Ti ting du må overvåke på badet

Gå til hovedinnhold

Ti ting du må overvåke på badet

Som oftest får man tips om ting man bør pusse opp eller utbedre på badet. Men for deg som boligeier er det like viktig å holde jevnlig kontroll med at alt er i orden.

FØLG MED: Det lønner seg å følge med på at badet ditt er i orden. Foto: Tarjei E. Krogh.
FØLG MED: Det lønner seg å følge med på at badet ditt er i orden. Foto: Tarjei E. Krogh.

 

1. Sluk


Sluket trenger jevnlig vedlikehold. Her koser bakterier og sopp seg; de har mat, varme og fuktighet. Husk derfor å rengjøre sluk og slukrist regelmessig. Det er viktig at vannet renner godt unna. Vond lukt fra sluk kan skyldes manglende rengjøring eller at vannlås ikke er riktig montert.

2. Avtrekk


Mange registrerer dugging på speil og vindu når de har dusjet. Dette kan ha sin årsak i at ventilasjonen ikke fungerer tilfredsstillende. Sjekk derfor at avtrekksventiler og filter er rene, og at avtrekksvifta eller ventilasjonsanlegget fungerer.  

3. Ubehagelig lukt


Mange registrerer lukt på våtrommene når de besøker venner og bekjente. Vår natur er slik laget at tilvenningen til naturlige lukter skjer ganske raskt. Få derfor venner eller bekjente til å kjenne etter om lukt. Ubehagelig lukt kan skyldes sopp og råteskader eller manglende rengjøring av vannlåser. Husk også rengjøring av overflater.

4. Lekkasjer


De fleste har et forhold til rør som lekker og gjør noe med det ganske raskt. Små lekkasjer, eller symptomer på vann på avveie kan forårsake store skader. Vannskader er akselererende og må håndteres med en gang.

5. Misfarging av fuger


Misfarging av fuger kan få et ellers flott bad til å fremstå som lite delikat. Forsøk med rengjøring av fugene først. Benytt en skurepad og såpe beregnet for bad. Virker ikke det, kontakt en fagmann.

6. Misfarging av overflate


Misfarging kan komme som følge av soppvekst og fukt i underlaget eller lufta. Misfarging oppstår ofte som følge av mangelfull rengjøring, mangelfull ventilasjon, lekkasjer eller for høy luftfuktighet. Her bør man også starte med et forsøk på å vaske bort misfargingen. Virker ikke det kan det her også være fornuftig å få en fagmann til å gjøre vurderingen før skaden utvikler seg. Vær oppmerksom på løse fliser, sprekker i fliser – eventuelt løs tapet med åpne skjøter, baderomspanel med delvis løs laminat og bulende vegger i våt sone. Ting løsner sjelden av seg selv. Finn årsaken. 

7. Skader på innredning


Innredning som buler er et tegn på for høy luftfuktighet. Sjekk ventilasjonen.

8. Støy fra vannrør


Støy i form av bankelyder oppstår gjerne som følge av dårlig eller mangelfull innfesting, og kan oppstå etter en tids bruk av sanitæranlegget. Suser det i rørene, da er det ett eller annet sted vannet renner. Sjekk at det ikke er lekkasje i kjeller eller bod.

9. Vanndammer etter dusjing


Vanndammer som kommer etter dusjing kan skyldes byggefeil. Opplever du endringer på fallforhold kan det være symptom på at noe er i ferd med å skje. Årsaken kan være at konstruksjonen er råtten. 

10. Steng hovedstoppekrana


Hvis du reiser bort: Steng hovedstoppekrana. Da har du en garanti mot at vannlekkasjer ikke oppstår mens du er borte. Billig forsikring.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.(Kilde: Fagrådet for våtrom.)

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer