Gå til hovedinnhold

Nå kan du gå meglerens prissetting i sømmene

Eiendomsbransjen med nytt prissettingsverktøy.

Christian Vammervold Dreyer er administrerende direktør i Eiendom Norge. Foto: Solfrid Sande / Eiendom Norge

At boliger i Oslo selges mange hundretusen over takst i elleville budrunder er ikke noe nytt. De siste månedene har problemet økt på, og under et møte i regi av Eiendom Norge og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) forrige uke kom meglerorganisasjonen med en oppfordring til å heve prisen umiddelbart.

I dag ruller Eiendom Norge ut et pilotprosjekt hvor meglerne skal benytte seg av et nytt verktøy i sin prissetting, som også boligkjøperne skal få innsyn i.

- E-takst er noe som lenge har blitt benyttet i forbindelse med refinansiering, altså et verktøy for bankene. Det nye verktøyet er likt på mange måter, men mer egnet for bolighandel, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

 Mer dokumentasjon

Målet er at mergler skal dokumentere sin prisvurdering av boligen basert på statistikk og skjønn. Potensielle kjøpere skal så få tilgang til rapporten.

- En prisvurdering vil basere seg på referansesalg, snittpriser, skjønnsvurderinger og hvordan objektet står mot lignende objekter. Vi mener det er veldig positivt for forbrukerne å selv kunne se sammenligningsgrunnlaget, sier Dreyer.

Eiendom Norge vil anbefale alle meglere å ta i bruk verktøyet, som nå er klart til å testes. Dreyer håper også at tiltaket vil få rask effekt på dagens underprising i hovedstaden.

- Nå vil det ta noen uker før vi ser hvordan dette fungerer. De første boligene med en slik rapport vil nok ikke være på markedet før i siste halvdel av oktober. Vi håper dette vil gi resultater med tanke på prissettingen allerede i løpet av 2016, sier han.

Vil komme i gang

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF har vært i flere møter om den nye e-taksten for boligsalg, og forteller at de et utålmodige etter å komme i gang.

- Dette er et verktøy som egner seg godt til å skape gjennomsiktighet i prissettingspraksisen. Vi har vært tydelige på at det drives med feilprising, så nå vil vi så fort som mulig i gang med dette, sier han.

- Meglerne har jo egentlig det de trenger for å kunne sette riktig pris. Jeg håper vi vil merke en endring i feilprisingen nå som forbrukere og media får tilgang på begrunnelsen.

Asymetri

Geving tror en mulig utfordring i startfasen kan være at noen selgere setter seg på bakbeina.

- Det er stor asymmetri mellom utsalgspris og hva boliger selges for. Det har vært sånn en stund, og mange forventer rett og slett at boligen deres skal gå veldig mye over takst, sier han.

Han understreker imidlertid at han sjelden har sett så høy motivasjon i bransjen for å få på plass en endring.

- Tidligere har nok takstmenn vært en sovepute for mange meglere. Nå som vi har sagt at de er vi som er best på å sette pris, må vi også bevise at vi klarer å gjøre det riktig, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer