Slik bruker du Plumbo

Gå til hovedinnhold

Slik bruker du Plumbo

Myten om at Plumbo og andre avløpsåpnere skader rørene har rot i virkeligheten, men i dag kan du trygt bruke slike produkter.

POPULÆR: Plumbo er avløpsåpnerproduktet som blir foretrukket av de fleste, og har mer hylleplats enn konkurrentene. FOTO: Nina Granlund Sæther

 

Myten om at Plumbo skader rørene oppsto i en periode da man brukte myke rør, såkalte ABS-rør. Disse hadde en spesiell gummiblanding som gjorde at de ikke tålte Plumbo. De tålte ingen av de såkalte avløpsåpnerne. Egentlig var det lite de i det helt tatt tålte av kjemikalier; ikke en gang sitronsyre. Dagens plastrør har imidlertid ingen problemer med Plumbo eller andre avløpsåpnere, sier teknisk konsulent Ole Larmerud i RørNorge.
ABS-røret ble en stund foretrukket av rørleggere fordi det var et godt rør som fungerte meget bra i kulde.

– De gamle PVC-rørene ble sprø og tålte ikke kulde særlig godt. Derfor ble ABS-rørene foretrukket, men det tok ikke lang tid før man måtte slutte med disse. Siden har vel myten om at Plumbo skader rørene ligget i underbevisstheten, selv om det ikke lenger har rot i virkeligheten, sier han. 

Kan tette igjen

Helt problemfritt er det imidlertid ikke. Et annet moment ved bruk av avløpsåpner er at man kan få forsteining i røret. Det kan sees som en betongliknende masse som blir liggende i røret.

– Ved feil bruk kan Plumbo-pulver forsteine seg og danne en propp som kan bli svært vanskelig å fjerne. Plumbo-pulver er som andre hjelpemidler. Det må brukes riktig, sier markedsansvarlig Rune Wisted-Thu i Krefting AS

– Det er veldig viktig at man leser bruksanvisningen og følger den. Det bør man gjøre med alle produkter man kjøper. Det er viktig at man bruker mye kokende vann slik som anvist på pakken. Ved bruk må man heller fylle på mer kokende vann enn å fylle på mer Plumbo. Fyller man for mye pulver risikerer man forsteining i røret, sier han.

– Plumbo-pulver brukes 25 000 ganger i uken. I forhold til hvor mye Plumbo som brukes får vi svært få reklamasjoner. I løpet av et år mottar vi mellom fem og seks reklamasjoner. Vi skulle ønske det var null, men vi føler at dette er et meget godt tall for oss, opplyser Wisted-Thu.


Ingen betenkeligheter

– Det er ingenting i mitt hode som sier at jeg ikke kan anbefale folk å bruke avløpsåpner. Er det derimot helt tett, kan man ikke bruke dette. Da må det stakes, kanskje helst av en rørlegger, sier Larmerud.

– Hadde produktene vært skadelige for helse og rør hadde det neppe blitt solgt over disk i dagligvareforretninger. Man må stole på leverandøren og følge bruksanvisningen. Det hadde blitt dyrt for produsenten om produktet ødela alt på sin vei, sier Larmerud.

Rørleggerne selv foretrekker derimot et annet produkt enn Plumbo.

– De fleste rørleggere jeg vet om benytter seg heller av noe som heter Mudin. Dette er et stoff vi anser som bedre, men det er vanskeligere å få tak i, sier Larmerud.

Når avløpsåpneren arbeider i små rør utvikles en temperatur på 75 til 82 grader celsius. Alt som brukes av plastrør i dag tåler både temperaturen og kjemikaliene i Plumbo.

– Når slike produkter ikke fungerer, må man stanse videre bruk med en gang. Man er da nødt til å gå inn med stakefjær, og i stedet for å stake der proppen sitter fast bør man stake fra motsatt ende slik at man drar løs det som sitter fast. I tillegg må man bruke mye vann. Det er bare naturlig å anbefale at dette utføres av en rørlegger, mener Larmerud.


Eier markedet

– Kjemikalier som brukes som avløpsåpnere refereres gjerne til som ”Plumbo”, selv om dette bare er vårt merkenavn. Det er noe vi må godta ettersom vi har en sterk merkevare og fordi vi på en måte ”eier” markedet. Knapt noen har hørt om de andre produktene. I juni og august foretok vi en markedsundersøkelse. 97 prosent av de spurte nevnte Plumbo som første innskytelse på spørsmål om hvilke avløpsåpnere de kjenner til. Dette til tross for at det er mulig å få tak i flere andre produkter, som for eksempel Mudin, Jif og Mr. Muscle. Denne markedsdominansen betyr at vi også må være forberedt på og assosieres med negative myter, men nå føler vi at det er på vei bort, sier daglig leder Christian Krefting i Krefting AS, familiebedriften som eier merkevaren Plumbo.

– Å få Plumbo inn i dagligvareforretningene var en bevisst strategi og nå er Plumbo-navnet 102 år gammelt. Det har også vært diskutert å markedsføre produktet i de to andre skandinaviske landene, men det har man slått fra seg av den enkle grunn at Plumbo blir for dyrt. I Danmark og Sverige har de noen produkter som vi mener er dårlige, men som er billige. Vi tror det vil være vanskelig å komme med et dyrt produkt og konkurrere i dette markedet, sier Rune Wisted-Thu. 


Best i test

Mudin har tradisjonelt blitt foretrukket som rørleggerens avløpsåpner. Det bekrefter RørNorge.

– De fleste profesjonelle rørleggere benytter seg som nevnt av Mudin. Det er fordi vi har erfaring med at denne løser opp ting som Plumbo ikke klarer, selv når det nesten er helt tett i et rør. Men man kan ikke kjøpe Mudin i dagligvareforretninger. Da må du i spesialforretninger for rørleggere, opplyser Ole Larmerud.

I 2011 fikk Krefting AS utført en test av avløpsåpnere i flytende form på Teknologisk Institutt (TI). Her ble Plumbo Heavy Gel testet mot Mudin, Jif, Mr. Muscle og Propplösare. Ifølge testrapporten fra TI kommer Mudin dårligere ut enn Heavy Gel, Plumbos flytende variant. Plumbo kom best ut i testen av disse avløpsåpnerne. dek@huseierne.no

 
Denne artikkelen ble første gang publisert 15. november 2012.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer