9 tips for å spare vann

Gå til hovedinnhold

9 tips for å spare vann

I Norge er vi bortskjemte med godt og rikelig vann. Vi bør likevel tenke både på lommebok og miljø.

Vårt langstrakte land har klima og vær for enhver smak, og ikke alle behøver å tenke på å vanne hagen. Det vi derimot kan tenke på er vannforbruket i husholdningen som er et av de høyeste i verden.

Vannsparing i husholdningen er et viktig bidrag for å redusere det totale vannforbruket. Redusert vannforbruk vil også gi miljøgevinst fordi vi sparer kjemikalier og strøm for rensing og transport av drikkevann og avløpsvann. Dette igjen gir lavere gebyrer for vann- og avløpstjenester.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Én av tre liter drikkevann forsvinner

SSB kan fortelle at det ble sendt 710 millioner kubikkmeter vann fra kommunale vannverk på drikkevannsnettet i 2016. Beregninger viser at omtrent hver tredje liter av dette forsvant på vei til vannkranen på grunn av lekkasjer i rørnettet.

Dersom vanntrykket i boligen din blir redusert eller du hører susing i ledningene selv om du ikke bruker vann, kan det være indikasjoner på lekkasje på den utvendige stikkledningen. Da bør du ta kontakt med driftsavdelingen i kommunen eller et privat firma som kan gjennomføre lekkasjesøking.

Nye hvitevarer

Trenger du et nytt toalett, vaskemaskin eller oppvaskmaskin? Da er det lurt å velge vannsparende modeller. Må du ha ny kran på kjøkken eller bad, finnes det mange berøringsfrie modeller.

Sjekk disse tipsene fra Norsk Vann: 

 

1         

Ta heller flere kjappe dusjer istedenfor å bade. Da sparer du både strøm og vann.

2         

Monter sparedusj. Da bruker du bare halvparten så mye vann (og varmtvann), men likevel nok vann til å bli ren. For en familie som til sammen dusjer 20 minutter hver dag, vil spart energi utgjøre om lag 1 200 kroner i året.

3         

Sett på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bare når de er helt fulle. Skrap, ikke skyll av tallerkener og bestikk. Oppvaskmaskinen skal klare å vaske rent.

4         

Reparer dryppende vannkraner

5        

Ikke la vannet renne når du pusser tennene

6         

Installer vannsparende toaletter

7        

Reparer toalett som har en rennende cisterne, da det kan gå tapt så mye som 400.000 liter vann i året (400 kubikkmeter). Suser det i toalettet? Sjekk det ut.

8         

Oppdager du mye kondens på vannrørene i kjelleren, kan dette bety at f.eks. et toalett står og renner

9       

Hvis du har en vannmåler kontroller den når det ikke blir brukt vann. Står den stille er du trygg. Gjør den ikke det, står det vann og renner et eller annet sted.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer