Stor økning i vannlekkasjer fra apparater

Gå til hovedinnhold

Stor økning i vannlekkasjer fra apparater

Kjøpte du vanntilkoblet kjøleskap da dette var forholdsvis nytt på markedet? Da bør du følge godt med – før du vet ordet av det kan hele parketten være klissvåt.

Kjøleskap med vanntilkobling.

I fjor ble det meldt inn 4455 vannskader som oppsto i forbindelse med vanntilkoblede maskiner som vaskemaskin, oppvaskmaskin eller kjøleskap med isbitmaskin, til forsikringsselskapene i Norge. Antall skader har økt kraftig fra 2017, viser nye tall fra Finans Norge. Vanntilkoblede maskiner alene gjorde skader for 132,6 millioner kroner i norske hjem i 2018. Det er en kraftig økning fra 2017, da slike skader forårsaket ødeleggelser for 117 millioner kroner.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Slitasje og elde

Den vanligste årsaken til vannskader er slitasje og elde. Sintef angir teknisk levetid på vanntilkoblede kjøleskap til å være 10-15 år; anbefalt brukstid er imidlertid 10 år. Det betyr at dersom du var forholdsvis tidlig ute med å kjøpe «amerikansk kjøleskap» med isbitmaskin og tappekran, er det all grunn til å følge godt med nå, dersom apparatet fortsatt er i bruk.

Det samme gjelder oppvaskmaskin og vaskemaskin, som har samme tekniske levetid og anbefalte brukstid som vanntilkoblede kjøleskap.

Vannstopper

Men hva skal man så gjøre? Å skifte et godt fungerende kjøleskap på tiårsdagen for å komme en eventuell lekkasje i forkjøpet er ikke nødvendigvis så veldig fristende. Informasjonssjef Sigmund Clementz i If påpeker at svært mange ulykker kunne blitt avverget om flere installerte automatiske vannstoppere på kjøkkenet og andre rom med vanntilkoblede maskiner. På nye kjøkken er dette standard, men svært mange har eldre kjøkken uten slikt utstyr.

- Selv om sluk på kjøkkenet, vanndetektorer og vannstoppere er blitt vanlig i nyere boliger, er det store flertallet av hus og leiligheter i Norge uten dette. Følere og stoppere ville reddet mange fra å oppleve hundrevis av liter med vann på gulvet, i vegger og andre konstruksjoner, sier Clementz.

Mye styr med tørking

Han påpeker at selv om forsikringen skulle dekke lekkasjen, vil de aller fleste helst være en slik opplevelse foruten.

- Ved vannskader setter forsikringsselskapet opp vifter for å tørke opp, og ved store skader må disse stå på i ukesvis. Deretter er det håndverkernes tur til å reparere skadene. Dette kan fort ta noen uker. Alle som har opplevd større vannskader kan nok skrive under på at det er en slitsom prosess, uansett hvilket forsikringsselskap de har. Hverdagen påvirkes blant annet ved at bruksarealet i huset blir innskrenket under tørking og oppussing - og at håndverkere jobber med skadene og trenger tilgang til boligen, sier Clementz.

Stanse lekkasje raskt

Noe av det viktigste når en lekkasje oppstår, er å oppdage og stanse den raskt, slik at minst mulig vann trekker inn i boligens materialer og konstruksjon. Det finnes sensorer med alarmordninger mot alarmsentral som gjør at vektere raskt kan rykke ut og sette i gang tiltak for å begrense skaden og kontakte beboerne i boligen. Vanndetektorer kan også varsle via mobiltelefonen.

Ikke om natten

Det advares ofte mot å sette på oppvaskmaskiner og vaskemaskiner om natten på grunn av faren for brann. Faren for vann er en annen god grunn til bare å sette på slike apparater når du er til stede og våken. Flommer vannet ut om natten, eller mens du ikke er der, har du ingen mulighet til å få stoppet det og begrense skadene.

Å få installert en vannstopper koster gjerne 5-6 000 kroner i rørleggerarbeid, inkludert utstyret.

- Vannstopper gir ikke rabatt på forsikringen, men reduserer risikoen for at ulykken skal ramme deg. Du får heller ikke avkortning på forsikringen din hvis du ikke har installert vannstopper på eldre kjøkken. Skadeforebyggende tiltak bør du gjøre fordi du får et sikrere hjem for deg og din familie, sier Sigmund Clementz i If. raa@huseierne.no

Fakta: Vanntilkoblede apparater: Typiske skadeårsaker

Vaskemaskin Sprukken vannslange, løs avløpsslange, lekkasje fra maskinkomponenter, elektronikkproblem
Oppvaskmaskin Sprukken vannslange, løs avløpsslange, lekkasje fra maskinkomponenter, elektronikkproblem
Kjøleskap med vannkobling Mekanisk belastning, trykkstøt, lekkasje fra pakninger

Kilde:

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer