Kraner: Unngå bomkjøp på nett

Gå til hovedinnhold

Kraner: Unngå bomkjøp på nett

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe VVS-produkter på nett, men rørleggeren kan nekte å montere de for deg.

Rørlegger Ken Røsholt er prosjektleder på Romerike for Funksjonell VVS. Han forteller at de stadig opplever at kunder har kjøpt produkter på forhånd som ikke er godkjente, og som de da derfor må si nei til å montere.

– Det er et problem vi møter på veldig ofte. Det er som regel de synlige tingene folk kjøper på egenhånd på nettet, som toaletter, kraner og kjøkkenbatterier. Det hender likevel også at noen kjøper vannrørene på E-bay fordi det er billigere, forteller han.

Røsholt forteller at kundene på større prosjekter som regel velger å bestille utstyr gjennom rørleggeren de bruker, mens det ofte er til såkalte «småjobber» at folk velger å bestille på nett.

– Det har jeg selvfølgelig en viss forståelse for. Kanskje kan du finne et blandebatteri som koster 2 000 kroner mindre enn det rørleggeren kan tilby, sier han.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Klagemuligheter

Røsholt påpeker imidlertid at skulle det vise seg å være noe feil med produktet i ettertid, må kunden selv klage til produsenten, mens hvis produktet er bestilt gjennom rørlegger vil det være rørleggeren sitt ansvar.

Ofte vil en slik klagesak løse seg raskere enn om du må klage til leverandøren på egenhånd.

Har du kjøpt et produkt som ikke er godkjent, eller et produkt rørleggeren mener ikke er av forsvarlig kvalitet, både kan og bør han velge å la være å montere det for deg.

– Noen blir veldig overrasket og fortvilet når vi ikke vil montere slike produkter, mens andre blir sinte og sier at vi «må» gjøre det, sier Røsholt, som også har skrevet et blogginnlegg om temaet hos Varme og bad.

Sjekk godkjenning

Røsholt forteller at når han kommer til en kunde som har kjøpt utstyr på egenhånd, er det første han gjør å åpne esken for å sjekke om det foreligger dokumentasjon på produktet og om det er snakk om et produkt han kjenner til på forhånd.

Alle VVS-produkter til bruk i Norge bør være SINTEF-godkjente, mener han. Røsholt har ingen problemer med å montere utstyr kunden selv har kjøpt, så lenge det er godkjent, og et produkt han mener holder god standard.

Har du handlet varer på egenhånd må du huske på å sørge for monteringsanvisninger og dokumenter som sier noe om hvilke standarder produktet er testet etter.

Røsholt påpeker at noen rørleggere sier konsekvent nei til å montere produkter de ikke selv forhandler – og anbefaler å sjekke dette med rørleggeren før du gjør avtaler.

Vanntrykk

Velger du å handle på nett bør du også sjekke at produktet er tilpasset norske forhold.

– Alt som kommer fra lenger ned enn Tyskland bør sjekkes ekstra nøye. Italia har for eksempel utrolig mye fint design, men langt fra alt er beregnet på vanntrykket vi har i Norge. Det er ganske viktig, understreker han.

I blogginnlegget påpeker han også at vi bare skal over grensa til nabolandene våre før vannrørene normalt ligger utenpå veggene, og derfor kanskje har en annen kvalitet enn rør som skal være i veggen, slik vi gjør det i Norge.

Vil du gjerne handle på nett, er det lureste du gjør å rådføre deg med rørleggeren du skal bruke, råder Røsholt.

– Er du på utkikk etter en helt spesiell gullkran, kan du sikkert finne en god pris på nett. Når du har funnet det du ønsker kan du gjerne høre med rørleggeren hva han mener om produktet eller eventuelt hvilken pris han kan tilby, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer