7 tips til miljøvennlig bad

Gå til hovedinnhold

7 tips til miljøvennlig bad

Å ta miljøvennlige valg vil også på sikt være en god ting for lommeboken.

Bad er det rommet i boligen som er kimen til flest konflikter. Man skal være forsiktig med å kjenne på altfor mye skam som har med miljøet å gjøre, men man kan gjerne bli litt bevisste uten at man er et dårlig menneske om man ikke gjør det.

Rørleggerbedriften Varme og Bad har listet opp 7 gode råd for hvordan du kan være miljøbevisst i dine valg når du innreder baderommet.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

1) Velg vannbesparende utstyr

Å velge vannbesparende utstyr er et enkelt og nyttig tiltak. Var du for eksempel klar over at det finnes dusj- og servantbatterier med vannbegrensning? Eller at det er miljøvennlig med berøringsfrie kraner? Disse kranene, eller batteriene, doserer vann i passe porsjoner slik at du unngår unødig bruk av vann. Ikke bare er det miljøvennlig, men det kan også gi en hyggelig effekt på lommeboka, da mange av oss har en tendens til å la vannet stå på altfor lenge.

Skal du ha ny dusj bør en sparedusj være med i vurderingen. Ikke bare sparer du på vannmengden, men du sparer også strømutgifter, fordi varmtvannsbehovet reduseres med en slik dusj.

2) Velg toalett med liten spylemengde

De fleste nye toaletter i dag har to knapper med forskjellig spylemengde, så dette valget er nesten tatt for deg allerede. Likevel er det greit å være klar over slik at du ikke i et ubevisst øyeblikk blir eier av et toalett med bare ett spylevolum. Samtidig viser utregninger at du taper masse penger på å ha et sildrende toalett. Derfor hjelper fint lite å ha liten spylemengde hvis toalettet ikke holder på vannet det samler opp.

3) Velg produkter med god kvalitet

Det finnes mye rimelig baderomsutstyr. Og mye av det som er rimelig er heller ikke nødvendigvis av særlig god kvalitet. Er du opptatt av miljø, bør du også være opptatt av å velge kvalitet i stedet for å kjøpe løsninger som kanskje må byttes ut etter kort tid. Det du kjøper bør tåle bruk etter behov og vare lenge. Vær også forsiktig med å kjøpe VVS-utstyr på nett. Det er ikke alt som er billig som er like bra, og er du riktig uheldig kan rørleggeren faktisk nekte å montere utstyret du fikk kjøpt billig på nett.

4) Tenk på hvor du plasserer varmtvannsberederen

Hvis varmtvannsberederen står i kjelleren eller langt unna tappestedene, forsvinner noe av varmen underveis. Veldig mange varmtvannstanker i sameier og borettslag står i skap uten sluk på kjøkkenet. Dette er også en kilde til potensielt store vannskader og forsikringsselskapene utbetaler årlig store summer for slike skader. Skal du planlegge ny bolig, eller bygger om eksisterende bolig kan det være relevant å se på ny plassering av varmtvannsberederen i nærheten av rom med vann. Bygger du ny bolig kan man også tenke på å sentrere disse rommene i nærheten av hverandre. Da reduserer du både varmetap og materialbruk fordi det trengs kortere rørføringer. I eksisterende bolig bør du også vurdere isolering av rør, for å sørge for at energien ikke forsvinner.

5) Velg vannbåren gulvvarme 

Dette valget må jo med når vi snakker om smarte miljøvalg. Et vannbårent anlegg trenger langt mindre strøm for å fungere, og når anlegget er nedbetalt, får du lavere oppvarmingskostnader. På grunn av konkurranse fra elektrisk gulvvarme har leverandørene av vannbåren varme blitt nødt til presse ned prisene. I dag er det det ikke veldig mye dyrere å installere et slik anlegg, sammenliknet med alternativene. Samtidig er det enkelt i bruk. I dag får du apper og løsninger som gjør at du enkelt kan styre temperaturen i boligen fra mobil, nettbrett og pc selv om du ikke er hjemme.

6) Utnytt solenergien

Visste du at et vanlig villatak i Norge i løpet av et år kan ta imot fire til fem ganger mer solenergi enn det husholdningen årlig har bruk for? Det er derfor god grunn til å vurdere å ta taket i bruk for å utnytte solenergien. De siste årene har salget av solcelleanlegg på taket tredoblet seg. Installerer du et solfangeranlegg får du også støtte fra Enova.

7) Vannsikre boligen din

Så kan man spørre seg om dette egentlig er et miljøtips, eller bare et ekstra argument for å fylle ut slik at artikkelen skulle inneholde syv tips. Men ja, det er det faktisk. Hvis du har gjort det du kan for å redusere risikoen for vannskader i hjemmet ditt, som ved å installere lekkasjestoppere på vanntilkoblet utstyr, reduserer du samtidig mulig forbruk av materialer og innkjøp av nye produkter som følge av skader. I nye boliger er det forøvrig påbudt å installere lekkasjestoppere. En årlig vannsjekk kan også anbefales!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer