Slik må du ikke vaske badet

Gå til hovedinnhold

Slik må du ikke vaske badet

Sannsynligvis er rådene du fikk av far, mor eller besteforeldre gått ut på dato for lengst. Nye bad skal ikke vaskes på den gamle måten. Her får du tipsene du trenger for å skåne det dyre nye badet ditt.

- Mange vasker badet sitt på autopilot, og med vaskemidlene man alltid har brukt, og ble fortalt at var best. Det er ikke nødvendigvis fasit på hva som fungerer optimalt, sier innkjøps- og markedssjef Torbjørn Aamodt i VB Aamodt VVS i Søgne utenfor Kristiansand.

Rådene man fikk da man flyttet hjemmefra hører ofte til en helt annet tid da man ikke hadde andre rengjøringsmidler og materialene på baderommet var annerledes enn hva de er i dag.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

- Det er ikke sikkert at verken rengjøringsmidlet eller mammas uovertrufne triks er bra for badet. Det kan faktisk være ødeleggende. Derfor bør du stoppe opp og tenke over hvilke produkter du bruker og hva du bruker til, for det er kjedelig å ødelegge et bad du for eksempel har pusset opp for flere hundre tusen kroner, sier Aamodt.

For å hjelpe deg på veien har han listet opp fem gode punkter du bør ta lærdom av, for å gjøre at badet ditt trives når det blir vasket og etter at det er blitt vasket.

1) Unngå grønnsåpe

Mange elsker grønnsåpen med den velkjente og tradisjonelle duften. De bruker til og med betydelige mengder for at lukten skal sitte godt i. Det en stor andel av nordmenn ikke vet, er at grønnsåpe legger igjen et fettlag som gir gode vekstforhold for sopp.

- Jeg har fortsatt til gode å møte en som har lyst til å ha det på baderommet. Rådet er derfor å droppe grønnsåpe når du skal vaske bad, sier Aamodt.

2) Unngå eddik

Det er en del som opp gjennom årene har fått råd om å bruke eddik. Med hell, for det er egnet til mye, blant annet til fjerning av for eksempel kalk i fuger. Men ikke la deg friste, for det kan fort bli søl på flisene også. Og da kan det kan gjøre vondt verre ved å føre til misfarging og etsing. Derfor bør du styre unna eddiken.

3) Unngå skuremiddel

Noen tror at skuremiddel er det som skal til for å fjerne kalk i fuger og vanskelige flekker på fliser. Nei, nei, og atter nei, er min kommentar til det. Flisene kan fort få riper og bli matte. Hold deg derfor til en myk klut og mildt rengjøringsmiddel.

- Vi ser at mange rett og slett bruker for mye vaskemiddel også. Overdreven bruk av sterke vaskemidler ødelegger plasten i dusjkabinetter, og på do-knapper, sier Aamodt.

For å holde dusjhjørnet og dusjveggene fine og rene er det enkleste å bruke en nal etter dusjen. Når vannet tørker på glass og fliser legger det igjen rester av kalk. Bruker du nalen etter hver dusj og får bort så mye vann som mulig vil, du se at fliser og glassvegger ikke blir matte av kalk. Dessuten blir de enklere å rengjøre.

4) Unngå å «freshe» opp toalettet med WC-blokker

WC-blokker bidrar til innbydende lukt på badet, og kan til og med gjøre det til en grei opplevelse å kikke ned i doskålen. Men det duger ikke til mye mer enn det. Konsekvensene det kan få hvis blokken i sin helhet forsvinner videre ned i røret og tetter alt, veier ikke opp for fordelene.

5) Ikke unngå å rense sluk og vannlås

Dette punktet handler egentlig om hva mange ikke gjør. Kanskje er det et råd mange velger å glemme, og jeg kan forstå at det syndes her. Det er jo ikke en spesielt innbydende jobb å rense sluk og vannlås.

Men det må gjøres. Og det anbefales at det gjøres minst en gang i året. I tillegg til å gjøre det til en vane å alltid fjerne hår fra slukristen etter hver dusj.

- Gjør du en god jobb her, minsker sannsynligheten for at du må be en rørlegger på besøk, avslutter Aamodt. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer