Så mye koster en dusj

Gå til hovedinnhold

Så mye koster en dusj

Mange av oss tror at vann så å si er gratis i Norge. Faktum er at dette ikke stemmer. Faktisk kan vannforbruket totalt utgjøre ganske store kostnader for en vanlig familie.

Ifølge Norsk Vann koster drikkevannet i springen oss omtrent 2 øre pr. liter. Det er ikke en aller verst pris på godt norsk drikkevann, og sammenlikner vi oss med de fleste andre land i verden er vårt springvann en luksus vi vanskelig kan begripe omfanget av. Til sammenlikning betaler du 1 000 ganger mer pr. liter dersom du velger å kjøpe vann på flaske i butikken.

Vannet vårt skal vi ikke ta for gitt. 22. mars hvert år arrangeres verdens vanndag i regi av FN for å rette oppmerksomheten mot mangelen på rent drikkevann i store deler av verden. Ifølge FN mangler 2,1 milliarder mennesker tilgang til rent drikkevann hjemme. Dette har konsekvenser for helse, utdanning og livskvalitet. Derfor kan det være greit å ta et steg tilbake og tenke på hvor ufattelig heldige vi er her vi bor.

Så mye koster varmtvannet

Men – vi trenger ikke nødvendigvis bruke vannet vårt skjødesløst. Selv om vi er heldige og har tilnærmet ubegrenset tilgang på verdens beste vann, kan vi ta et steg tilbake og se litt på hva det faktisk koster oss i det daglige. Kanskje kan det være lurt å spare litt på dette vannet. Vannbruken som totalt koster mest penger gjennom et helt år er måten vi vasker oss på. Nordmenn elsker å dusje, og regnestykket på hva en dusj koster er egentlig ganske greit.

Enova har regnet med at et gavmildt dusjhode gjerne bruker om lag 16 liter vann i minuttet. Antar vi at man bruker 10 minutter i dusjen, vil det gå unna 160 liter vann. Tar vi utgangspunkt i at vannet i vannledningen før oppvarming holder ti grader, og vi tenker at vanntemperaturen bør være minst 35 grader for en varm og deilig dusj, må det varmes opp med 25 grader. Hvis du liker en 35 graders behagelig, varm dusj og kilowattprisen ligger på rundt en krone, koster en dusj omtrent 6 kroner. Det kan høres ganske lite ut, men er man fire personer som dusjer like mye, er det en kostnad på 24 kroner hver dag i rene strømutgifter.

Les også: Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Det vil naturligvis være varierende dusjing gjennom et år, og det vil variere med hva slags aktiviteter man bedriver og hvor mange personer man er i en husholdning. Vi kan allikevel regne med at de fleste voksne dusjer én gang om dagen. Har man tenåringsbarn kan man ofte regne med at det dusjes to ganger om dagen. Det er ikke alltid man er hjemme og da står dusjen ubrukt. Tar vi utgangspunkt i en familie med to tenåringsbarn er det naturlig å anta at de dusjer i snitt én gang om dagen gjennom året. Det blir da 1 460 turer i dusjen i huset i løpet av et år. Dersom en gjennomsnittlig dusj koster 6 kroner kan man anta at den årlige kostnaden for strømutgiftene i forbindelse med dusjing kommer på omtrent 8 760 kroner, dersom strømprisen ligger på 1kr pr. kWh.

Selve vannet har også en pris

Men, det er jo ikke bare oppvarmingen av vannet som koster penger. Selve vannet har også en prislapp du må forholde deg til. Tar man hensyn til tallene fra Norsk Vann, som vi nevnte i starten av artikkelen, koster altså en liter vann fra kranen i snitt 2 øre. Det betyr at en dusj hvor det går med 160 liter vann koster 3,20 kroner. Den samme familien dusjer da for 12,80 kroner om dagen i vannpris. Gjennom et helt år blir det 4 672 kroner. Legger vi dette sammen med strømprisen vil denne familien dusje for 13 432 kroner. Det utgjør faktisk litt over tusen kroner i måneden.

Interessert i å spare litt?

Mange vet for eksempel ikke om de har sparedusj eller et vanlig dusjhode. Det kan være lurt å sjekke dette, og det er ikke spesielt vanskelig heller. Finn frem en bøtte vann og sett den i dusjen. Sett dusjen på fullt og sprut vannet ned i bøtta. Dersom det renner over før det har gått ett minutt, er det sannsynligvis ikke sparehode i dusjen din. Da kan du vurdere å montere dette, hvis du vil spare vann når du dusjer. Spart vann er også spart strøm – så her sparer du i begge ender.

Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer