Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Gå til hovedinnhold

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Vi du ha en dusjløsning som er både pen, holdbar, praktisk, rimelig og trygg? Det er vanskelig å få oppfylt alle ønsker på en gang, men Hus & Boligs liste over fordeler og ulemper ved henholdsvis dusjkabinett og dusjnisje kan kanskje gjøre valget litt lettere.

DUSJNISJE: Mange synes dusjnisje ser penest ut. Men vil du ha et baderom som lever lenge, vil dusjkabinett i mange tilfeller være tryggest. Foto: Rikke Åserud.
DUSJNISJE: Mange synes dusjnisje ser penest ut. Men vil du ha et baderom som lever lenge, vil dusjkabinett i mange tilfeller være tryggest. Foto: Rikke Åserud

 FORDELER VED DUSJKABINETT:

KONTROLL PÅ VANNET: Et dusjkabinett har bunn og vegger. Det betyr at vannet høyst sannsynlig holder seg innenfor dette avgrensede området, og ikke trekker seg inn i fuger, fliser og overganger. Normalt føres det et rør fra dusjkabinettet som dyttes ned i det eksisterende sluket. På denne måten har får du en ekstra sikring ved sluket, som er et typisk skade- og lekkasjepunkt på baderom.

 

LØNNSOMT VED SALG: Skal du selge? I så fall kan det telle positivt på verditaksten eller boligsalgsrapporten at du har et dusjkabinett. Mange takstmenn anser nemlig dusjkabinett for å være en tryggere løsning enn dusjnisje, siden risikoen for fuktskader er mindre ved bruk av kabinett.

 

BEVAR FLISENE: Når du ikke dusjer direkte på flisene på badet holder de seg pene lengre. Du unngår kalkbelegg og misfargede fuger.

 

UTSKIFTBART: Det er langt enklere og billigere å skifte ut et utslitt eller umoderne dusjkabinett enn å rehabilitere en dusjnisje eller i verste fall hele badet.

  

ULEMPER VED DUSJKABINETT:

 

PLASSKREVENDE: Et dusjkabinett krever plass. Har du et lite baderom kan det være nærmest umulig å det til å passe inn. Få kabinetter er mindre enn 80 x 80 centimeter. Skulle du likevel få tak i et som er mindre, så husk at boltreplassen der inne blir ekstremt liten.

 

KRONGLETE RENGJØRING: Det er ofte svært vanskelig å komme til under kabinettet for å gjøre rent gulvet der.

 

DYRT: Dersom du rehabiliterer baderommet, er det de samme kravene til oppbygging av gulv og vegger, uansett om du skal ha dusjkabinett eller ikke. Dermed kommer dusjkabinettet i tillegg til alt det andre – ikke i stedet for noe. Skal du ha et godt dusjkabinett koster det gjerne fra 10 000 kroner og oppover.

 

USTABILT: Spesielt enkelte av de rimelige dusjkabinettene kan virke noe ustabile og skjøre.

 

UTILGJENGELIG: Dusjkabinettet har en høy bunn som for folk med bevegelsesproblemer kan utgjøre en uoverstigelig terskel. For rullestolbrukere vil et dusjkabinett stort sett være helt utilgjengelig.  

 

UKOMFORTABELT: For følsomme føtter kan det være en liten nedtur å komme fra det varme baderomsgulvet og opp i det kalde kabinettkaret for morgendusjen.

 

FORDELER VED DUSJNISJE / DUSJHJØRNE

 

TAR LITEN PLASS: Har du et lite baderom vil et dusjhjørne med dører du kan lukke inn mot veggen, eller med et forheng du kan trekke fra, trolig være blant de minst plasskrevende løsningene.

 

ENKEL RENGJØRING: Du kommer til med svampen og kluten over alt.

 

ESTETISK: De fleste som pusser opp badet i dag ønsker dusjnisje eller –hjørne fordi de anser det som den peneste løsningen på baderommet.

 

BILLIG: Å sette opp et par glassdører i et hjørne, eller henge opp et enkelt forheng, er stort sett en billig dusjløsning. 

 

LØNNSOMT I BUDRUNDEN: Selv om takstmenn gjerne vurderer dusjkabinett som en sikrere løsning på badet, er det ikke sikkert at dette betyr like mye for potensielle kjøpere. Mange vektlegger det estetiske og foretrekker et bad uten kabinett.

 

ULEMPER VED DUSJNISJE / DUSJHJØRNE:

 

VANN PÅ AVVEIE: Fliser er ikke vanntette. Dusjer du rett på gulv og vegger, krever det at våtromsmembranen under er hel, uskadd og riktig lagt. Det må være riktig fall mot sluket, og sluket må være bygd opp korrekt. Alle gjennomføringer må være sikret. Ofte er en eller flere av disse tingene ikke på plass. Fukt og lekkasjeproblemer på grunn av vann på avveie blir dermed en langt større risiko i dusjnisjen enn i et dusjkabinett.

 

SÅRBART: Selv om dusjnisjen er utført etter alle kunstens regler skal det kanskje ikke så mye mer enn en litt kraftig sprekk i en flis til før vannet likevel forsvinner dit det ikke skal og forårsaker skader i gulv eller vegger.

 

GRUNDIG RENGJØRING: Det legger seg raskt et belegg etter vann og såpe på flisene og i fugene mellom. Dusjnisjen krever jevnlig og godt vedlikehold både for å se pen ut og for å vare lengst mulig.

 

DYRT VED REPARASJON: Har noe først gått galt i dusjnisjen, kan det bli svært dyrt. Rehabilitering av bygningsdeler med fuktskader er omfattende og dekkes ofte ikke av vanlige forsikringer.

 

KORTERE LEVETID: Dusjing rett på gulv og vegger sliter på badet. Trolig vil du måtte rehabilitere badet tidligere enn om du bruker kabinett.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler