Vegghengte doer gir vannskader

Gå til hovedinnhold

Vegghengte doer gir vannskader

Vegghengte toaletter monteres ofte i strid med loven. Resultatet er lekkasjer som ikke oppdages før vannet pipler.

Vegghengt toalett kan gi problemer.

Ifølge plan- og bygningsloven skal sanitærutstyr monteres slik at lekkasjer oppdages fort og ikke skaper unødvendig skade. Svært mange vegghengte toaletter oppfyller ikke disse kravene. De monteres utenfor membransjiktet på baderommet. Ved lekkasje fra toalettsisternen holder membranen vannet på innsiden av veggen. Der får det god tid til å trenge gjennom veggen og ned i gulvet før man har noen sjanse til å oppdage det. Skadene kan bli formidable.
 — Slike toaletter strider mot plan- og bygningslovens bestemmelser om montering av sanitærutstyr. Monteres toalettene bak membranen og uten noe system som viser lekkasjen når den skjer, er det i ikke i henhold til lovens forskrifter, hevder rørleggermester og bygningsekspert Trond Risåsen.

 

Lekkasjepunkter

Det er to vanlige lekkasjepunkter ved et vegghengt toalett. Det ene er ved spylerøret som brukes når du trekker ned og som går fra sisternen, gjennom veggen og til toalettet. Det andre er ved røret fra porselenet til avløpet. Faren for lekkasjer er mindre dersom man har et kvalitetstoalett fra en anerkjent produsent. Likevel kan man aldri være sikker.

Dersom sisternen ikke er tilstrekkelig isolert kan det også bli et problem med kondens og fuktskader i veggene. Dette dekkes som regel ikke av forsikringsselskapene, selv om skadene over tid kan bli minst like omfattende som ved lekkasje.

 

Advarer mot motevarer

Risåsen advarer mot de stadige motesvingningene på interiørsiden.
 — Når det kommer nye motevarer på markedet bør man ikke ta dem i bruk helt uten kritisk sans, men i stedet prøve å tilpasse bygningsmassen. Lar ikke det seg gjøre, bør produktene forbys, sier han.

Han presiserer at et forbud mot vegghengte toaletter har lite for seg, siden det finnes gode løsninger på problemet. Har man membran på baksiden av toalettsisternen, spalte nederst ved porselenet der eventuelt lekkasjevann kan renne ut, og en montasje som sikrer enkel adkomst til sisternen, har man lite å frykte. Da vil lekkasjer oppdages fort, ikke skade bygningsmassen unødig, og enkelt kunne la seg reparere.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer