Solcelleanlegg: Tredobling i salget

Gå til hovedinnhold

Solcelleanlegg: Tredobling i salget

Strøm blir dyrere og flere er bevisste på klimaendringer. Det kan være årsaken til at etterspørselen etter solceller er i sterk fremgang.

Strøm blir dyrere og flere er bevisste på klimaendringer. Det kan være årsaken til at etterspørselen etter solceller er i sterk fremgang.

Da Huseiernes generalsekretær Morten Andreas Meyer fikk besøk av en energirådgiver i slutten av februar 2018, hadde han allerede oppgradert husets klimaskall noen år tidligere. Det eneste som fremsto som både energieffektivt og økonomisk forsvarlig var å installere solceller på taket. Meyer gikk inn på nettsiden til solcelleleverandøren Otovo, la inn adressen og fikk med en gang opp et estimat for strømproduksjon, en illustrasjon på løsning, pris på installasjonen samt en kalkulasjon av støtten han kunne få fra Enova. Et par dager senere hadde han signert kontrakten med solcelleleverandøren, og i midten av april ble 27 paneler, forventet å kunne levere 7 500 kWh årlig, montert.

- Den fulldigitale og brukervennlige løsningen samt prosessen som fulgte var så rask og enkel at jeg ble overrasket, forteller han.

Selve installasjon var både problemfri og effektiv, og installatørene var opptatt av at ulempen skulle være minimal. I tillegg syntes han at det både var spennende og fascinerende å skulle produsere sin egen strøm.

- Jeg synes jo det er stas å kunne selge overskuddsstrøm tilbake til markedet og bidra med grønn energi, smiler han.

Et middels stort kraftverk

Andreas Thorsheim er en av fire gründere som i 2016 grunnla teknologiselskapet Otovo. Per i dag har de installert over tusen solcelleanlegg i Norge og Sverige, og har flere hundre planlagte prosjekter i kalenderen.

- I 2018 var markedet hett, sier han, og tror at økte strømpriser og klimaendringer gjør at mange er nysgjerrige på solenergi.

Selskapet dekker store deler av Norge, med unntak av våre tre nordligste fylker, og omtrent like mye av Sverige, men jobber for å utvide området. 

Gjennomsnittlig produserer hver kunde rundt 5 000 kWh i året, men installasjoner på låvetak og store villaer trekker tallene opp.

Sett i perspektiv

For å få et perspektiv på hvor mye strøm tusen kunder kan produsere i løpet av et år, tror Thorsheim at det kan sammenlignes med et middels stort kraftverk. Og han tror at utviklingen vil fortsette i stadig større tempo.

- Vi tror det norske markedet vil fortsette med årlige tredoblinger. I Sverige er markedet ti ganger så stort som i Norge, så det er mye å gå på. Dette markedet kommer etterhvert til å involvere alle tak i landet, mener han.

Solforholdene var eksepsjonelle sommeren 2018, men hvordan beregnes strømproduksjonen gjennom året?

- Strømproduksjonen er god mellom mars og september. Da har man de beste forholdene. Men solcellene produserer kraft hver måned gjennom hele året, presiserer Thorsheim.

Strømregning i null

I løpet av sommermånedene mai, juni og juli hadde Meyer produsert 3 077 kWh, solgt 2 495 kWh, og kjøpt 2 244 kWh. Strømregningen for de tre månedene, alt inkludert, kostet ham 3 kroner og 64 øre.

- Innen 15 år har installasjonen betalt seg selv med utgangspunkt i dagens strømpris og produksjon av 7 500 kWh i året, avslutter han. 

Ønsker du å sjekke solcelleleverandører i ditt område? Gå til bransjeregisteret Finnsolenergi. no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Grille på balkongen? Ikke glem sikkerheten!

Les mer

Slik lykkes du med klematis

Les mer