Bad uten bruksanvisning

Gå til hovedinnhold

Bad uten bruksanvisning

Svært mange bad som pusses opp i dag leveres helt uten dokumentasjon. Det gjør at de risikerer samme verditakst som et gammelt oppussingsobjekt.

SOM GAMMELT: Dersom du mangler dokumentasjon på oppussing av badet, risikerer du at det vurderes dårlig i boligsalgsrapporten. Sørg derfor for å få dokumentasjon fra rørleggeren. Foto: Scanstockphoto / Stocksnapper.
SOM GAMMELT: Dersom du mangler dokumentasjon på oppussing av badet, risikerer du at det vurderes dårlig i boligsalgsrapporten. Sørg derfor for å få dokumentasjon fra rørleggeren. Foto: Scanstockphoto / Stocksnapper.

Å pusse opp et bad er en kostbar investering i boligen. Likevel er det mange som får gjort jobben uten å motta den nødvendige sluttdokumentasjonen. Badets eier trenger slik dokumentasjon for å vedlikeholde og rengjøre det riktig, slik at levetiden blir lengst mulig. Men det er også viktig å ha dokumentasjon på oppussing av badet ved salg av boligen. Uten dokumentasjon kan nemlig et nyoppusset bad få like dårlig karakter som et oppussingsobjekt av takstmannen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Boligsalgsrapportens tilstandsgrader

I 2013 kom den såkalte NS 3600 (NS står for Norsk Standard.) Standarden beskriver hvordan takstmannen skal gi boligens enkelte deler såkalte tilstandsgrader i boligsalgsrapporten som utarbeides ved boligsalg. TG 0 (tilstandsgrad 0) er svært god, som i så godt som nytt eller ubrukt, mens TG 3 er så dårlig at kjøper må regne med snarlig utbedring. Et helt nyoppusset, bad uten slitasje og med dokumentasjon vil kunne få den beste tilstandsgraden. Men dersom dokumentasjonen mangler, vil karakteren raskt kunne «falle» til TG 2. Her havner nemlig bygningsdeler med «vesentlige avvik», med «feil, skader eller sterk slitasje» og bygningsdeler med manglende dokumentasjon – selv om de er av nyere dato.

Mange henvendelser

- Etter at standarden for boligsalgsrapporter og tilstandsgrader kom på markedet har vi dessverre merket en markant økning i henvendelser fra folk som ikke har fått dokumentasjon på oppussingen av badet, sier daglig leder Cato Karlsen i Fagrådet for våtrom. Manglende dokumentasjon har altså blitt et større problem for folk enn tidligere.

Han forteller videre at folk lurer på både hva dokumentasjonen bør inneholde og hvorvidt de har rett til å få det utlevert i ettertid.

- Litt av problemet er at plan- og bygningsloven ikke pålegger utførende å fremlegge dokumentasjon med mindre arbeidet er søknadspliktig. De aller færreste baderomsoppussinger er det. Det er derfor fullt lovlig av håndverkeren å ikke utlevere dokumentasjon på arbeidet, men for forbruker kan det altså gi problemer i form av dårligere verdisetting av boligen, sier Karlsen.

Ha med i kontrakten

Dersom du får pusset opp et bad fullstendig etter våtromsnormen skal du også automatisk få den nødvendige dokumentasjonen, da dette er et krav i normen. Karlsen anbefaler likevel alle som pusser opp badet å få med i kontrakten at de etter endt arbeid skal motta tilstrekkelig dokumentasjon. På den måten vet både eier og utførende virksomhet at dette er en del av jobben.

Karlsen håper også at økt etterspørsel fra forbrukerne vil endre holdninger i bransjen.

- Vi ser at bransjen er nokså rask til å snu seg rundt når den merker krav og forventninger fra forbrukerne, sier Karlsen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer